Sjukdomar & besvär

Går det löss? Så förebygger du att familjen får huvudlöss

Den här artikeln är en annonssamarbete med Paranix, en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. 

Lusutbrott på skolan och förskolan innebär nervösa tider och fantomkliande för dig som förälder. Plötsligt börjar det klia både här och där. “Har du gnuggat huvudet med någon kompis idag?”, försöker du luska ut från ditt barn. Men istället för att panikslaget vänta på er dom, förebygg huvudlöss hos ditt barn.

Hur sprids löss?

Löss sprids främst genom direktkontakt, hud mot hud eller hår mot hår. Men de kan faktiskt också föras över genom kläder, leksaker och prylar. Chansen att en lus som ramlat ner på marken lyckas ta sig till nästa person är dock inte särskilt stor. Löss behöver nämligen en varm och fuktig plats för att kunna fortplanta sig.

Skolstarten – högsäsong för löss

Terminsstarten på skolor och förskolor är lössens högsäsong. När barnen samlas igen efter ledigheten brukar därför vara startskottet på de flesta lusepidemier. Det viktiga är vad du gör om ditt barn får löss – att du behandlar med lusmedel på momangen. Har du behandlat barnen mot löss är det bara att skicka tillbaka dom till skolan igen, men meddela skolan och nära vänner så att de kan behandla sig de också.

Förebygg lössen snabbt – ju tidigare, desto bättre

Du behöver inte vänta med att lusbehandla tills alla i familjen fått löss. Tvärtom! Går det löss i familjen är klockan slagen för att börja förebygga löss. Att jobba förebyggande mot löss stoppar nämligen lössen från att föröka sig när de väl kommer till dig. Ju tidigare huvudlöss stoppas, desto enklare blir du av med dem.

3 bra tips för att förebygga löss

1.Undersök och luskamma ofta när det går löss

Det är viktigt att kolla ditt barn ofta när det går löss, dels för att behandla tidigt och dels för att inte råka sprida lössen till andra. Lössen finns i håret – ofta i nacken, bakom öronen eller på baksidan av huvudet. Titta noga igenom håret och hårbotten. Det bästa är att använda en luskam i vått hår, då är lössen lättare att upptäcka.

2.Håll hårt i mössan i lustider
Det är på skolan lössen brukar spridas som mest. När det går löss, undvik att dela kläder som kepsar, hjälmar, mössor och halsdukar. Sätt även upp eller fläta långt hår och använd badmössa i simbassängen.
3.Om det redan är för sent...

Då är det dags att behandla. Paranix Schampoo är effektivt mot löss och enkelt att använda. Schampot verkar på endast 10 minuter och gör lusbehandlingen lika lätt som att tvätta håret. Tänk på att upprepa behandlingen efter en vecka för att verkligen bli av med huvudlössen.

Lusbehandling med Paranix

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. 

Paranix Lusschampo & Kam 200 ml
-15%
Medicinteknisk produkt

Paranix

Lusschampo & Kam 200 ml

Finns i lager
186 kr 
Ord.pris 219 kr (-15%)Lägsta pris 186 kr 
Paranix Lusschampo & Kam 200 ml
Paranix Sensitive Behandling Mot Huvudlöss 150 ml
Paranix Spray 100 ml