Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Går det löss? Så förebygger du att familjen får huvudlöss

Lusutbrott på skolan och förskolan innebär nervösa tider och fantomkliande för dig som förälder. Plötsligt börjar det klia både här och där. “Har du gnuggat huvudet med någon kompis idag?”, försöker du luska ut från ditt barn. Men istället för att panikslaget vänta på er dom, förebygg huvudlöss hos ditt barn.

Den här artikeln är en annons och berör medicintekniska produkter.
Tänk på att läsa bruksanvisningen noga innan användning.


Hur sprids löss?

Löss sprids främst genom direktkontakt, hud mot hud eller hår mot hår. Men de kan faktiskt också föras över genom kläder, leksaker och prylar. Chansen att en lus som ramlat ner på marken lyckas ta sig till nästa person är dock inte särskilt stor. Löss behöver nämligen en varm och fuktig plats för att kunna fortplanta sig.

Skolstarten – högsäsong för löss

Terminsstarten på skolor och förskolor är lössens högsäsong. När barnen samlas igen efter ledigheten brukar därför vara startskottet på de flesta lusepidemier. Det viktiga är vad du gör om ditt barn får löss – att du behandlar med lusmedel på momangen. Har du behandlat barnen mot löss är det bara att skicka tillbaka dom till skolan igen, men meddela skolan och nära vänner så att de kan behandla sig de också.


Redan fått löss? Så undersöker och behandlar du


Förebygg lössen snabbt – ju tidigare, desto bättre

Du behöver inte vänta med att lusbehandla tills någon i familjen fått löss. Tvärtom! Går det löss i er närhet är klockan slagen för att börja förebygga löss. Att jobba förebyggande mot löss stoppar nämligen lössen från att föröka sig när de väl kommer till dig. Ju tidigare huvudlöss stoppas, desto enklare blir du av med dem.

3 riktigt bra tips för att förebygga löss

Tipsen i korthet (om lössen gör att du har bråttom): undersök och luskamma, sätt stopp för spridningen och använd ett förebyggande lusschampo.

1.

Undersök och luskamma ofta när det går löss

Det är viktigt att kolla ditt barn ofta när det går löss, dels för att behandla tidigt och dels för att inte råka sprida lössen till andra. Lössen finns i håret – ofta i nacken, bakom öronen eller på baksidan av huvudet. Titta noga igenom håret och hårbotten. Det bästa är att använda en luskam i vått hår, då är lössen lättare att upptäcka.

2.

Håll hårt i mössan i lustider

Det är på skolan lössen brukar spridas som mest. När det går löss, undvik att dela kläder som kepsar, hjälmar, mössor och halsdukar. Sätt även upp eller fläta långt hår och använd badmössa i simbassängen.
3.

Förebygg löss med skyddande lusschampo

Varför vänta tills ni redan fått löss? Det enda du behöver göra i lustider är att byta ut ditt vanliga schampo mot ett schampo som skyddar mot hårlöss. Paranix Protection Shampoo* gör rent håret som vanligt, samtidigt som det även skyddar mot löss. Låt det sitta i 3 minuter innan du sköljer ur det, och använd det till alla familjemedlemmar över 2 år varannan eller var tredje dag under 2 veckor. Att förebygga löss hade inte kunnat vara enklare.

Tänk på att läsa bruksanvisningen noga innan användning.

förebygg löss

Om det redan är försent...

Då är det dags att behandla. Även det gör du med schampo, men denna gång med Paranix Schampoo* mot löss. Schampot verkar på endast 10 minuter och gör lusbehandlingen lika lätt som att tvätta håret. Tänk på att upprepa behandlingen efter en vecka för att verkligen bli av med huvudlössen.

Tänk på att läsa bruksanvisningen noga innan användning.


* Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, www.perrigo.se PAR210923SE1RA

Publicerad:23 september 2021

Den här artikeln är en annons och ett samarbete med Paranix.

Paranix är Sveriges mest använda behandling av envisa huvudlöss. De har allt du behöver för att förebygga och bli av med huvudlöss en gång för alla.