Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Modegurun Daniel Lindström: “Killar blir allt mer medvetna”

Daniel Lindström har varit en ikon ända sedan han klev in som modechef på tidningen Café på 90-talet. Han är en legendar inom mode, var först att prata om manlig grooming och en hälsofantast som gärna skriver upp sig på några årliga maraton. Vi träffade Daniel och bad honom berätta mer om sig själv och hans syn på hälsa, träning och hudvård!

Namn:Daniel Lindström
Bor:Gärdet, Stockholm
Gör:Modechef på Café Magazine och King Magazine.

Trebarnsfar som älskar att springa och resa, helst i kombination.

 

Hej Daniel,

Berätta om dig själv!

– Jag är uppvuxen i Östersund, men har bott i Stockholm sedan jag var 20. Här har jag alltid arbetat med media, först på Expressen som nyhetsreporter och sedan som redaktör och modeansvarig på Café Magazine. Sedan några år tillbaka är jag frilans och blandar det redaktionella jobbet även med konsultuppdrag för olika varumärken inom mode, design, resor och hälsa.

Hur ser du på hälsa och hur har det förändrats genom åren? 

– Det har skett en dramatisk förändring. Människor är mycket mer upplysta och medvetna i dag om vilka positiva effekter ett sunt liv har för ditt välmående. När jag var liten fick man höra att man inte skulle dricka för mycket läsk för då kunde man få hål i tänderna, ingen pratade om att socker kan påverka din kropp negativt.

Manlig hälsa

Manlig hälsa är något som sällan diskuteras trots att behovet finns, hur ser du på det?

– Det har tack och lov blivit mycket bättre. Det är mycket en generationsfråga. Jag är född i mitten av 70-talet och mina manliga vänner blev hälsomedvetna först som vuxna, för att försöka bromsa ett åldrande. När jag däremot träffar 20-åriga killar är de mycket mer inne på träning och kost och vet vad det har för betydelse. Sen tror jag det har saknats manliga plattformar att prata om de här ämnena. Hälsotidningar till exempel har nästan undantagslöst riktat sig mot kvinnor.

Vad tror du att män skulle behöva göra för att förbättra sin hälsa?

– Motionera mera. Jag försöker röra på mig varje dag, även om det bara är att springa några kilometer eller vara en halvtimme på gymmet. En 15 minuter snabb promenad har effekt!

Vad är dina bästa hälsotips för mannen?

– Med risk för pekpinnar, sorry: 1) Drick måttligt med alkohol. 2) Sov minst sex timmar per natt. 3) Ha många nära vänner runt omkring dig. 4) Motionera regelbundet.

Grooming

Du var tidig med att prata om manlig grooming, varför tycker du att det är viktigt?

– För att man kan öka livslängden på huden om man sköter om den på rätt sätt.

Vilka trender ser du inom grooming?

Att killar blir allt mer medvetna. Tidigare tvättade man sig med vanlig handtvål och sedan inget mer. Nu har många lärt sig vilka fördelar det finns med en återfuktande kräm till exempel. För de som redan är intresserade har användningen av produkter med retinol (A-vitamin) ökat.

Vad är ditt bästa grooming-tips för mannen? 

– Drick mycket vatten och börja aldrig att röka. Skämt å sido: Hitta en bra dagkräm med solskyddsfaktor på våren och sommaren.

Daniels groomingfavoriter

Träning

Du är något av en träningsfanatiker, har det alltid varit så?

– Jag har alltid hållit på med någon sport men på senare år har det blivit mer seriöst, framför allt med regelbunden löpträning.

Varför tycker du att träning är viktigt? 

– Det är extremt viktigt för ens välmående. En person som motionerar regelbundet mår bättre, det har mängder av forskning bevisat.

Vad är ditt bästa träningsråd?

– Att träna med vänner. Jag springer till exempel nästan alltid i grupp, då blir det även ett social engagemang.

Daniels träningsfavoriter

Spri Home Gym Kit
-20%

Spri

Home Gym Kit

559 kr 
Ord.pris 699 kr (-20%)Lägsta pris 664 kr (-16%)

Kost

Modevärlden har länge varit känd för att ha osunda kroppsideal och med det en strikt reglerad kost. Hur har det påverkat dig och hur ser det ut idag?

Intressant fråga! Jag har mest jobbat med herrmode, där har kroppsidealet varit lite annorlunda. Manliga modellers kroppar är ofta vältränade för att muskler är mer accepterat. Det är en extremt viktig fråga som hela branschen måste ta ansvar för, inte minst varumärkena. När ett magasin, Café till exempel, fotograferar ett modereportage finns bara kläder i storlek 48, tillgängliga. Då är man begränsad i valet av kropp. Men detta håller tack och lov på att förändras mer och mer.

Träning och kost går ofta hand i hand, hur tänker du där?

– Att om man äter bra så orkar man träna mycket. 

Du har gjort ett medvetet val för din hälsa att bli nykterist, hur kommer det sig?

– Jag har haft ett jobb i drygt 20 år där alkohol varit ständigt närvarande, även på arbetstid. Events, butiksöppningar, modevisningar, fester, invigningar, representation och så vidare. Till slut blev det bara för mycket. Jag hade problem utan att jag var beroende. Så en kväll för 10 år sedan slutade jag bara, anmälde mig till Stockholm Marathon och har aldrig druckit en klunk sedan dess. Mitt livs bästa beslut.

Publicerad:02 mars 2023

Med i intervjun var Daniel Lindström.