Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden

Så skyddar du dig och andra från smitta i sjuktider

Oavsett om du obrytt tar i toaletthandtag eller vägrar göra det, finns det anledning att vara liiite mer noggrann med vissa saker i sjuktider. För att inte smittas är det till exempel viktigt att tvätta händerna ofta och noga (app app, ingen snabbtvätt), inte pilla dig i ansiktet (du gör det oftare än du tror) samt hosta och nysa i armvecket. Här är några do’s and dont’s för att inte smitta och bli smittad. 

Do’s för att slippa smitta och bli smittad 

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk (kasta näsduken i soporna direkt!) hindrar du smitta från att spridas. Även från att smutsa ner dina händer. 

Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma när du är sjuk för både din egen och andras skull. Ta det säkra före det osäkra. På så sätt undviker du att smitta andra i din omgivning.  

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer och ytor som exempelvis dörrhandtag. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta och noga med varmt vatten och tvål. Särskilt före du ska äta, när du lagar mat eller varit på toa. Handsprit är ett bra alternativ när du är på resande fot och inte har tillgång till handtvål och vatten. Här lite längre ner kan du läsa mer om hur du tvättar händerna på bästa sätt, för det är faktiskt inte självklart. 

Fiskminne? Här kan du ladda ner en affisch som påminner om allt detta. Funkar fint att sätta upp på jobbtoan eller hemma i badrummet.

Stärk ditt immunförsvar genom kost, sömn och motion 

Ät bra och varierad mat. Sov tillräckligt och regelbundet. Motionera. Dessa magiska tre stärker ditt immunförsvar och gör dig mer motståndskraftig mot sjukdomar. 

Dont’s för att slippa smitta och bli smittad 

  • Försök att inte träffa personer du vet är sjuka. 
  • Undvik att röra ditt ansikte, mer konkret dina ögon, näsa och mun.

Hur är det nu, är handsprit eller handtvål bäst? 

Handsprit är desinficerande och hjälper mot bakterier och vissa virus. Dock inte mot alla virus, till exempel virus som ger magsjuka. Det bästa sättet att hålla händerna rena och slippa spridning av bakterier och virus är faktiskt med handtvål och vatten. Japp, det är en vanlig missuppfattning att handdesinfektion är mer effektivt än att tvätta händerna. Läs bara på Vårdguiden. Därför ska du alltid ta för vana att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Se handdesinfektionen som ett komplement. Med risk för att vara övertydlig:  

  1. Skölj händerna i vatten. Tvålen är inte första steget. 
  2. Ös på med tvål, snåla inte (ställ undan den fina handtvålen).
  3. Jobba upp ett lödder kring händerna. Hela händerna. 
  4. Skölj och torka händerna noga på en egen handduk eller engångshanddukar. Sharing is not caring i sjuktider. 

Tips! Sjung eller nynna “Blinka lilla stjärna” samtidigt som du tvättar händerna. Det tar ungefär 30 sekunder. Under den tiden hinner de flesta händer bli rena och fina. 

Har du inte tillgång till tvål och vatten funkar handsprit bra. Det kan också användas om du tvättar händerna ofta och inte vill torka ut dem. 

Kom ihåg och påminn varandra om det här nu.

Av:Isabelle Lindblad, Digital redaktör, isabelle.lindblad@apohem.se
Publicerad:25 mars 2021