Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Kollagen – vad är hemligheten?

Plötsligt pratar alla om kollagen. Det finns i smoothies, i proteintillskott, anti-age krämer, godisklubbor (!?) och det ena med det tredje. Att tillsätta kollagen i mat och dryck har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara självklart att inta oavsett om du är fitnessguru eller hudvårdsprofet. Men oklarheterna och frågetecknen är många. Det finns naturligt i kroppen, men ska samtidigt tryckas kosttillskott. Det är för lederna, men också för huden.

Här går vi igenom vad kollagen faktiskt är och varför det blivit så vansinnigt populärt.

Den här artikeln berör kosttillskott.
Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 


Vad är kollagen?

Kollagen är ett fiberprotein och en viktig byggsten i kroppen. Det brukar ibland liknas vid klister eller lim det håller ihop allt. Kollagenet ger nämligen stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, brosk och skelett. Så mycket som 70 % av din hud och en tredjedel av allt protein i din kropp består av kollagen!  

Kollagenet och dess vän aminosyran  

Som allt annat protein byggs kollagen upp av aminosyror, där de vanligaste är prolin, glycin, alanin och arginin. Dessa bildar i sin tur bildar låååånga peptidkedjor som vrider sig runt varandra i starka proteinsträngar – så kallade kollagenfibrer. Det finns omkring 16 olika typer av kollagen i din kropp. De vanligaste kollagentyperna är:

  • Kollagen typ 1 och typ 3 är vanligt i hår, hud, naglar, muskler och ben. 
  • Kollagen typ 2 finns till större del i leder och brosk. 

Var finns kollagen? 

Din kropp producerar ständigt kollagen, samtidigt som den hela tiden bryter ner det. Kroppen tillverkar som mest kollagen när du är barn. I takt med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen (vid det där kända 25-årsstrecket). Det är därför du med åren får synliga rynkor och blir stelare i lederna kollagenet har minskat i kroppen. Kroppen blir helt enkelt mindre smidig. 

Mat som innehåller kollagen

Livsmedel som är naturligt rika på kollagen är främst animaliska produkter som till exempel fisk, nötkött och kyckling (det talas också mycket om inälvsmat, skinn och brosk kopplat till kollagen men hur många äter det idag? Ja, förutom Anna Anka då). Vegetabiliska livsmedel som boostar kollagenproduktionen är till exempel spenat, broccoli, spannmål och kål. Ett annat ämnen som ofta glöms bort och behövs för kollagenbildning är C-vitamin.

kollagen

Har du koll på att.. 

  • Kollagen bygger upp hud, hår, naglar och brosk.
  • Huden består av 70% kollagen.
  • 30% av allt protein i din kropp består av kollagen.
  • Kroppens kollagenproduktion minskar efter 25 års ålder med cirka 1% varje år.
  • Kollagen kan minska värk i leder.
  • Rökning, miljöföroreningar och solens farliga strålar (UV-strålar) kan minska kollagenproduktionen i förtid. 

Att ta eller inte ta tillskott med kollagen 

Forskarna rynkar på näsan åt produkter med kollagen och dess påstådda effekter. Och det tål att sägas. Tillskott med kollagen stoppar faktiskt inte åldrandet, det är inte den helige graal. Att åldras hör ju livet till. Men när du äter mat som innehåller kollagen eller tar tillskott av kollagen kan du trigga du igång kroppens egen kollagentillverkning. Det är därför det blivit så poppis att tillföra kollagen i ansiktskrämer och i olika kosttillskott. Syftet är att komplettera det som redan finns naturligt i bland annat leder, brosk och hud.  

Kollagenpeptider och hydrolyserat kollagen 

Det går inte att nämna kollagentillskott utan att nämna kollagenpeptider och hydrolyserat kollagen. Kollagenpeptider är alltså de pyttesmå beståndsdelar som kollagen bryts ner till. Kollagenet räknas då som “hydrolyserat” och blir lättare för kroppen att ta upp. Dessutom blir det smaklöst och funkar att blanda i mat då. Japp, detta är en hel forskning.

Tips! Testa dina kollagennivåer hemma på kammaren. Tryck ett finger mot din kind i några sekunder. Blir det ett avtryck i huden? Om inte, betyder det att du har bra kollagenproduktion och att huden är spänstig.

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Anledningar till att ta tillskott med kollagen

Kollagen marknadsförs sällan som proteintillskott för att bygga muskler (om det inte är kombinerad variant), snarare för att behålla rörligheten i lederna. Det kan vara bra för elitidrottare och andra personer som tränar hårt eller belastar kroppen mycket. Många äldre tar också tillskott med kollagen för att ge rörligheten lite hjälp på traven eller lindra ledvärk. Men de flesta använder kollagen som ett kosttillskott för hår, hud och naglar för att få en mer fast, elastisk och återfuktad hud. 

Helige graal eller inte. Kosttillskott kan aldrig ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig och din kropp.


Kollagentillskott är kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

Av:Isabelle Lindblad, Digital redaktör, isabelle.lindblad@apohem.se
Publicerad:09 mars 2021

Den här artikeln berör kosttillskott. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.