Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Stresstesta dig själv! 6 varningssignaler för ohälsosam stress

Din kropp ger olika signaler för om du är negativt stressad. Sömnproblem, huvudvärk och magproblem är några exempel. Men ibland kan det vara svårt att utröna om det är stress eller bara tillfälliga besvär.

Nedan är några varningssignaler för stress – om du upplever dom under en längre tid. Kom ihåg, du känner din kropp bäst. Känns något fel, är det förmodligen så.

 

1.

Du är glömsk

Känner du att din hjärna är lite av ett slukhål. Information går in, men du har svårt att minnas informationen?

2.

Du har sömnproblem

Har du allt oftare svårt att somna? Eller vaknar du ofta mitt i natten och har svårt att somna om?

3.

Du har koncentrationssvårigheter

Har du svårt att hålla tankarna samlade på sådant som i vanliga fall skulle fånga din uppmärksamhet? Har du svårt att koncentrera dig när du läser, tittar på TV eller för ett samtal?

4.

Du har en sjukdomskänsla utan att vara fysiskt sjuk

Har du återkommande förkylningsliknande symtom, utan att egentligen vara förkyld? Har du en spänningshuvudvärk som hela tiden kommer tillbaka? Har du en mage som börjat bråka med dig?

5.

Du är lättirriterad och har kort stubin

Känner du att du ofta är på bristningsgränsen och när som helst kan bryta ihop – utan att riktigt förstå varför? Upplever du att du blir uppjagad över saker som du tidigare bara skakade av dig?

6.

Du är ständigt trött

Alla kan vara trötta ibland eller ha en dålig natts sömn. Skillnaden är att du vid "vanlig" trötthet, kan återgå till din vanliga energinivå efter en god natts sömn. Vid trötthet orsakad av stress är känslan förlamande. Det är en trötthet som inte går att vila sig ifrån genom en god natts sömn.

Check på en eller fler?

Sök hjälp så snart som möjligt hos din vårdcentral eller företagshälsovård om du mår dåligt av stress och känner att du inte kan hantera den på egen hand. Stressjukdomar kan ta lång tid att läka, därför är det viktigt att ta hand om stress och obalans i livet tidigt.

Av:Maria Ergül, Grundare av Vägra väggen, en av Sveriges största föreningar som arbetar förebyggande mot stress.
Publicerad:11 augusti 2021

Den här artikeln är del i en artikelserie om stress. Läs även vad stress är och hur du motverkar stress.