Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Gjort fetmaoperation? Här är vitaminerna och mineralerna du behöver

Detta eviga tjat om vitaminer och mineraler, va… Du vet att dom är viktiga, till och med extra viktiga för dig som gjort övervikts- eller fetmaoperation. Men har du koll på varför? Om inte så får du all info här!

Den här artikeln är en annons och berör kosttillskott.
Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 


Varför behöver jag vitaminer och mineraler efter en fetmaoperation?

Du som har gjort en fetmaoperation, som Gastric sleeve eller bypass, behöver dagligen få i dig tillskott med vitaminer och mineraler. Om det var viktigt att du fick i dig näring innan operationen, är det ännu viktigare efteråt.

Därför behövs vitaminer och mineraler vid fetmaoperation

  • Din kropp producerar mindre magsyra än innan överviktsoperationen. Det är problematiskt, eftersom magsyran hjälper kroppen att fånga upp vitaminer och mineraler från maten du äter.
  • Efter fetmaoperationen är ytan som tar upp näring mindre. Mindre yta = mindre mängd vitaminer och mineraler kan tas upp som är ack så viktiga för både kropp och knopp.

Här är de viktiga vitaminerna och mineralerna efter en fetmaoperation

Enligt nordiska riktlinjer* är det dessa vitaminer och mineraler du behöver komplettera kosten med dagligen efter en överviktsoperation:

* Nordiska riktlinjer för monitorering och supplementering med vitaminer/mineraler samt uppföljning efter obesitaskirurgi. Expertgruppsrekommendationer; april 2017.

Järn

Järn behövs för att transportera syre från lungorna och ut i kroppen. Men efter magsäcksoperationen har kroppen svårare att ta till sig järnet du får i dig genom maten. Det har att göra med den minskade produktionen av magsyra, men också att du äter mindre portioner än tidigare.

Vitamin B12

Vitamin B12 hjälper till att bilda röda blodkroppar. Det är också en nödvändig vitamin för nervsystemets funktion. Precis som för järn så hjälper magsyran till att fånga upp vitamin B12, men är något som kroppen producerar mindre av efter operationen.

Kalcium

En stor del av det kalcium du får i dig tas upp i den delen av tarmen som kopplas bort vid en Gastric bypass. Då kalcium är det som håller ditt skelett både friskt och starkt, är det viktigt att fylla på med det.

Vitamin D

Vitamin D spelar en avgörande roll för hur din kropp plockar upp kalcium och fosfat som är viktiga för ett starkt skelett. Solens strålar och den D-vitamin du får via maten räcker inte alltid till för att täcka ditt behov av D-vitamin. Faktum är att många redan har låga nivåer av D-vitamin innan fetmaoperationen – därför behöver du fylla på med vitamin D.


Vad vet du om D-vitamin? Här är en snabb guide!


Folsyra

Det går inte att prata om folsyra utan att också nämna folat. Det är liksom två sidor av samma mynt. Eller ja, två olika former av samma B-vitamin. Folat får du i dig genom mat som bland annat kål, bönor, frukt och bär. Folsyra däremot, är ett konstgjort framställt folat. Eftersom upptaget av folat och folsyra försämras efter operationen (upptaget sker i den del av tarmen som förbikopplas vid Gastric sleeve eller bypass) är det viktigt att se till att du får i dig det. Folsyra och folat är viktigt för att celldelningen ska fungera normalt, aminosyrornas (kroppens byggstenar) uppbyggnad och i sin tur bildningen av röda blodkroppar.

Tiamin

Tiamin hjälper kolhydratsomsättningen samt nerv- och muskelfunktionen att fungera normalt. Du som har gjort en fetmaoperation kan lättare få tiaminbrist om du snabbt går ner i vikt, har ett lågt energiintag eller besväras av kräkningar. Att glömma bort sina vitaminer och mineraler kan också leda till tiaminbrist, app app!

Zink

Sist men inte minst, behöver du zink för att boosta immunsystemet. Även för att bilda proteiner, RNA, DNA och kolhydrater. Du får också i dig zink genom att äta kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, ost och nötter. Att få i dig hälsosam mat är därför lite extra bra att tänka på – både innan och efter en fetmaoperation.

fetmaoperation vitaminer mineraler

MedMade – multivitaminen du behöver efter en fetmaoperation

Nu har du förhoppningsvis koll på alla vitaminer och mineraler du behöver efter en överviktsoperation. Känns det meckigt att komma ihåg alla? Lösningen stavas MedMade. Det är en multivitamintablett särskilt framtagen för dig som har gjort en fetmaoperation. Rätt mängd av alla vitaminer och mineraler du behöver, i en och samma tablett. Dessutom kan den lösas upp i vätska om du inte har lust att svälja den som den är. Välj själv vad som passar dig bäst – så länge du kommer ihåg den och tar 4 tabletter dagligen.

Viktigt: Livsmedlet ska endast användas av personer som genomgått obesitaskirurgi, under inrådan från läkare eller dietist. Livsmedlet bör inte användas som alternativ till en varierad kost eller som enda näringskälla.


MedMade är kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

Publicerad:24 juni 2021

Den här artikeln är en annons och ett samarbete med MedMade.