- Hem
- Tips & råd
- Sjukdomar & besvär
- Fakta om getingstick – vanliga symtom och hur du lindrar sticket

Fakta om getingstick – vanliga symtom och hur du lindrar sticket
Getingstick gör ont som tusan. Dessvärre hör de också till vanligheterna sommartider – särskilt mot slutet på sommaren. Getingar dras till allt från mat och dryck, till klädsel och lukt. De blir också mer aggressiva av plötsliga rörelser... Här läser du mer om getingstick – från symtom, till lindring och förebyggande tips.
Symtom vid getingstick
Det typiska symtomet vid ett getingstick är intensiv och pulserande smärta i området där du blivit stucken. Även rodnad och svullnad brukar uppstå. Symtomen ökar något under det första dygnet för att sedan börja avta.
Ibland kan gadden sitta kvar. Då kan det vara bra att skrapa med till exempel en nagel eller en matkniv kring getingsticket. Den kan nämligen tillföra mer gift som förvärrar symtomen.
Aj aj, symtomen som visar att du har fått ett getingstick
- Intensiv och pulserande smärta runt getingsticket
- Rodnad och svullnad runt getingsticket
Behandling – så här lindrar du getingstick
- Undvik att klia, det förlänger läkningsperioden och ökar risken för infektion.
- Kyla, använd till exempel en fryst ärtpåse eller skölj i kallt vatten!
- Testa med produkter som lindrar efter bett.
Tips! Gör det svårare att klia genom att sätta ett plåster över sticket.
Lindrar skönt efter bett och stick
NATURENS APOTEK
Aloe Vera Gel 100% 250 ml
CCS
Aloe vera gel 125 ml
Manuka Fill
Sårsalva 14,2 g
Manuka Fill
sårsalva 42.50 g
Hudosil
Kylbalsam Oparfymerad 100 ml
CCS
Aloe vera spray 150 ml
AfterBite
After Bite 14 ml
MyggA
MyggaA På Bettet Insektgel 50 ml
Salubrin
Färdigblandad Lösning 150 ml
Svullnad i flera dagar efter getingstick
Har du en svullnad från getingsticket som inte försvinner? Oftast räcker det att vänta några dagar och lindra sticket. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att svullnaden inte ökar. Om svullnaden blir kraftigare efter några dagar kan du behöva söka vård för att vara säker på att du inte fått en allergisk reaktion.
Hur förebygger jag getingstick?
Det går inte att komma ifrån att det finns getingar. Men det finns faktiskt några saker du kan göra för att förebygga getingstick...
Försök hålla dig lugn i närheten av en geting.
Låt bli att göra plötsliga rörelser eller att vifta mot dem. Detta gör bara getingarna mer aggressiva och ökar risken för att du blir stucken. Gör tvärtom istället! Flytta dig från getingarna lugnt och metodiskt. Då har de ingen anledning att följa efter dig.
Undvik färgglada kläder!
Likt många andra insekter gillar getingar ljusa och kraftiga färger. Det kan alltså vara bra att hoppa över blommiga mönster och annat som kan dra dem till sig.
Mot bett & stick
MyggA
Roll-on 50 ml
MyggA
Myggstick 50 ml
Care Plus
Anti-Insect Natural Spray 60 ml
Salubrin
Lösning mot sveda 75 ml
O´Tom
Fästingplockare
NITAB
Tick 2 Fästingplockare
Trix
Fästinglasso
Thermacell
MR300 Vit 1 st
Thermacell
Myggskydd Refill 48h 4-pack
Flera getingstick på en gång
Ibland kan du ha sådan otur att du får flera getingstick på en gång. Detta brukar leda till en kraftigare reaktion. Det blir då ännu viktigare att hålla koll på att du inte får en allergisk reaktion. Om du får flera stick på samma gång bör du söka vård för att försäkra dig att allt gått bra!
Getingstick hos barn
Det är klart du blir orolig när ett barn blir stucket av en geting – särskilt om det är första gången. Men egentligen är det inte så annorlunda än när det drabbar en vuxen. Precis som i andra fall gäller det att få bort gadden, lindra och titta efter tecken på allergiska reaktioner. Även om ett tidigare getingstick inte lett till en överreaktion är det viktigt att se att nästa inte heller gör det.
När är det läge att söka vård efter ett getingstick?
De allra flesta getingsticken är ofarliga och går över på egen hand (även om de gör fruktansvärt ont!). Det finns några undantagsfall, det vill säga när du bör söka vård:
Granskad av: Michaela Skog, farmaceut, michaela.skog@apohem.se