Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Psykologerna: Såhär stöttar du allra bäst vid sjukdom

När en anhörig eller nära vän blir sjuk är det lätt att känna sig maktlös och ständigt otillräcklig. Du vill så gärna hjälpa till, men det är svårt att veta hur mycket som är för mycket och hur lite som är för lite. Det finns faktiskt några saker du kan tänka på när du ska stötta någon som är sjuk – psykologerna guidar!

Namn:Mattias Lundberg
Bor:Umeå
Gör:Psykolog, Docent i psykologi och författare

Läs mer om Mattias på mattiaslundberg.se

Namn:Johan Waara
Bor:Uppsala och Lomma
Gör:Psykolog, universitetslärare och föreläsare

Läs mer om Johan på johanwaara.se

Självklart drabbar sjukdom även närstående

Sjukdom är påfrestande, både för den drabbade och för de runt den drabbade. För dig som är närstående är det jobbigt att se någon du tycker om må dåligt, du vill så gärna försöka stötta och hjälpa till så mycket som möjligt. 

Många tycker också att det är en svår balans att veta hur mycket de ska engagera sig. Du vill å ena sidan inte ”störa” eller lägga dig i, men å andra sidan inte vara för distanserad så att du framstår som obrydd eller oförstående. 

Hör av dig ofta till den som är sjuk

Sjukdom innebär ofta social isolering på något sätt. Av olika anledningar kanske den som är sjuk inte kan eller orkar träffas som vanligt. Men de sociala kontakterna är viktiga och ofta ett sätt för den som är sjuk att hålla struktur i vardagen. 

Här är det viktigt att komma ihåg att det ofta är bättre med korta återkommande kontakter, än långa och få kontakter.

Nyttja tekniken till att bjuda in den som är sjuk

Genom videomöten- eller samtal via Facetime och andra tekniska lösningar är det enkelt att både bjuda in och delta i upplevelser och händelser. Använd därför tekniken! Bjud på en virtuell tur i grannskapet. Ställ upp surfplattan under en middag med släkten eller en After Work med jobbet. På så sätt låter du den som är sjuk vara en del av det sociala sammanhanget!

Anpassa dig efter den som är sjuk

Som frisk är det lättare att anpassa sig efter den som är sjuk, än tvärtom. Var därför lyhörd inför den andras  dagsform. Försök anpassa din stöttning och hjälp till vad som är mest hjälpsamt och effektivt för dagen. 

Avlasta från praktiska saker

Att vara sjuk kräver en viss kraft och fokus på att bli frisk. Därför kan det vara jobbigt att samtidigt behöva fokusera på praktiska saker. Att hjälpa till med praktiska saker som skjutsning av barn till träningar, handling, städning, ja till och med betala räkningar kan vara sådant som gör tillvaron mycket lättare för den som är sjuk. 

Tänk på att din insats ska fungera som hjälp till självhjälp. Då tar du heller inte över för mycket och gör personen en björntjänst.

Ha inte dåligt samvete – den sjuka är tacksam för allt

Som närstående är det lätt att ofta ha dåligt samvete för inte göra tillräckligt. Kom ihåg att varje liten insats bidrar till det bättre! Du värderar ofta dig själv från den friskas perspektiv, och utifrån det perspektivet så kanske det du gör kan te sig futtigt. Men ur den sjukas perspektiv blir minsta hjälp eller social kontakt något efterlängtat och önskvärt. Hur litet det än är.

Sammanfattat – såhär stöttar du på allra bäst vid sjukdom

  • Sikta på att höras och ses ofta, snarare än längre och mer sällan. 
  • Bjud in och dela upplevelser, aktiviteter och sociala händelser via videosamtal. 
  • Var lyhörd och flexibel inför den sjukas dagsform, vad är mest hjälpsamt idag?
  • Kom ihåg att varje liten insats är värdefull för den som är sjuk!
Av:Mattias Lundberg, Psykolog, Docent i psykologi och författare och Johan Waara, Psykolog, universitetslärare och föreläsare
Publicerad:17 mars 2021

Den här artikeln är ett samarbete.