Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Psykologerna: 6 tips för att du ska må psykiskt bra

Livet är minst sagt en berg och dalbana. Ibland går det upp och ibland går det ner. Något som helt klart påverkar hur du mår. För visst är det svårt att vara på topp jämt? Inte minst när du jämför dig med “alla andras perfekta liv i sociala medier”. Kanske är just det ett av problemen – jakten på det perfekta får dig att må sämre. Här reder psykologerna Mattias Lundberg och Johan Waara ut varför det jobbiga också är bra för att du ska må bättre.

Namn:Johan Waara
Bor:Uppsala och Lomma
Gör:Psykolog, universitetslärare och föreläsare

Läs mer om Johan på johanwaara.se

Namn:Mattias Lundberg
Bor:Umeå
Gör:Psykolog, Docent i psykologi och författare

Läs mer om Mattias på mattiaslundberg.se

Den psykiska hälsan – ämnet fler pratar om

Det är minst lika viktig att du mår psykiskt som fysiskt bra. Och just den psykiska hälsan har gått från ett tabubelagt ämne, till något många fler pratar om. Det är både en bra och viktig trend för att du ska må helbra. 

Ibland mår jag inte bra psykiskt – men vet inte varför? 

Det behöver dock inte betyda att du (i medicinska termer) drabbats av psykisk ohälsa. Nej andra saker kan vara orsaken till att du mår dåligt. Som att du förlorat någon du tycker om eller att du är i en jobbig livssituation. Livet känns helt enkelt lite jobbigt ibland.. Vilket är okej och något du måste lära dig acceptera. 

Hur mår jag psykiskt bra igen? 

Har du någon gång hört att “allt inte kan vara roligt jämt”. Även fast det låter lite trist så ligger det något i det. För livet innehåller både toppar och dalar. Ibland möter du motstånd och behöver gå igenom både jobbiga och rentav riktigt tråkiga stunder. Men det finns faktiskt något positivt i att komma igenom det där jobbiga och tråkiga. De roliga och härliga stunderna blir ännu bättre då. Ta dig själv som exempel. Om du haft en tuff vecka på jobbet så finns det väl inget bättre än känslan av att få ta helg?

6 tips för att stärka din psykiska hälsa

1.

Omge dig med människor som både gör dig glad och som finns där i med- och motgångar. 

2.

Motionera mera! Fysisk aktivitet påverkar ditt psykiska mående mer än du tror. 

3.

Ibland måste du bita i det sura äpplet och kämpa dig igenom tråkiga stunder utan att klaga. Det gör livets härliga stunder ännu bättre.

4.

Jobba med din inställning. Det vill säga acceptera att allt inte är toppen jämt. 

5.

Sluta jämför dig med andra på exempelvis sociala medier. Där visas (oftast) inte en sann bild av verkligheten. Logga därför ut ibland och stäng av notiserna för att vara helt närvarande i ditt egna liv. 

6.

Fastna inte i relationer eller på en arbetsplats du inte trivs med. Ibland är en förändring just precis vad du behöver för att må bättre. 

 

Av:Johan Waara, Psykolog, universitetslärare och föreläsare och Mattias Lundberg, Psykolog, Docent i psykologi och författare
Publicerad:12 mars 2021

Den här artikeln är ett samarbete.