Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden

Magsjuka

Magsjuka, vinterkräksjuka, kräksjuka alla namn på den sjukdom som orsakas av ett virus och får oss att bli sängliggande med ganska otrevliga symtom. Diarré, kräkningar, feber och illamående är alla typiska tecken på att du har haft oturen att drabbas av magsjuka. 

Vid magsjuka är det vanligt att sjukdomsförloppet går väldigt snabbt. Inkubationstiden är vanligtvis mellan 12-48 timmar, men från det att du börjar känna första symtomet dröjer det ofta inte länge förrän sjukdomen slår ut med full kraft. Förutom symtom som illamående, kräkningar, diarré, feber och magont kan du känna dig orkeslös och få ont i kroppen. Ofta går sjukdomen över av sig själv inom några dagar och det bästa du kan göra är att vila och se till att dricka mycket vätska.

Magsjuka eller matförgiftning

Magsjuka och matförgiftningar har liknande symtom och det kan därför vara svårt att avgöra exakt vad det är du har drabbats av. Medan magsjuka orsakas av ett virus eller bakterie orsakas matförgiftning av att du har ätit mat som är drabbat av en bakterie, parasit eller virus. Skillnaden är att du inte är smittad av själva bakterien utan fått den i dig vilket kroppen reagerar negativt på. 

Eftersom symtomen är så pass liknande kan det vara svårt att avgöra om det är magsjuka eller matförgiftning du drabbats av. Men till skillnad från magsjuka är det ovanligt att få feber och en matförgiftning går över mycket snabbare, ofta börjar du känna dig piggare redan efter ett till två dygn. Förutom det så är inkubationstiden mycket kortare och du börjar du känna dig dålig redan inom 1-6 timmar från det att du ätit dålig mat till dess att kroppen reagerar.

Vad du kan göra själv vid magsjuka

För att förhindra att kroppen drabbas av vätskebrist är det viktigt att komma ihåg att dricka mycket vätska. Vid hög feber, kräkningar och diarré förlorar kroppen nämligen mer vätska än vanligt. Barn och äldre personer är extra känsliga för uttorkning, och därför är det extra viktigt för dem att få i sig vätska. 

Om du tycker att det är svårt att få i dig vätska kan du försöka dricka lite men ofta. Det kan även vara bra att dricka vätskeersättning eftersom det hjälper till att återställa kroppens saltbalanser. Har du mycket diarré finns det receptfria läkemedel som tillfälligt stoppar besvären. Vid hög feber kan du använda receptfria febernedsättande läkemedel

När du behöver söka vård

Ofta går magsjuka över av sig själv inom några dagar vilket gör att du sällan behöver söka vård. Men vi rekommenderar du söker vård om du:

  • Känner dig väldigt trött och svag
  • Har haft problem med diarré i över en vecka
  • Kräks under ett dygn utan att det avtar
  • Använder läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller annan allvarlig sjukdom
  • Misstänker att du kan drabbats av vätskebrist

Skulle du dessutom få blod i diarrén, ha mycket hög feber med frossa eller svåra magsmärtor bör du söka direkt till en vårdcentral eller jourmottagning. Det är dock viktigt att alltid kontakta vården innan du åker in då vissa virus kan vara väldigt smittsamma mot andra patienter.

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron