Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

5 tips på hur du minskar sockret – men behåller unnet

Tillsatt socker är inte bra. 0% hälsosamt. 0,0 hälsofördelar. Det finns inget – nada – som försvarar lösgodis till fredagsmyset, mer än att det kanske är gott. Men det vet du redan, så varför tjata?

Utöver en vänlig påminnelse om att tillsatt socker inte är bra för dig – här får du allt du undrat över, men inte kände till om socker. Inte minst tips för hur du minskar på sockret, men fortfarande behåller “unnet”!

Vad är socker? 

När du tänker på socker kanske du tänker på den där påsen med vitt strösocker i skafferiet. Det är bara halva sanningen. Socker är faktiskt ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Vissa av dessa finns naturligt i till exempel frukt, andra sockerarter tillsätts i din mat. 

Vanliga sockerarter

Sockerart 1: Glukos

Glukos är faktiskt det enda sockret som kroppen egentligen behöver för att hjärnan ska fungera. Glukos finns i stärkelsen i potatis och bröd. Det plockas upp av kroppen med hjälp av insulin. 

Sockerart 2: Fruktos 

Fruktos är den sockerart som finns främst i frukt, som namnet kanske avslöjar. Till skillnad från glukos plockar kroppen själv upp fruktos utan hjälp av insulinet.

Sockerart 3: Laktos

Laktos är den sockerart som finns i mjölk från däggdjur, komjölk till exempel.

Sockerart 4: Sackaros 

Sackaros är den sockerart som kallas för "tomma kalorier" eller "tillsatt socker". Det är en sockerart som ofta tillsätts i livsmedel för att förhöja smaken. Baksidan är att sackaros saknar näring i form av vitaminer och mineraler. Därför är sackaros den sockerart du ska passa dig för om du vill äta hälsosamt och må helbra. 

socker

Hur farligt är socker? 

Grejen är att det inte finns något positivt med att äta tillsatt socker. Det innehåller ingen näring i form av vitaminer och mineraler. Bara tomma kalorier som inte får dig att känna dig mätt.

Äter du för mycket tillsatt socker (vilket du lätt gör när du inte känner dig mätt och nöjd) får du alltså i dig mer kalorier än vad du hinner göra av med. Du ökar då risken för att få sjukdomar som diabetes och fetma. 

Inte nog med det... Att äta mycket socker ökar också risken för hål i tänderna, karies. Något som kan bli en smärtfull (och dyr) historia. 

Har du koll på att…

  • När du väljer bort livsmedel med tillsatt socker förebygger du både sjukdomar OCH hål i tänderna

Hur mycket socker får jag äta? 

En generell hållpunkt är att max 10% av dagens kaloriintag ska komma från tillsatt socker. För en vuxen person motsvarar det cirka 50 gram socker, alltså ungefär 15 sockerbitar per dag. 

socker

Mat som ofta innehåller mycket tillsatt socker

Vanliga sockerbovar att hålla koll på (läs innehållsförteckningen!):

Andra livsmedel som innehåller tillsatt socker

Att allt som listas här är fullproppat med tillsatt socker kommer nog inte som en nyhet... Men! Det är bra att påminnas ibland. 

  • Godis
  • Glass
  • Kakor
  • Bullar
  • Läsk 
  • Saft  

Frukt innehåller också socker! Vad gäller där?

Ja, frukt innehåller mycket riktigt sockerarterna fruktos och glukos. Fördelen med att äta frukt är att du samtidigt får i dig många näringsämnen, vitaminer och mineraler. Även fibrer som både mättar och är bra för din mage. Det är den stora skillnaden mot det tillsatta sockret som bara innehåller en massa tomma kalorier. Enligt Livsmedelsverket är det bra att äta 500 gram frukt och grönsaker om dagen. 

socker

5 enkla sätt att minska på det tillsatta sockret

Det är såklart tråkigt att vara sockerpolis och säga "nej tack" till sånt som är gott. Men kom ihåg att varje hälsosamt val är ett val för dig och ditt mående.

1.

Läs innehållsförteckningen och välj helst bort produkter med tillsatt socker.

2.

Skippa kakor och bullar till fikat. Det är minst lika festligt och gott med fruktsallad, och betydligt mer hälsosamt.

Tips! Lägg upp fruktsalladen i fina skålar och toppa med färsk mynta, det är både fint att se på och smakar gott. 

3.

Skippa sylten. Välj istället frukt och nötter eller bär att toppa din gröt eller fil med.

4.

Välj inte bort helt – minska istället. Välj ut en dag i veckan då du får unna dig något gott (i lagom mängd såklart). Kanske en bit choklad till fredagsmyset?

Tips! Kruxet med godis är att du kan äta ett halvt kilo utan att blinka. Så om du ska äta socker, ät något som mättar och innehåller något för kroppen. Som en morotskaka eller mörk choklad.

5.

Bunkra inte skafferiet med godsaker. När det det verkligen är dags att unna dig något gott, först då är det dags att handla. Det gör det lättare för dig att undvika småätandet.

Snacks utan tillsatt socker

Castus Fruktstång Jordgubb 5x20g
-10%

Castus

Fruktstång Jordgubb 5x20g

17 kr 
Ord.pris 19 kr (-10%)
Mumsisar Greta Gris Jordgubb 20 g
-10%

Mumsisar

Greta Gris Jordgubb 20 g

9 kr 
Ord.pris 10 kr (-10%)Lägsta pris 9 kr 
Urban Deli Marconamandlar 125 g

Urban Deli

Marconamandlar 125 g

55 kr 
Garant Eko Solroskärnor 400 g
-20%
Eko

Garant

Eko Solroskärnor 400 g

27 kr 
Ord.pris 34 kr (-20%)
Persgårdens Strödadlar krav 250 g
-20%
Eko

Persgårdens

Strödadlar krav 250 g

35 kr 
Ord.pris 44 kr (-20%)Lägsta pris 30 kr 
Av:Elin Storäng, Skribent
Publicerad:14 mars 2021