Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Äta för att gå ner i vikt? Maten som hjälper dig hålla vikten

I dagens virrvarr av kostråd och dieter är det svårt att navigera sig ibland. Vad är egentligen rätt sätt att äta om du behöver gå ner i vikt? 

Här är hälsosamma ingredienser att satsa på – och vad gör bäst i att undvika för att ta viktkontroll och gå ner i vikt på ett sunt sätt.

Den här artikeln är en annons och berör medicintekniska produkter.
Tänk på att läsa bruksanvisningen noga innan användning.


Plocka inte bort mat som en dåre

Det finns 13 vitaminer och ett 20-tal mineraler du behöver få i dig för må bra. Får du i dig för lite vitaminer kan det leda till bristsjukdomar och olika hälsobesvär. Att äta samma sak varje måltid eller plocka bort vissa näringsämnen för att gå ner i vikt är därför fel väg att gå. Varje ämne fyller nämligen sin speciella funktion – och är i sin tur beroende av varandra. Protein lagras till exempel inte i kroppen, till skillnad från fett och kolhydrater. Därför måste du tillföra protein genom det du äter. 

Tomma kalorier är det första du bör plocka bort

Äter du mindre portioner för att dra ner på kaloriintaget? Bara du äter varierat och hälsosamt får du förmodligen i dig allt din kropp behöver ändå. Det du ska försöka stryka helt från matsedeln är sådant med noll näring – tomma kalorier som läsk, snacks och godis.


5 tips på hur du minskar sockret – men behåller unnet


Kolhydrater är inte nödvändigtvis dåligt

Många tror att allt de behöver göra för att gå ner i vikt är att undvika kolhydrater. Riktigt så enkelt är det inte. 

Kolhydrater är ett samlingsord för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Det innebär att det spänner över såväl saft och strösocker, som fullkornsflingor och grönsaker. Alla kolhydrater fungerar därför inte på samma sätt och påverkar kroppen på olika sätt – men kallas ändå för samma sak. Det är det som gör kolhydrater lite knepigt.

Tänk så här med kolhydrater

Kolhydrater är ditt bränsle – faktum är att det är den viktigaste källan till energi. Tränar du behöver du ett visst mått av kolhydrater för att orka röra på dig och bli starkare, smidigare eller snabbare. Vill du hålla igen på kolhydraterna kan du till exempel lägga det till frukost och lunch, medan det du äter på kvällen innehåller mer protein och fett. Vilken typ av kolhydrater är viktigare än mängden. Genom att välja nyttigare alternativ blir det lättare att gå ner i vikt.

Skillnad på kolhydrater och kolhydrater 

Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Välj nyttiga alternativ på kolhydrater som quinoa, havregryn, råris, rotfrukter och bönor. Undvik sådant som är gjort på siktat spannmål (vitt bröd och vanlig pasta), samt sockerrik mat och dryck. Varför? Jo, för att de gör det svårare att hålla vikten då det innehåller mycket energi (=energi du behöver göra av med för att inte gå upp i vikt) och lite näring (=du behöver äta mer för att få i dig allt du behöver).

Kosttips! Satsa på proteinkällor som kött, fisk, fågel, bönor och ägg. Undvika korv, charkuterier och bacon.

gå ner i vikt mat

Rätt fett i rätt mängd

Fett är en viktig energikälla. Faktum är att rätt fett i rätt mängd är avgörande för att du ska må bra. 

Välj rätt fett

Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är hur fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Mättat fett är inget kroppen behöver. De flesta skulle därför må bra av att byta ut livsmedel med mycket mättat fett mot andra som innehåller mycket omättat. Olivolja, rapsolja, nötter, fisk och avokado är alla nyttiga källor till fett, medan smör, grädde och friterad mat är fettkällor du vill undvika. 

Tänk så här...  

  • Konsistensen på ett matfett i kylskåpstemperatur avslöjar vilken typ av fett det innehåller. Ju hårdare, desto mindre hälsosam. Smör är hårt i kylen, medan rapsolja förblir flytande. 1-0 till raps.

Undvik sockerfällorna till mellanmål

När blodsockret sjunker är det lätt att fastna i sockerfällan. Godis, kakor och bullar är så lätt att ta till som en liten pick-me-up vid kafferasten, innan lunch eller innan middagen. Därför behöver du ligga steget före sockersuget och förbereda nyttiga mellanmål. 

Preppa till exempel små portionspåsar med torkad frukt, nötter och frön som cashewnötter, salta mandlar och kokoschips. De räddar dig från sötsuget. Placera sen ut snackspåsarna på strategiska ställen som i handväskan, träningsväskan, skrivbordslådan eller i handskfacket.


Sötsugen? Så här lindrar du ditt sockersug


Föregå kvällsmyset med nyttigt snacks

Det största hotet mot viktnedgång går till kvällsmyset, inte till festmåltider och buffébord som många kanske skulle gissa. Sju dagar i veckan ska du försöka parera kvällsmyset. Därför är planering A och O för att gå ner i vikt. Att sitta hungrig är inte ett alternativ, se istället till att skaffa nyttiga alternativ som torkad frukt, nötter och frön, bars eller proteintillskott utan tillsatt socker. 

Mat + viktminskningstabletter = snabb viktnedgång? 

Att äta tabletter för att gå ner i vikt och fortsätta precis som vanligt leder inte till viktnedgång. Däremot finns det produkter som tillsammans med regelbunden träning och en balanserad kost med färre kalorier kan hjälpa din viktnedgång på traven och snabba upp det hela. 

XL-S MEDICAL har produkter som hjälper dig gå ner i vikt på ett effektivt och hälsosamt sätt.* Tar du till exempel XL-S MEDICAL FORTE 5* kan du gå ner upp till 5 gånger mer än i vanliga fall. XL-S MEDICAL FORTE 5* innehåller nämligen OkranolⓇ som är ett naturligt fiberkomplex som binder fett i kosten och därmed minskar kroppsvikten och mängden befintligt kroppsfett. Det är till och med klinisk dokumenterat!

Tänk på att läsa bruksanvisningen noga innan användning.


XL-S Medical är medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga före användning. XL-S Medical är en serie medicintekniska produkter som endast rekommenderas till personer över 18 år med BMI>18,5. Produkterna är avsedda för viktminskning till personer med BMI>25. Får endast användas för viktkontroll efter viktminskning vid BMI mellan 18,5-25.

Ta inte XL-S Medical under graviditet eller amning. Läs bruksanvisningen noga innan användning.

Publicerad:04 maj 2021

Den här artikeln är en annons och ett samarbete med XL-S MEDICAL. Artikeln berör medicintekniska produkter. Tänk på att läsa bruksanvisningen noga innan användning.