Fri frakt över 299 kr och vid recept
Årets e-handlare 2023

Hållbarhet på Apohem

Hållbarhet kan definieras på många sätt. På Apohem är vi säkra på att hållbarhet, precis som hälsa, handlar om flera aspekter. Därför delar vi upp hållbarhet i tre delar: arbetsplats, samhälle och miljö. 

Här kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete på Apohem.


Hållbar arbetsplats

En viktig del av vårt hållbarhetsarbete på Apohem är att bidra till välmående medarbetare. Därför är vi måna om att vi är en schysst organisation. Vår arbetsplats ska vara en trygg plats där vi tar hand om varandra. Att ha bra villkor, kollektivavtal och ta hand om varje medarbetare är grunden vi bygger vår verksamhet på. Utöver det jobbar vi även aktivt med att skapa en arbetsmiljö och kultur som ger energi, samt ser till att vi har en arbetsplats som gynnar mångfald och jämställdhet.

Apohem skall vara en arbetsplats där vi känner oss trygga, har roligt, utvecklas och levererar riktigt fina resultat. En plats där vi mår bra!

Gustav Hasselgren, VD


Hållbart samhälle

Vi vill vara en positiv kraft, som både tar ansvar och bidrar till samhället. Utöver den samhällsviktiga funktion vi har som apotek, arbetar vi bland annat för att få in fler på arbetsmarknaden. Två exempel på det är våra samarbeten med Samhall och Matmissionen. Båda arbetar för att bryta utanförskap och få in fler på arbetsmarknaden. Till Matmissionen skänker vi även mat och produkter som de i sin tur säljer vidare till ekonomiskt utsatta till förmånliga priser.


Hållbar miljö och klimat

Som apotek har vi ett stort ansvar. Vi säljer livsviktiga mediciner och hälsoprodukter som människor behöver för att må bra, och ibland för att överleva. Det bygger på att vi kan leverera produkter till våra kunder. Vi utvärderar och förbättrar löpande till exempel emballage och fyllnadsmaterial, liksom fraktalternativ. Vår leverantör av emballage och förpackning, aPak, är till exempel det första företaget i världen som verifierats enligt standarden ISO 26000:2021, som visar på deras samhällsansvar och bidrag till hållbar utveckling. De använder i sin tur bara miljöcertifierade leverantörer. Ett enkelt val och en trygghet för oss.

Att minska plastanvändningen är ett prioriterat område för oss. Vi undviker plast som fyllnadsmaterial i största mån, men nöjer oss inte där, utan tittar på alternativ för att fasa ut det helt. Idag använder vi endast bubbelplast i undantagsfall, till exempel för ömtåliga produkter i glas och då alltid av 40-60% återvunnen plast. Allt övrigt fyllnadsmaterial består av helt återvunnet papper. 92% av våra kartonger är också i helt återvunnet papper. När det gäller leveranser är cirka 85% fossilfria eller klimatkompenserade. För att hjälpa våra kunder göra ett medvetet val, är det också tydligt vilka fraktval som är miljövänliga.

Fler exempel på vårt miljöarbete är att vi har varit med och tagit fram Välvald – apotekens guide för ökad transparens, som bland annat ställer krav på mer ansvarsfull tillverkning. Vi är även medlemmar i branschinitiativet Hållbar E-handel, som arbetar för att göra branschen mer hållbar. 

En bra start – men bara en början.Hållbarhet är viktigt, men också komplext. Utmaningarna blir hela tiden fler och det finns ständigt mer att göra för att förbättra arbetsplats, samhälle och miljö. Det sporrar oss att utmana oss själva och att ständigt söka förbättringar. I slutändan handlar det trots allt om att hålla över tid.