Mat, recept & näring

Probiotika – de goda bakterierna

Artikeln är i annonssamarbete med BioGaia och berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

De flesta har fått lära sig att akta sig för bakterier, då det kan vara farligt eller göra en sjuk. Men faktum är att många bakterier är bra för hälsan. Här får du veta mer!

Vad är probiotika?

Världshälsoorganisationen WHO definierar probiotika som “levande mikroorganismer som, när de ges i tillräckligt mängd, ger en gynnsam hälsoeffekt”. För att de ska få kallas probiotika måste hälsoeffekterna bevisats i kliniska studier – lite förenklat kan man kalla probiotika för goda bakterier. 

I Sverige används ibland begreppet mjölksyrabakterier i stället för probiotika, även om inte alla mjölksyrabakterier är probiotika. 

Varför behövs goda bakterier?

Tarm-mikrobiotan (ett annat namn för tarmflora) är bakterier som lever i tarmarna. Bakterierna hjälper till att ta upp näringsämnen och producerar vissa vitaminer som kroppen inte kan tillverka själva, som till exempel B-vitamin och K-vitamin

Människans mikrobiota består av ungefär 40 biljoner bakterier och andra mikroorganismer och väger ungefär två kilo. Visste du att vi faktiskt har dubbelt så många bakterieceller som mänskliga celler i våra kroppar?

Stötta din tarmflora med probiotika 

BioGaia har probiotiska kosttillskott som på ett smidigt och säkert sätt stöttar mikrobiotan. Deras produkter finns i olika former: droppar för bebisar, tuggtabletter och sugtabletter med goda smaker för vuxna och barn, samt kapslar. BioGaia har probiotiska produkter för maghälsa, munhälsa, benhälsa och, i kombination med D-vitamin, för att bidra till immunsystemets normala funktion.

Vilken probiotika ska du välja? 

När du ska välja ett probiotiskt kosttillskott är det viktigt att du tittar på vilken bakteriestam produkten innehåller. Ett tips är att kolla efter bakteriestammar som ursprungligen är isolerade från människa, eftersom det betyder att de passar bra med bakteriefloran. Alla bakteriestammar har olika egenskaper och kan hjälpa dig på olika sätt. 

En dos behöver innehålla tillräckliga mängder bakterier. Kom ihåg att olika bakteriestammar behövs i olika mängder! Det är också viktigt att bakterierna i din probiotika överlever hela vägen ner till tarmen. 

BioGaia – probiotiska kosttillskott

BioGaia är ett svenskt hälsoföretag som har ägnat mer än 200 000 timmar åt forskning inom probiotika under de senaste 30 åren. Resultatet är en rad probiotiska produkter för vuxna och barn – från födseln och genom livets alla faser.