Fri frakt över 299 kr och vid recept
Årets e-handlare 2023
Sjukdomar & besvär

Hör sämre? Så här får du bort vaxproppen

Den här artikeln är ett annonssamarbete med Revaxör.

Använder du ofta tops för att rensa öronen från vax? Aj aj, du är fast i en ond cirkel. Bomullspinnar triggar nämligen produktionen av öronvax och kan dessutom orsaka vaxproppar! Här är allt du behöver veta på temat öronvax och vaxproppar.

Vad är en vaxpropp?

Alla människor har vax i öronen, vilket är bra. Öronvax är nämligen örats rengöringsmekanism som ser till skydda hörselgångens hud mot fukt och bakterier. Fungerar allt som det ska så rinner vaxet ut ur örat av sig självt. Men ibland gör öronvaxet inte det = en vaxpropp bildas.

Så känner du igen öronvax

Öronvax bildas av körtlar i hörselgången, men kan se lite olika ut hos olika personer. Först och främst kan färgen variera från gult till ljusbrunt eller nästan svart. Sen kan också konsistensen vara olika, från löst och klibbigt till hårt och torrt.

Symtomen på vaxpropp kan vara att...

  • Du hör sämre än vanligt
  • Det kliar i hörselgången
  • Du hör ett ringande ljud
  • Du känner dig svimfärdig
  • Det känns som om du har lock för örat efter duschen eller badet

Varför har jag fått en vaxpropp?

Det finns lite olika anledningar till varför en vaxpropp bildas. Du kan exempelvis ha trånga eller håriga hörselgångar som gör det svårt för öronvaxet att rinna ut. Eller så använder du hörapparat, hörlurar eller öronproppar ofta. Om du är en flitig användare av bomullspinnar när du rensar din öron kan det också vara anledningen.

App app! Peta inte med bomullspinnar i öronen…

När du petar dig i öronen med bomullspinnar så ökar du risken för vaxpropp. Bomullspinnar triggar nämligen produktionen av öronvax. Tops petar också in öronvaxet mot trumhinnan som sen fastnar där.

Förebygg vaxproppar

Istället för att göra dig själv en björntjänst med tops, jobba förebyggande med en vårdande oljespray för öronen som tar hand om örats naturliga rengöringsmekanism. Revaxör har en sådan olja som håller både hörselgångarna återfuktade och öronvaxet i schack. 

Tips! Om du är en storbadare är det bra att ta hand om dina öron i förebyggande syfte. Vatten i öronen kan nämligen torka ut hörselgången. Även här passar oljan från Revaxör för att hålla hörselgångarna återfuktade. Fetvadd eller en badmössa är också ett tips för dig som gillar att ligga länge i badet!

Få bort vaxproppen med Revaxör – såhär gör du

Om du har en vaxpropp som fastnat behöver du hjälp av en vaxlösande produkt för att få ut den, som öronvaxlösande spray eller öronvaxlösande droppar från Revaxör. Såhär funkar det.

1.Värm flaskan

Värm Revaxör-flaskan till kroppstemperatur genom att krama om den med handen en stund.

2.Spraya eller droppa

Spraya eller droppa Revaxör i hörselgången. Dra sen lite lätt i öronsnibben ett par gånger.

3.Vänta...

Låt verka i 20-60 minuter.

4.Skölj ur vaxet

Skölj örat med hjälp av den medföljande sköljblåsan.

När är det läge att söka vård för min vaxpropp?

Har du testat vaxlösande produkter, men vaxproppen är för stor för att lösas upp? Då kan du behöva hjälp med att få ut den på din närmaste vårdcentral. Kontakta också 1177 vårdguiden om du upplever följande symtom:

  • Du får sämre hörsel.
  • Det värker eller gör ont i dina öron.
  • Det rinner ut var ur örat och det kliar.
  • Du har barn som får besvär.
  • Du har återkommande vaxproppar som du inte själv kan få bort.