- Hem
- Magazine
- Mat, recept & näring
- Fakta om manukahonung – dunderhonungen från Nya Zeeland
Fakta om manukahonung – dunderhonungen från Nya Zeeland
Artikeln är skriven av vår kostrådgivare, läs mer om våra experter här. Obs! Notera att överdriven konsumtion av honung kan innebära hälsorisker.
Honung som honung, tänker du kanske. Men manukahonung är inte vilken honung som helst. Den unika nektarn från manukaträdets blommor ger nämligen en honung med en rad fördelar. Här får du alla fakta om manukahonung!
Vad är manukahonung?
Manukahonung tas fram genom att honungsbin samlar nektar från blommor. Men inte från vilka blommor som helst, utan från manukaträdets blommor. Manukaträd växer i princip bara på Nya Zeeland. Nektarn från trädet, som bara blommar några veckor på våren, innehåller det bioaktiva ämnet methylglyoxal (MGO). Det är också det ämnet som gör honungen till manukahonung.
Manukahonung har lång historia på Nya Zeeland
Manukahonung är inget nytt superfood-påfund. På Nya Zeeland har manukaträdet och dess nektar använts i tusentals år av urinvånarna. Framförallt för att bringa hälsa och välmående. Där har det även haft lite andra användningsområden än honung normalt brukar ha – för bland annat lindriga sår, eksem och insektsbett. Förutom honungen har även trädets blad och bark använts som ett slags elixir där man inhalerat avkok från manukaträdets blad.
Skillnaden mellan vanlig honung och manukahonung
Manukahonung innehåller, liksom all honung, väteperoxid naturligt. Väteperoxid finns ofta i rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Det bildas i honungen när enzymerna i honungen bryter ner glukos. Däremot är väteperoxid i traditionell honung känsligt för bland annat ljus och värme, till skillnad mot manukahonung där ämnet är högre och tåligare.
Så äter du manukahonung – 5 tips!
Addera en sked manukahonung i smoothien.
Blanda en sked manukahonung i gröten, gärna tillsammans med kokosolja så får du en underbart krämig, söt och god gröt.
Ta en sked manukahonung i en kopp med avsvalnat te (inte för hett).
Bre manukahonungen som ett pålägg på en smörgås. Mums!
Ät manukahanongen som den är, ta en sked rakt in i munnen.
MGO
Manukahonung 600+ 250 g
MGO
Manukahonung Halstabletter Original 600+ 60g
MGO
Manukahonung 300+ 250 g
Manuka Lab
Manukahonung MGO 525+ 250 g
Manuka Lab
Manukahonung MGO 300+ 250 g
MGO
Halstabletter Manukahonung 100 g
Manuka Lab
Manukahonung MGO 100+ 250 g
MGO
Flytande Manukahonung 600+ 250g
MGO
Manukahonung Halstabletter Citron 300+ 60g
Manuka Lab
Manukahonung MGO 700+ 250 g
MGO
Manukahonung Halstabletter Svarta vinbär 300+ 60g
MGO
Manukahonung 100+ 250 g
Vilken manukahonung är bäst?
Manukahonung har fullkomligt exploderat på marknaden, vilket gör det lite snårigt för dig som vill prova produkten. Om du undrar vilken honung som är bäst – håll utkik efter stämpeln “UMF”. Det står för Unique Manuka Factor. Det är en kvalitetscertifiering för manukahonung som säkerställer manukahonungens äkthet, renhet och kvalitet. Hur? Genom mätning av de bioaktiva ämnena methylglyoxal (MGO), dihydroxyacetone (DHA) och leptosperin. Har den UMF-graderingen kan du alltså vara trygg i att manukahonungen är äkta och innehåller de bioaktiva ämnena den ska innehålla. Ju högre UMF-nummer, desto högre förekomst av bioaktiva ämnen (om du vill ha den där manukaeffekten).