- Hem
- Apohem Magazine
- Mat, recept & näring
- Baka nyttigt och gott påskgodis – två enkla recept!
Baka nyttigt och gott påskgodis – två enkla recept!
Påsken är en riktig mathelg, maxad med hemlagat och godsaker. Ibland nästan till överkurs... Här har du två recept på lite nyttigare alternativ att fylla påskägget med!
Chokladbollar med dadlar och havtorn
Går att förbereda i god tid och ger lite disk. Så goda att de flesta blir förvånade när de får höra att det inte är "vanliga chokladbollar"! Receptet är vår designer Mys egna.
Ingredienser
8 st urkärnade dadlar
2 dl havregryn
3 msk kokosolja
0,5 dl havtornspulver att rulla i (annars funkar kokosflingor eller strössel fint!)
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker/pulver
1 krm salt
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Kung Markatta
Kakao ekologisk 250 g
Saltå Kvarn
Dadlar 200 g
Garant
Ekologiska Havregryn 750g
Renée Voltaire
Virgin Kokosolja 230 ml
Garant
Eko Kakao 125 g
Clean Eating
Kallpressad Kokosolja Eko 500 ml
Rawpowder
Havtorn Pulver 125 g
PLOG
Skånsk Havtorn Pulver 50 g
Holistic
Kokosolja Ekologisk 500 ml
Gör chokladbollarna såhär
1. Mixa dadlarna med stavmixer eller matberedare till en massa tillsammans med, kokosolja och vaniljstång eller vaniljsocker.
2. Blanda med övriga ingredienser och rulla till små bollar.
3. Om massan smular och är torr kan du tillsätta några droppar vatten eller ytterligare lite kaffe.
4. Rulla bollarna i havtorn för att göra extra påskiga eller kokosflingor. Låt stå i kyl 30 min innan servering.
Mangoremmar
Till dessa goda mangoremmar behövs bara en enda ingrediens! Även om den behöver lite tid i ugnen så sköter den sig själv! Receptet kommer ursprunligen från Köket.se.
600g fryst mango
Gör remmarna såhär
1. Sätt ugnen på 50 grader (varmluft). Tina mango i mikrovågsugn eller i rumstemperatur. Mixa till en slät puré i en mixer eller med en stavmixer.
2. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Häll ut hälften av purén på ena plåten och hälften på den andra. Bre ut purén jämnt med en spatel eller slickepott. Vill du ha extra knaster? Ha på lite chiafrön!
3. Låt torka i ugnen i cirka 2-3 timmar, om du tar på massan så ska den inte vara kladdig, men se till att inte torka den för hårt. Ta ut ur ugnen och klipp till remmar.
4. Förvara dina mangoremmar torrt i en burk med bakplåtspapper mellan lagren, så slipper du att de klibbar fast i varandra.
Tips! Blev massan för hård? Låt den ligga i rumstemperatur tills den blivit mjuk och seg. Då kan du klippa remmar av den.
Köper du hellre färdigt godis?
DAVE & JON´S
Dave & Jon's Dadlar Chokladboll 125g
DAVE & JON´S
Dadlar Sour Cola 125 g
DAVE & JON´S
Dave & Jon's Dadlar Fizzy Bottle 125g
DAVE & JON´S
Dadlar Saltlakrits 125 g
DAVE & JON´S
DAVE & JON'S Dadlar Sweet Peach 125 g
Pändy
Fluffy Clouds 50g
Pändy
Candy Sour Cola 50 g
Pändy
Strawberry/Liquorice 50g
Pändy
Candy Fizzy Bottles 50 g
DAVE & JON´S
Nötbar Havssalt & Choklad 35 g
DAVE & JON´S
Bondbönor Sour Cream & Onion 100 g
DAVE & JON´S
Edamame Havssalt & Olivolja 100 g
Fruktgodis och snacks för de små
Fruktgodis av torkad frukt och bär är perfekt att fylla påskägget med. Välj bland allt från fruktstänger med jordgubbssmak, krispiga majssnacks i roliga former och smaker, till klassiska russin. Eller vad sägs som en påse med Greta gris, fylld med torkade russin och tranbär med smak av äpple eller jordgubb? Mums!
Mumsisar
Greta Gris Jordgubb 20 g
Castus
Fruktstång Jordgubb 5x20g
Mumsisar
Greta Gris Persika 20 g
Mumsisar
Greta Gris Äpple 20 g
Minstingen
Ekologiska Majssnacks Morot 20 g
Nestlé
Junior Fruktstång 25 g
Renée Voltaire
Berry Boost Blåbär 168 g