Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

7 steg till helhetshälsa – må helbra, inte delbra!

På Apohem slänger vi oss med ordet "helhetshälsa". Vi tror nämligen att hälsa handlar om hela dig – om att ta hand om livets alla delar. Precis som ordet helhetshälsa signalerar, handlar det just om helheten. Vad hjälper det att du smörjer en massa olika krämer på huden om du inte äter bra? Eller att du tränar om du aldrig får vila?

Här förklaras vad det innebär att må helbra! 

Helhetshälsa för oss på Apohem

  1. Mediciner
  2. Kärlek och relationer
  3. Sömn och återhämtning
  4. Träning och motion
  5. Mat och näring
  6. Mentalt välbefinnande
  7. Kroppsvård

helhetshälsa

Mediciner

De flesta får någon gång ont, drar på sig skador eller blir sjuk. Det hör livet till. Andra lever konstant med sjukdomar, värk och krämpor. Att tala om helhetshälsa utan att nämna mediciner, vore att glömma en väldigt viktig del i vad det innebär att leva. Ibland behövs helt enkelt lindring och hjälp för att må helbra. Ta bara talesättet: "Som frisk har du tusen önskningar, som sjuk har du bara en."

helhetshälsa

Kärlek och relationer

Vad vore livet utan relationer? Tja, vem vore du utan dina nära och kära? Skratt, passion, kärlek, gemenskap, närhet, stöttning och omtanke. Om dina relationer inte fungerar, är det svårt att må helt och hållet bra. Därför ska du prioritera och vårda relationer som får dig att må bra. Omge dig av personer som respekterar dig och vill dig väl, som får dig att skratta och ger dig energi. Som bryr sig om vad du har att säga. En viktig pusselbit inom helhetshälsa, som är förvånansvärt lätt att glömma. 

helhetshälsa

Sömn och återhämtning

Sömn behövs för att du ska må bra – faktum är att det är bland det viktigaste du kan göra för din hälsa. När du sover reparerar kroppen sig själv. Det är då din kropp och hjärna varvar ner och återhämtar sig. Men det räcker inte bara med sömn. Att inte stressa för mycket och ta pauser under dagen är också viktigt. I dagens uppkopplade samhälle finns allt mindre utrymme för vila och återhämtning, och samtidigt ett allt större behov.

Precis som din träning inte kommer ge några resultat om du aldrig återhämtar dig, kommer du inte kunna prestera på jobbet eller i skolan om du inte får vila från det. 

helhetshälsa

Träning och motion

Du har en kropp som är byggd för rörelse. När du rör dig händer det fantastiskt mycket i kroppen som gör att du blir både piggare och starkare. Inte nog med att du får effekt här och nu, som lättare att fokusera och att du blir mer kreativ. Fysisk aktivitet minskar också risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa. Därför vill vi på Apohem påminna om att rörelse är livsviktigt, och heller inte behöver vara svårt eller prestationsinriktat. 

helhetshälsa

Mat och näring

Kroppen behöver olika näringsämnen för att må bra: kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler. Det är så det funkar i teorin, men i praktiken handlar det inte om att räkna på varenda näringsämne. Nej, det handlar om att mat är kroppens bränsle och att du behöver äta sånt som gör dig pigg och stark – hela dagen. Genom att äta lite av varje får du energi och ork, plus alla näringsämnen du behöver. Och du kommer genast känna skillnad i hur du mår. Det är rätt fantastiskt hur mycket du kan påverka ditt mående genom maten du äter!

helhetshälsa

Mentalt välbefinnande

Mentalt välbefinnande handlar framför allt om hur du mår i dig själv och trivs med livet. Att du tycker om och tror på dig själv. Att du kan ha relationer med andra och klarar av livets alla upp- och nedgångar. Att du är lycklig, egentligen. Det är alltså en avgörande pusselbit för hur du mår i stort. Att stanna upp, vara i nuet, vara snäll mot dig själv och att lyssna inåt är precis lika viktigt som de andra delarna inom helhetshälsa.

helhetshälsa

Kroppsvård

Hud, hår och naglar har flera viktiga uppgifter. Huden skyddar mot bland annat bakterier, virus och solens farliga strålar. Huden är också kroppens största organ och absorberar allt du smörjer in dig med. Naglarna skyddar dina fingertoppar och tår. Håret skyddar ditt huvud mot solen. Därför är det viktigt att hitta bra kroppsvård som tar hand om både dig och din kropp. Kroppsvård är att ta hand om huden, håret och naglarna. Inifrån och ut, utifrån och in. När din hud strålar, naglarna är starka och håret böljande är det ofta ett tecken på att du mår bra. Kroppsvård handlar alltså om både inre och yttre välmående. 

Må helbra, inte delbra. /Vi på Apohem

Publicerad:12 mars 2021