
- Hem
- Magazine
- Sömn & återhämtning
- Svårt att sova? 10 tips för att somna snabbare
Svårt att sova? Allt om sömnsvårigheter och tips för att somna



Den här artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Artikeln berör även läkemedel, läs bipacksedeln noga innan användning.
Få saker är väl värre än att vrida och vända sig i sängen för att det är svårt att sova. Men att ha svårt att sova är vanligt – och heller ingen fara om det händer nån gång ibland. Det gör det dock inte mindre frustrerande att ligga där sömnlös… Här är vanliga orsaker till sömnsvårigheter och tips för dig som inte kan somna fast du är trött.
Sömnen är viktig för återhämtningen
Sömnen är viktig för en rad funktioner i din kropp och hur du mår under dagen. Det är framförallt då din kropp och hjärna återhämtar sig. Men att ha svårt att sova då och då är ingen fara. Det är först när sömnsvårigheterna håller i sig under en längre period, som det kan leda till sömnbrist som påverkar ditt välmående.
Tecken på att du har sömnsvårigheter
När du haft svårt att sova i minst en månad brukar man kalla det långvariga sömnsvårigheter. Här är vanliga tecken på sömnsvårigheter:
- Det tar ofta minst 45 minuter att somna.
- Du vaknar för tidigt och kan inte somna om.
- Du vaknar flera gånger under natten och har svårt att somna om igen.
- Du är väldigt trött eller sömnig under dagen.
Symtom på långvarig sömnbrist
Här är vanliga tecken på sömnbrist, enligt 1177, när du haft svårt att sova en längre period:
- Din vardag påverkas negativt, till exempel genom att du känner dig mindre social eller kreativ.
- Du är sömnig under dagen.
- Du får svårt att koncentrera dig och att lära dig nya saker.
- Du har svårt med minnet.
- Du är hungrig eller har ett sötsug.
- Du är förvirrad, illamående eller yr.
- Du känner dig nere, irriterad eller arg.
Varför kan jag inte somna fast jag är trött?
Det finns många olika anledningar till att det är svårt att sova – även fast man är trött. Ofta hänger sömnsvårigheterna ihop med att man inte mår bra psykiskt, att man har något fysiskt besvär som stör sömnen eller att sovmiljön inte är tillräckligt bra enligt 1177.
Psykiska besvär som gör det svårt att sova
Oro, ångest och negativ stress är vanliga anledningar till att sömnsvårigheter knackar på. Du kanske ligger och grubblar över något och har svårt att stoppa tankarna som snurrar på natten? Du kan också få sömnproblem när du är utmattad, har en depression eller lider av posttraumatisk stress. Personer med NPF-diagnoser som ADHD kan också få sömnsvårigheter i högre grad än andra.
Fysiska besvär som gör det svårt att sova
Snarkningar, sömnapné och täta toalettbesök är klassiska anledningar till sömnproblem. Ledvärk, muskelvärk eller kramp kan orsaka smärta som håller dig vaken om natten. Andra sjukdomar som påverkar sömnen är hjärtsvikt, stroke och parkinson till exempel. Dessutom kan kvinnor få svårt att sova i klimakteriet på grund av svettningar.
Andra anledningar till att det är svårt att sova
När du drömmer mycket mardrömmar kan du sova dåligt, det kan hänga ihop med ditt psykiska mående eller orsakas av läkemedel du tar. Förutom det kan sovmiljön göra det svårt att sova, till exempel om det finns störande ljud, om det är för varmt i rummet eller om du tittar på en skärm precis innan du ska sova. Att koffein kan störa sömnen vet nog det flesta, men även alkohol, nikotin och socker kan vara riktiga sömnbovar.
Fler sätt att återhämta dig om du har svårt att sova
Du kan ta igen sömn genom att ta en tupplur under dagen. Men tänk på att en powernap ska vara max 30 minuter lång och helst innan kl 15, för att inte riskera att störa nattsömnen enligt 1177.
Dessutom kan det vara skönt att påminna sig om att sömn inte är enda sättet att få vila. Du kan bland annat återhämta dig genom att ta pauser under dagen, som att vara ute i naturen och/eller röra på dig. När du regelbundet tar pauser under dagen blir du också bättre på att varva ner och somnar bättre på kvällen. Underskatta aldrig en lunchpromenad till exempel!
10 tips för att somna snabbt – för dig som har svårt att sova
Vad ska man göra om man inte kan sova? Här är tips för dig som vill somna snabbt eller bara inte kan sova.
1. Varva ner i god tid före läggdags
Se till att komma ner i varv innan du lägger dig i sängen. Det kan vara en lugn promenad, en bra bok eller en rogivande kvällssyssla. Gör det gärna varje kväll för att få rutin på det. Ett bad eller en varm dusch brukar också fungera eftersom värmen kan göra dig avslappnad och sömnig.
2. Ät inte precis innan läggdags
Försök planera dina måltider så att du inte äter för mycket precis innan du ska sova, det får magen att jobba och kan göra att du får svårt att sova.
3.Prova djupandning och avslappningsövningar
Avslappningsövningar och meditation hjälper dig komma ner i varv, att motverka stress och att somna snabbare. Om det känns svårt, lägg några minuter där du bara fokuserar på andningen. Följ dina andetag hela vägen in och ut. Andas så att magen höjer sig när du andas in. Läs mer om andning och andningsövningar för att stressa ner.
4. Sov svalt, mellan 14-18 grader
Det kan låta kallt, men förklaringen finns i din naturliga kroppstemperatur – den går nämligen ner när du sover. Om du lägger dig i ett kallt sovrum skyndar du på processen och somnar snabbare.
5. Ha det mörkt och tyst i sovrummet
Använd ögonmask om det är för ljust och/eller öronproppar om du störs av ljud eller snarkningar.
6. Var snäll mot dig själv och acceptera att du har svårt att sova
Det är ingen fara att sova dåligt ibland – kroppen tar igen förlorad sömn genom att sova djupare nästa natt. Genom att acceptera sömnproblemen blir de inte lika laddade, vilket gör det lättare att slappna av.
7. Skriv ner dina tankar om du inte kan sova
Genom att skriva ner dina tankar blir det lättare att släppa det för stunden och få ro till att sova.
8. Kan du inte sova? Kliv upp ur sängen
Gör något lugnande (i dämpat ljus) en stund, som att läsa en bok. Lägg dig igen när du börjar känna dig trött.
9. Fysisk närhet och beröring är effektivt för sömnen
Fysisk närhet ökar utsöndringen av oxytocin (lugn och ro-hormonet) så att du blir så där lugn och harmonisk. Läs mer om närhet, mående och relationer.
10. Lyssna på lugn och avslappnande musik
Det kan kännas avkopplande att lyssna på musik. Fokusera bara på melodierna och låt tankarna flyta iväg.
Läs fler tips för att sova bättre här.
Behandling för sömnsvårigheter – när ska man söka vård?
Har du försökt att ändra dina sovrutiner för att sova bättre på egen hand? Då kan det vara läge att söka vård för dina sömnsvårigheter. KBT kan hjälpa dig som har svårt att sova, det brukar ge bäst effekt på lång sikt. Ibland kan man få sömnmedicin utskriven av en läkare, men det brukar i de flesta fall inte vara en permanent lösning, enligt 1177. Läs mer om terapi och sömnmedicin här.
För sömn, stress och oro

Great Earth
Bedtime 60 kapslar

Better You
Natt 60 kapslar

Elexir Pharma
Good Sleep 120 kapslar

Nordbo
Good Night Magnesium 90 kapslar

Elexir Pharma
Good Mood 120 kapslar

Holistic
Sömnbalans 60 kapslar

Närokällan
Rofylld 60 kapslar

Mbrace
Good Night 30 tabletter

GLYC
Positive Sleep 40 tabletter

Solaray
Mega B-Stress 60 kapslar

Nordbo
Double Calm 50 kapslar

Artikeln är granskad av Nibel, diplomerad kostrådgivare och holistisk hälsocoach. Hon har lång erfarenhet som hälsocoach inom holistisk hälsa. Idag jobbar hon som kundrådgivare och hjälper kunder med frågor kring kost och hälsa. Läs mer om våra experter.

Artikeln är medicinskt granskad av Shanna, legitimerad farmaceut. Shanna har lång erfarenhet inom apoteksbranschen och har bland annat jobbat som apotekschef och läkemedelsansvarig farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter.