✓ Årets e-handlare 2023
✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Sticks det i läppen? Så behandlar du munsår

Michaela SkogFarmaceut
12 mars 2021

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning. Artikeln berör även receptfria läkemedel, läs bipacksedel noga före användning.

Många som pratar om munsår menar egentligen munherpes. Det är ett utbrott som oftast orsakas av herpesviruset. Munsår är ofarliga och brukar läka ut efter tio dagar. Men de kan såklart leda till besvärliga symtom. Och om du inte är tillräckligt försiktig riskerar du att smitta andra med viruset. Här är allt du behöver veta om munsår – vilka symtomen är och hur du behandlar. 

Vad är munsår?

Munherpes, oftare känt som munsår, är ett herpesvirus. Det ser ut som små vätskefyllda blåsor runt munnen och på läpparna.

Har du koll på... Att herpes kan drabba ögonen. Då sätter sig viruset i ögonen och ger röda och tårade ögon som kan göra ont.

Symtom på munsår

Här är några vanliga symtom på munsår som kan uppstå vid mun och läppar:

  • Det kliar.
  • Huden blir röd och svullen.
  • Det gör ont och ömmar.
  • Det sticker och pulserar. 
  • Efter några dagar kan du få små vätskefyllda blåsor som ofta sitter tillsammans.

Munsår hos barn

De flesta som har munherpes smittas när de är barn. Då kan symtomen se lite annorlunda ut. Det handlar till exempel om tandköttsproblem och tungblåsor. Barn med munsår kan även få feber och svullna lymfkörtlar. Tonåringar däremot får ibland besvär som liknar halsfluss.

Hur smittar munsår?

Munherpes smittar genom direktkontakt. Hud eller slemhinnor behöver nämligen nås av vätskan i en herpesblåsa. Pussar och kyssar är ett vanligt sätt att överföra infektionen. Därför är det viktigt att vara försiktig med det, även om det är mysigt. Att tvätta händerna noga är ett annat bra sätt att undvika att smitta andra.

Har du koll på... Att risken att smitta någon är som störst i början av ett munsårsutbrott.

Finns det andra orsaker till munsår?

Alla munsår är inte orsakade av munherpes (även om så oftast är fallet). Muntorrhet gör exempelvis att huden kring munnen kan spricka och se ut som munsår. Några andra orsaker till spruckna mungipor är torr hud, eksem och näringsbrist. 

Börja behandla munsåret så fort som möjligt

Behandla munsåret så snart du känner de första tecknen, alltså till exempel när du känner den där stickande eller pulserande känslan kring munnen. Det finns både receptfria läkemedel mot munsår och andra produkter som kan lindra symtomen.

Gel, krämer och salvor mot munsår

Applicera gel, krämer och salvor direkt på munsåret. Produkterna kan göra att munsåret försvinner snabbare. Dessutom lindrar de symtomen. Vissa hämmar också herpesvirusets möjlighet att föröka sig, vilket gör utbrottet kortare. 

Munsårsplåster både skyddar och minskar spridning

Munsårsplåster döljer munsår och skyddar mot smuts. De minskar dessutom symtom som svullnad, stickningar och klåda. Munsårsplåstren minskar även risken att smitta andra.

Produkter mot munsår

Compeed Munsårsplåster 15 st
-20%

Compeed

Munsårsplåster 15 st

76 kr 
Ord.pris 95 kr (-20%)Lägsta pris 76 kr 
Silicea Original Munsår Gel 5 g

Silicea

Original Munsår Gel 5 g

89 kr 

Kan man förebygga munsår?

Det finns ett par saker du kan göra för att förebygga munsår. Det mest självklara är att undvika direktkontakt med de som har aktiva herpesblåsor (inget pussande med andra ord). Pussar och kyssar är det vanligaste sättet att smitta andra med munsår.

Andra sätt att förebygga munsår är

  • Håll läpparna återfuktade med läppbalsam. Torra läppar spricker och gör det lättare för virus att ta sig in i huden.
  • Använd solkräm på läpparna eller läppbalsam med SPF när du är i solen.

När är det läge att söka vård för munsår?

Oftast läker munsår av sig själv efter 10 dagar. Men kontakta din närmaste vårdcentral eller ring till 1177 Vårdguiden för rådgivning om något av det här stämmer:

  • Du misstänker herpes och har svåra besvär.
  • Du har har variga munsår som breder ut sig.
  • Dina munsår har fortfarande inte läkt efter 3 veckor. 
  • Ditt öga ömmar, tåras och blir rött. 
  • Du är gravid när du får herpes för första gången.