Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Sov som en stock inatt – 8 tips för att sova bättre

Trött idag igen? Må så vara. Men handen på hjärtat, passar du verkligen på att nyttja dagsljuset varje dag? Lämnar du din telefon utanför sovrummet? Du kan faktiskt påverka din sömn och trötthet mer än du tror, och på fler sätt än att bara öka antalet sovtimmar.

Här tar du del av 8 olika sätt för att sova både bättre och djupare!

Den här artikeln berör kosttillskott.
Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 


Så du vill sova bättre. Är du morgontrött eller jämt trött? 

Sömnen är viktig för en rad funktioner i din kropp och hur du mår under dagen. Men att du känner dig övertrött på morgonen behöver inte betyda att du sover dåligt. Om du tror att du sover för lite eller för dåligt, känn efter hur du mår senare under dagen. Om du känner dig pigg och som att allt rullar på i vardagen får du den sömn du behöver. Har du däremot haft sömnproblem i flera veckor och inte lyckats råda bot på det själv är det inte ens en fråga. Vänd dig då till din vårdcentral.

Tips för dig som vill bli mindre morgontrött

  • Skaffa en bra väckarklocka som du ställer lååångt ifrån sängen. Då måste du kliva upp för att stänga av den. 
  • Snooza inte, du kommer bara bli ännu mer groggy och trött av det. Det där dumma 5-10 minuters snoozeintervallet gör bara att din kropp får svårt att förstå om den ska få sova mer eller börja vakna = sömnfylla. Kliv upp direkt!
  • Kliv upp med dagsljuset, tänd alla lampor så fort du vaknar för att moja till dig. 
  • Duscha (använd en uppiggande duschkräm), tvätta ansiktet i kallt vatten eller applicera en sval och skön sheet mask så blir du genast piggare. 
  • Lägg dig i tid, även om det tar lite mer tid att somna. När du kliver upp tidigare kommer kroppen så småningom vänja sig vid att både somna och kliva upp tidigare.

8 tips för att sova bättre och djupare

1

Fysisk aktivitet har stor betydelse för hur du sover

Träning hjälper dig sova djupare. Se därför till att röra på dig under dagen, men undvik helst tuff och intensiv träning precis före läggdags.

2

Få din dagliga dos av dagsljuset

Försök gå ut så tidigt som möjligt på morgonen och ta varje chans till dagsljus under dagen. Släck ner eller minska på ljuset ett par timmar före läggdags. 

3

Var ute i naturen för att få återhämtning under dagen

Att ta pauser mellan varven är jätteviktigt, det hjälper dig också sova sen. Naturen lugnar och minskar stressnivåerna så spendera gärna din paus ute i det gröna.

Tips! Rör på dig utomhus i en park eller skogsområde så får du in både punkt 1, 2 och 3. 

4

Inget tech före läggdags

Skärmljuset kan rubba sömnmönstret, göra det svårt att somna, öka stresshormonet och minska utsöndringen av melatonin. Om du prompt måste, sätt på nattläge.

5

Hitta din dygnsrytm

Kliv upp och gå och lägg dig vid ungefär samma tid. Försök vara så regelbunden så möjligt (läs mer om varför en bra dygnsrytm hjälper vid svårt att sova). Det hjälper dig sova gott. 

6

Lägg dig varken vrålhungrig eller proppmätt

Skippa koffein, nikotin och alkohol så långt det går. Koffein och nikotin gör det svårare för dig att somna, medan alkohol rubbar sömnkvaliteten.

7

Sov svalt, helst runt 14-18 grader

Låter det kallt? Förklaringen finns i din naturliga kroppstemperatur, som går ner när du sover. Om du lägger dig i ett kallt sovrum kan du skynda på processen och somna snabbare. 

8

Se till att ha det mörkt och tyst i sovrummet

Använd ögonmask om det är för ljust och/eller öronproppar om du störs av ljud eller snarkningar

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.


Den här artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

Av:Isabelle Lindblad, Digital redaktör, isabelle.lindblad@apohem.se
Publicerad:16 mars 2021

Det här är den tredje artikeln i en artikelserie om sömn. Läs även varför sömnen är viktig, hur du hittar din dygsnrytm och vad du kan göra om du har svårt att sova.