✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Allt om gräspollen och gräsallergi – och hur du lindrar!

Niki MiglisFarmaceut
16 februari 2024

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning.

Visste du att gräsallergi är en av de tre vanligaste formerna av pollenallergi? Men vad är gräspollen egentligen? Hur vet man om man är allergisk mot gräs? Och vad kan man göra för att lindra? Vår farmaceut Niki guidar. Här är allt om gräspollen och gräsallergi – och hur du lindrar!

Först och främst, vad är gräspollen?

Gräspollen är faktiskt precis vad det låter som! Pollen som kommer från olika typer av gräs. Alla gräsarter är vindpollinerande, vilket betyder att gräspollen sprids med hjälp av vinden.

Två exempel på grässorter man kan vara allergisk mot, och som brukar nämnas speciellt vid allergitester är timotej och hundäxing. Men alla grässorter anses vara allergena, alltså att de kan orsaka allergi.

Kan man vara allergisk mot gräs?

Faktum är att gräs faktiskt är en av de vanligaste orsakerna till pollenallergi. Tillsammans med björkpollen och gråbo, är gräspollen en av de tre största pollenallergenerna. Så ja, det kan man!

När är gräspollen som värst?

Man brukar dela in pollensäsongen i tre delar – björkpollen på våren, gräspollen under sommaren, och gråbo under sensommaren och hösten. Exakt när gräspollen kommer igång, kan variera beroende på var i landet du bor. Många grässorter blommar kring midsommar. För pollenallergiker som reagerar på gräspollen, brukar tiden kring midsommar och veckorna därefter vara som mest besvärliga. Gräspollen är även som värst under varma, torra dagar med svag vind, för då är det nämligen högst pollenhalt i luften.

Så, hur vet man om man är allergisk mot gräs?

Symptomen för gräsallergi är samma som för annan pollenallergi, vilket kan göra det lite klurigt att veta exakt vilken typ av pollen du reagerar på. Vid gräspollen är det vanligt att få symptom under sommaren. För att ta reda på mer exakt vad det är du är allergisk mot behöver du göra en ordentlig allergiutredning, men även då är det inte säkert att du får ett hundraprocentigt svar. 

Symptomen för gräsallergi är samma som för annan pollenallergi

  • Du har både vattnig snuva och nästäppa.
  • Du nyser mycket.
  • Du har klåda i näsan.
  • Du får röda, kliande ögon som rinner.
  • Du kan känna dig trött.

Hur kan man lindra gräsallergi?

I första hand kan du tänka på att inte utsätta dig för gräspollen och försöka undvika situationer där det är mycket gräspollen i luften. Receptfria läkemedel kan ofta dämpa besvären från pollenallergi och gräsallergi, och i vissa fall ta bort dem helt. Om du vet att du har gräsallergi och vet när du brukar få symptom, kan du börja behandla gräsallergin redan innan de första symptomen dyker upp. Vilken typ av pollenmedicin du bör använda varierar beroende på vilken typ av besvär du upplever och hur omfattande de är.

5 bra tips vid gräsallergi:

1.Försök att undvika att utsätta dig för gräs och gräspollen

Bra tips om du är gräsallergiker är att undvika nyklippta gräsmattor, att klippa gräs och att gå i högt gräs.

2.Låt blommor och växter stanna utomhus

Skippa att ta in blommor och växter inomhus, du får njuta av de på håll i naturen istället!

3.Pollen fastnar lätt i våra fyrbenta vänners päls

Tänk på att husdjur som katter och hundar vistas utomhus och att pollen från gräs lätt fastnar i deras päls. Att skölja pälsen från pollen kan vara en bra idé!

4.Låt fönster vara stängda

Håll fönster stängda under dagen för att inte få in gräspollen.

5.Håll koll på pollenprognosen!

På pollenrapporten.se kan du hålla koll på gräspollenprognosen.

När är det dags att söka vård för pollenallergi och gräsallergi?

Kontakta vårdcentralen om något av detta stämmer in på dig:

  • Receptfria läkemedel mot pollenallergi hjälper inte.
  • Det är ett litet barn som har besvär med pollen.
  • Du har astmasymtom med andningsbesvär eller hosta.
  • Du får besvär från luftrören med hosta när du tränar.
  • Du har allergibesvär under hela året.

Fortfarande osäker? Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning och bedömning av dina symptom, då kan du även få vägledning i var du kan söka vård.