Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Sommarrea – Upp till 30% på nästan allt!

5 otippade saker manukahonung kan användas för

Manukahonung har tagit sig från ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland, till nischade superfood-kretsar, för att idag finnas i de flesta skafferier.  Men varför är det så poppis? Vad är det bra för egentligen?

Här får du reda på hur du faktiskt drar nytta av den antiinflammatoriska, antivirala och antibakteriella manukahonungen.

Manukahonung kommer från Nya Zeeland

Vad är manukahonung? Jo, manukahonung kommer från myrtenväxten Manuka på Nya Zeeland. Många kallar det Manukaträd, men det är faktiskt mer som en buske. 

Därför kostar manukahonung lite mer

För att producera fem kilo manukahonung (alltså 20 burkar), behöver bin samla nektar från runt två miljoner blommor. Sen flyger de en sträcka på drygt 88 mil. Inte konstigt att manukahonung kostar mer än klassisk honung!

Vilken manukahonung är bäst? 

Vad som gör manukahonungen speciell är att den innehåller höga halter av methylglyoxal (MGO). Det är också det ämnet som gör manukahonung till manukahonung – och ger honungen dess läkande egenskaper. Därför har manukahonung använts för sårvård och bakteriebekämpning i årtusenden!

Den bästa manukahonungen är alltså den som innehåller mycket MGO, ju mer desto bättre.

användning manuka

Är manukahonung hälsosamt?

Forskning visar att methylglyoxal (MGO) är antibakteriellt och hindrar bakterier från att fastna på celler.* Därför kan du använda manuka inom sårbehandling. Dessutom innehåller manukahonung mycket antioxidanter. Det stärker immunförsvaret och förebygger mot både förkylning, inflammationer och infektioner!

* Hos PubMed finns nära 200 vetenskapliga artiklar om de antibakteriella egenskaperna med Manukahonung. En av flera studier som visat manukahonungens antibakteriella effekt: Maddocks S. E., et al, Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins, ahead of print, Wednesday 1 Februari 2012, doi: 10.1099/mic.0.053959-0

Ljunghonung vs. manukahonung vs. blomsterhonung

Precis som klassisk blomsterhonung och ljunghonung innehåller manukahonung aminosyror, B-vitamin, magnesium och järn. Skillnaden är att manukahonung har upp till fyra gånger mer (!) av dessa nyttigheter!


Två recept med manukahonung – perfekta för frukost och mellanmål


Manukahonungens olika användningsområden

  • MGO manukahonung på burk och halstabletter är för invärtes användning. Alltså vid till exempel förkylning, halsont eller som uppladdning inför träning. Som allmänt må-bra eller i hälsoförebyggande syfte.
  • Manuka Fill – sårsalva med manukahonung för av alla typer av sår, även akne och andra hudbesvär. Framtagen för dig, men funkar även för ditt djur
  • Activon (Tube, Actilite och Tulle) – sårbehandling med manukahonung för alla typer av sår på djur, men passar även husse och matte.

manuka

5 otippade saker manukahonung kan användas för

1

Manukahonung kan användas för att förebygga och motverka förkylningar  

Manukahonung har antivirala egenskaper och kan förebygga att bakterier som streptokocker (orsaken till bland annat halsfluss) fastnar på celler. Därför är manukahonung värt att ta vid första tecken på förkylning, som halsont!

Använd såhär: Ta 1–2 teskedar manukahonung eller en MGO-halstablett när du känner att en förkylning är på gång i kroppen.

 

2

Använd manukahonung för att rengöra och återfukta huden

Manukahonung återfuktar huden och innehåller hudens bästa vän, B-vitamin. Manukahonung kan också hjälpa till vid lindriga hudbesvär, som akne och eksem. Många kända hudvårdsmärken använder till exempel manukahonung som ingrediens.

Använd såhär: Applicera ett lager manukahonung eller allra helst Manuka Fill som ansiktsmask, det rengör och återfuktar huden.

 

3

Manukahonung kan användas för att lindra magbesvär och lugna magen

Manukahonung kan lindra mildare mag- och tarmbesvär som till exempel magknip och förstoppning.

Använd såhär: Vid tillfälliga mag-tarmproblem, prova ät 1–2 teskedar manukahonung under en dag. Det kan faktiskt lindra dina magbesvär. Vid stora eller återkommande besvär, gå till en läkare.

 

4

Prova använda manukahonung för att behandla munsår och hudsprickor

Manukahonungen har ett lågt pH-värde som gör att bakterier inte trivs. Det skapar därför en skyddande och fuktig sårläkningsmiljö som påskyndar sårläkningen. Perfekt om du har munsår eller hudsprickor!

Använd såhär: Ta en liten klick MGO manukahonung, eller ännu bättre Manuka Fill, och stryk över munsår eller hudsprickor du vill behandla. Sätt ett plåster över honungen för att undvika kladd. Fortsätt tills huden har läkt.

 

5

Använd manukahonung för att förbättra uthållighet vid träning

Tränar du ofta och hårt? Ät manukahonung innan träning för att prestera bättre och få bättre uthållighet. Honungens naturliga sammansättning av olika typer av kolhydrater ger nämligen ett jämnt flöde av energi under träningspasset. Dessutom innehåller manukahonungen essentiella aminosyror som är viktiga byggstenar för musklerna!

Använd såhär: Ta 1–2 teskedar MGO manukahonung innan du tränar.

manukkaa

Hur vet jag att manukahonungen är äkta?

Det cirkulerar en del honung som både marknadsförs och säljs som manukahonung – trots att de inte innehåller MGO som definierar manukahonungen och ger den dess hälsofördelar.

Därför är det viktigt att köpa kvalitetssäkrad manukahonung från kända varumärken. MGO Manukahonung är kvalitetssäkrad av ett oberoende brittiskt laboratorium som säkerställer halten av MGO (Methylglyoxal) samt DHA (Dihydroxyaceton). Att det är äkta manukahonung från Nya Zeeland, helt enkelt. Alla produkter från MGO innehåller olika halter (från 100mg/kg till 600 mg/kg) av ämnet med samma namn. Ju högre halt desto större effekt!

Publicerad:15 mars 2021

Artikeln är ett samarbete och har tagits fram tillsammans med våra vänner på MGO. Läs även artikeln om smarriga recept för manukahonung.