Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

5 tips för att sluta röka en gång för alla!

Vill du sluta röka? Vinsterna är många. Redan efter 20 minuter (!) börjar det hända bra saker i din kropp. Snart har du pengar över till annat och både bättre hälsa och kondition. Men du måste också vilja det själv. Röksug handlar om kroppens starka nikotinberoende, men också om vanor. Därför gör du bäst i att rusta dig inför ditt rökstopp så gott du kan. Här är 5 tips för hur du lyckas sluta röka!

5 tips för att sluta röka

1.

Bestäm hur och när du vill sluta röka

Vill du dra ner på rökningen eller sluta helt? Vill du fimpa på dagen eller dra ner på cigaretterna långsamt? När ditt hur är bestämt, sätt ett datum för när du ska sluta röka eller vill ha dragit ner på ett visst antal cigaretter. Med en plan och en tidsram sätter du upp rätt förväntningar på dig själv och blir mer fokuserad på ditt mål.

2.

Skriv ner varför du vill sluta röka

Skriv ner alla dina anledningar till att sluta röka, då bekräftar du dem också på ett känslomässigt plan. Det kan göra dig mer motiverad och ökar sannolikheten att du lyckas sluta röka.

Tips! Skriv upp alla anledningar på post-its som du sätter upp hemma, skriv ner ett nytt skäl varje dag för att påminna dig under resans gång eller sätt en kalenderpåminnelse med dina motiveringar på en tidpunkt du vet att suget kommer.

3.

Gör dig redo för röksuget

Fundera över vad det är som triggar ditt röksug – och vad du gör åt det. Kanske förknippar du rökning med vissa tillfällen, som att dricka kaffe? 

Oavsett om det innebär att du måste undvika allt som påminner om rökning (hejdå kaffe, hej te!), behöver hitta sätt att hålla händerna sysselsatta (virka?) eller fylla ut all tid du plötsligt har över med ett nytt intresse (astronomi?)... Förbered dig så gott du kan.

4.

Belöna dig själv på vägen mot ditt rökfria liv

Kom ihåg att stanna upp och belöna dig själv! Det kan till exempel vara när du har varit rökfri ett visst antal veckor eller månader. Det håller dig motiverad. 

5.

 Åh nej, rökte? En gång är ingen gång

Trillade du dit i ett svagt ögonblick och rökte en cigarett? Det betyder inte att allt är förgäves – du har gjort det så bra hittills. Acceptera att du inte är mer än människa, fundera över hur du kan parera det nästa gång och kämpa vidare!Att sluta röka är ingen dans på rosor. Men du har tagit ett första steg genom att läsa detta. Lycka till!

Publicerad:14 mars 2021