Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Så äter du mer hälsosamt – utan att krångla till det

Tänk att något så banalt som mat kan vara så komplicerat. Någonstans vet du ju vad som är hälsosam mat. Att du mår bra av att äta mer grönt och mindre sötsaker är inte direkt nyheter värt att stoppa pressarna för. Men att veta och göra är inte samma sak. Det krävs rutiner och planering att äta hälsosamt, åtminstone i början. Men krångligt behöver det inte vara.

Här är några tips och råd på hur du kommer igång (eller fortsätter) med att äta mer hälsosamt.

Planera maten så blir den nyttigare

Det låter kanske mossigt att planera vad du ska äta till middag veckan före. Men allt du planerar för har du också större chans att genomföra. Du vill inte bestämma vad du ska äta när du trött, stressad och vrålhungrig. Då är det lätt att ta till sockerbomber eller greppa första bästa friterat. Har du däremot ingredienserna hemma och receptet framme kommer du nästan med all säkerhet laga det där smarriga och hälsosamma receptet.

Planera för äta mer hälsosamt i 3 steg

1

Välj ut 4-5 rätter du vill äta nästa vecka.

2

Handla hem allt du behöver – fyll skafferiet med hälsogott.

3

Preppa när du väl har tid, koka bulgur eller quinoa inför kvällsmiddagen när du ändå gör morgongröten och ställ fram alla ingredienser. Så gott som färdigt!

Ät hälsosamt genom att äta varierat

Genom att äta frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål har du bra förutsättningar att få i dig allt du behöver. Oftast ingår nämligen olika typer av livsmedel i olika måltider. På så vis kompletterar varandra näringsmässigt. Like real love.

Ät hälsosamt genom att äta regelbundet

Om du äter regelbundet blir blodsockernivån jämnare. Med det, mindre småätande och sötsug – och mer energi. En stor måltid slutar ofta i småätande och ett högre kaloriintag. En annan fördel med att äta regelbundet är att det blir lättare att känna hunger och bli mätt. Äta lagom mycket helt enkelt. Bra för dig som vill ta kontroll över vikten.


Äta för att gå ner i vikt? Maten som hjälper dig hålla vikten


Välj att äta hälsosamt, snarare än att välja bort

Vill du äta hälsosamt behöver du dra ner på sockret, saltad mat och rött kött. Fråga Livsmedelsverket. Men att vara hälsosam blir lätt tråkigt om du bara ska tänka på vad du inte ska äta. Gör ett aktivt val istället. Fullkorn, växtbaserade matfetter, grönsaker, osötat och magert is your friend. Välj det. Oftast i alla fall.

Välj dina söta små tillfällen

Om du ska synda, gör det som ett undantag och ett medvetet val. Det finns bland annat många sockerbovar som är lätta att missa, så ta för vana att alltid läsa innehållsförteckningen. Fruktyoghurt, flingor, müsli, fruktjuice och bröd är till exempel produkter som kan innehålla socker värdigt en godispåse! Poängen är att du aktivt ska välja dina söta små tillfällen – göra medvetna val.

4 hälsosamma matval

1

Krydda maten med örter och andra kryddor än slentriansalta. 

2

Ät vegetabiliskt eller fisk istället för kött varje dag.

3

Köp fullkornsalternativet när du står vid pastahyllan eller bröden. 

4

Ät mycket grönsaker (bonus är att maten blir färgstark och fin!).

 

Och du, var snäll mot dig själv. Varje gång du väljer det hälsosamma alternativet är en vinst.


Tips! Ansök till Health Integrators hälsoprogram 

Sunda vanor som regelbunden träning och hälsosam mat gör inte bara att du mår bättre här och nu, det förebygger också sjukdomar på sikt.

Lättare sagt än gjort, eller hur? För att hjälpa människor till hälsosammare val och förebygga diabetes typ 2 erbjuder Health Integrator, på uppdrag av Region Stockholm, en möjighet att få stöd till bättre levnadsvanor via en ny digital hälsoplattform

Vill du bli mer hälsosam, är 50–60 år och bor i Stockholm? Då kan bli en av de 925 personer som får gå Health Integrators hälsoprogram.

Ansök på folkhalsastockholm.se

Av:Isabelle Lindblad, Digital redaktör, isabelle.lindblad@apohem.se
Publicerad:15 mars 2021