✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Viktiga fakta om diabetes – förebyggande, symtom och behandling

Den här artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning.

Visste du att nära 4% av Sveriges befolkning har diabetes typ 2? Det gör diabetes till en folksjukdom. Som om det inte vore nog är den också svår att upptäcka. Men! Det är åtminstone en sjukdom som i vissa fall går att förebygga med bland annat bra träningsrutiner och hälsosam kostHär tar du del av viktiga fakta om diabetes – förebyggande, symtom och behandling.

Vad är diabetes? 

Diabetes är inte namnet på en sjukdom. Diabetes är faktiskt ett samlingsnamn för flera sjukdomar: diabetes typ 1, diabetes typ 2 och graviditetsdiabetes. Alla kopplade till för höga blodsockernivåer.

Kort och gott beror diabetes på för lite insulin, som är ett livsnödvändigt hormon. Det hjälper dina celler att ta upp sockret (alltså energin) från maten du äter. 

Har du koll på att… Diabetes typ 2 är den vanligaste av diabetessjukdomarna.

Diabetes typ 1 – kroppen slutar producera insulin

Diabetes typ 1 är en sjukdom som innebär att kroppen helt slutar producera insulin. Därför behandlas den genom att tillföra insulin. Diabetes typ 1 är ärftligt och kan utvecklas redan hos barn.

Symtom på diabetes typ 1

  • Du behöver kissa ofta och mycket
  • Du blir ofta törstig
  • Du känner dig trött och orkeslös
  • Du känner dig illamående
  • Du får magsmärtor
  • Du går snabbt ner i vikt

Diabetes typ 2 – kroppen producerar för lite insulin

Vid diabetes typ 2 så producerar kroppen insulin, men för lite. Därför har kroppen svårt att hålla sockernivån i blodet tillräckligt låg. 

Vem riskerar att få diabetes typ 2? 

Det är oftast vuxna och äldre som får diabetes typ 2. Om du är överviktig, röker eller rör på dig för lite är också risken större för att du får sjukdomen. Ärftligheten spelar även en stor roll för om du är i riskgruppen eller inte. 

Symtom på diabetes typ 2

Kruxet med diabetes typ 2 är att det kan vara svårt att upptäcka om du har det. Blodsockervärdet kan nämligen öka långsamt, vilket gör att sjukdomen ofta utvecklas under flera års tid. Men här är några vanliga symtom:

  • Du känner dig trött och orkeslös
  • Du blir ofta törstig
  • Du behöver kissa ofta och mycket
  • Din syn försämras och blir dimmig
  • Du får klåda i underlivet

Så kan du själv förebygga och behandla diabetes typ 2

Om du har konstaterad diabetes typ 2 (alltså utretts av en läkare) behöver du sänka ditt blodsockervärde. Det kan du bland annat göra med regelbunden fysisk aktivitet och bra matvanor. En livsstilsförändring är alltså den första medicinen att ta till!

När är det läge att söka vård för diabetes?

Om du misstänker att du har diabetes typ 1 eller 2 ska du kontakta 1177 Vårdguiden för rådgivning.