Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

5 livsviktiga hälsotips för män – från mental hälsa till träning

Det finns för många män som inte tar sitt mående på allvar. För många män som inte pratar om det som tynger dem. Och därefter följer statistiken. Enligt välgörenhetsorganisationen Movember dör många män mycket tidigare än de hade behövt. Här är 5 hälsotips för män som kan göra hela skillnaden.

1.

Håll kontakten med vänner

Du mår bra av dina vänner! Det är så lätt att prioritera annat, men att hålla regelbunden kontakt och vårda dina relationer har stor betydelse för hur du mår nu och på sikt. 

Lästips: Därför är närhet viktigt i relationer

2.

Rör på dig varje dag

Bland det bästa du kan göra för din hälsa är att vara aktiv. Försök därför röra på dig minst 30 minuter varje dag, om det så innebär en hurtig promenad eller styrketräning. Inte nog med att risken för sjukdomar minskar när du rör på dig regelbundet, du får också effekter här och nu som att du blir piggare, gladare och känner dig mindre stressad.

Tips! Få in både punkt 1 och 2 genom social träning – rör på dig med en vän.

Lästips: Så får du till regelbunden träning

3.

Ha öppna och ärliga konversationer

Våga ty dig till andra. Ha öppna och ärliga konversationer om livets upp- och nedgångar. Berätta vad som händer i ditt liv och hur tankarna går, lika gärna som att fråga och lyssna. Ge och ta stöd och hjälp. Delade erfarenheter stärker också dina relationer! Kom ihåg också att vara där för någon kan rädda liv.

4.

Ta reda på vilka sjukdomar som går i släkten

Prata med din familj om vilka sjukdomar som nära släktingar har haft. Fråga om släktingar som gått bort också. Att veta vad som går i släkten gör att du kan hålla ett vaksamt öga för symtom, och behandla sjukdomar i tid.

5.

Gör något åt smärta och symtom

Du känner din kropp bäst. Om något inte känns bra, är det förmodligen heller inte det. Skjut inte upp läkarbesök för att du tror och hoppas att det ska gå över. Gå till läkaren och undersök det! Att upptäcka sjukdom tidigt är helt avgörande för många behandlingar.

Publicerad:25 mars 2021
Källor:Movember