
Solbränd? Så lindrar du solbränna och undviker solskadad hud

Artikeln är medicinskt granskad. Texten berör receptfria läkemedel, läs bipacksedeln noga innan användning.
Visst är det härligt med sol och värme? Men solbränd hud är inte lika kul! Solbrännan kan svida, klia och fjälla – och i värsta fall kan solskadad hud leda till allvarliga hudbesvär längre fram. Så vad gör man om man bränt sig i solen – eller ännu bättre – för att undvika att bli solbränd från början? Hudterapeuten guidar!
Innehåll
Varför blir man solbränd?
Hur länge varar en solbränna?
Så påverkas solskadad hud
Tips när du bränt dig i solen
Så undviker du att bli solbränd
Vanliga frågor om solbränd hud
Varför blir man solbränd?
När huden blir solbränd känns den ofta öm och blir röd. Det beror på att huden utsätts för för mycket UV-strålning från solen. UV-strålarna skadar hudcellerna, vilket utlöser en inflammation som i sin tur orsakar rodnad och smärta – det vi kallar solbränna. Ju längre tid du vistas i solen utan att skydda dig, desto större blir risken att huden skadas och bränns.
Det finns två typer av UV-strålning som påverkar huden: UVA och UVB. UVB-strålarna är de som främst orsakar solbränna, medan UVA-strålarna tränger djupare in i huden och bidrar till hudens åldrande (i form av rynkor till exempel). Det är bra att veta att både UVA och UVB kan öka risken för hudcancer, enligt 1177.
Huden har också ett inbyggt försvar mot UV-strålning: pigmentet melanin. Det aktiveras när du är i solen och gör huden mörkare.
Symtom på solbränd hud
Att ha bränt sig i solen kan kännas och synas på flera sätt:
- Huden blir röd, varm och öm.
- Det kan svida eller klia.
- I svårare fall kan du få blåsor.
- Huden kan fjälla efter några dagar.
- Du kan få soleksem.
Hur länge varar en solbränna?
En mild solbränna brukar läka inom några dagar, medan en allvarligare solbränna med blåsor kan ta upp till en vecka eller längre att läka helt. För att få bort det röda behöver huden tid att läka. Det är också vanligt att huden börjar fjälla och kännas torr. Det bästa du kan göra då är att låta huden vila – undvik solen tills huden är sig själv igen!

"Att bli solbränd handlar inte bara om att det blir rött och gör ont – det kan faktiskt leda till långsiktiga skador på huden."
Kristin, auktoriserad hudterapeut
Så påverkas solskadad hud
När du bränt dig i solen kan du få en första gradens brännskada, som påverkar hudens översta lager. Att bli solbränd handlar alltså inte bara om att det blir rött och gör ont – det kan faktiskt leda till långsiktiga skador på huden. Det ökar risken för hudförändringar, som pigmentfläckar eller värsta fall hudcancer längre fram. Just därför är det så viktigt att skydda sig mot solen.
Barns hud är särskilt känslig för UV-strålning, och solskador i ung ålder kan öka risken för hudcancer senare i livet. Därför är det extra viktigt att skydda de små med skugga, UV-tält, solhatt, UV-dräkt och solskydd. Läs mer om solskydd för bebis och barn.
Kom ihåg! Nästan all hudcancer beror på för mycket sol, enligt 1177. Solskydd är en av de viktigaste investeringarna du kan göra för din hud.
Så vet du om din hud är extra utsatt för solskador
Har du koll på att en del har högre risk att drabbas av hudcancer än andra? Var extra försiktig om något av det här stämmer in på dig:
- Du är röd- eller ljushårig.
- Du har ljus hud.
- Du har många födelsemärken.
- Du har bränt dig i solen flera gånger.
- Du har använt solarium mycket.
- Du har släktingar som haft hudcancer (malignt melanom).
- Du har haft hudcancer.
Tips när du bränt dig i solen
Om du har bränt dig i solen finns det lyckligtvis flera sätt att lindra symtomen, medan du väntar på att huden blir sig själv igen.
Svalka huden
Kalla kompresser, en sval dusch eller kylbalsam kan göra underverk om den solbrända huden svider och har sig.
Lindra klåda och sveda
Det finns receptfri kräm med hydrokortison som du kan använda om solbrännan kliar eller svider. Men kom ihåg att inte använda hydrokortison i ansiktet. Använd inte heller på barn under två år utan att kontakta vården först.
Ta paus från solen
Låt huden vila och undvik solen tills huden har läkt. Det är ofta lika skönt (eller skönare) i skuggan!
Smärtstillande om det behövs
Har du bränt dig svårt? Det finns smärtstillande värktabletter som kan lindra smärtan tillfälligt.
Så undviker du att bli solbränd
Det bästa är såklart att undvika att bränna sig i solen från första början. Här är tips på hur du solar säkert:
- Använd solskydd: Satsa på solkräm med hög solskyddsfaktor (minst SPF 30!). Läs om hur ofta du ska smörja in dig.
- Sök skugga: Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast. Kolla UV-index i väderappen innan du beger dig ut. Är UV-index 3 eller mer? Då är det viktigt med solskydd.
- Skydda huden med kläder: Satsa på skyddande kläder, hatt och solglasögon.
- Var extra försiktig på sjön och i skidbacken: Snö och vatten reflekterar solens strålar och ökar risken för att du bränner dig.
- Utgå ifrån din hud: Om du har hud som lätt blir bränd ska du vara extra försiktig.
- Ha koll på dina läkemedel: Vissa mediciner gör huden extra känslig i solen. Läs mer om sol och läkemedel.
- Anpassa din hudvårdsritual: En del hudvårdsprodukter gör dig extra känslig mot solen, retinol till exempel. Läs mer om ingredienser och hudvård på sommaren.
Solskydd
När är det läge att söka vård för solbränd hud?
Sök vård om något av det här stämmer:
- Du använder läkemedel som gör huden mer känslig och får hudbesvär.
- Du har bränt dig i solen och fått blåsor på ett större område.
- Du får upprepade soleksem.
- Du har svåra hudbesvär.
- Du har ett barn som bränt sig och fått blåsor i huden, på ett område större än barnets hand.
Vanliga frågor om solbränd hud
Vanligt fönsterglas blockerar UVB-strålar, som orsakar solbränna, men släpper igenom UVA-strålar, som kan skada huden över tid. Det är därför möjligt att få hudskador även inomhus om du sitter nära ett fönster under lång tid – så använd SPF året om.
En mild solbränna kan läka inom några dagar, medan en allvarligare bränna med blåsor kan ta upp till en vecka eller längre att läka helt.
Ja, UV-strålning kan tränga igenom moln, vilket innebär att du kan bli solbränd även på molniga dagar. Det är därför viktigt att använda solskydd även när solen lyser med sin frånvaro.
Solbränna uppstår när huden utsätts för för mycket UV-strålning, vilket skadar hudcellerna och leder till inflammation. Det är kroppens sätt att signalera att huden har blivit skadad.
Kyl huden med svala kompresser eller dusch, återfukta med lotion eller aloe vera, använd hydrokortisonkräm vid behov och undvik solen tills huden har läkt.
Smärtan från en solbränna kan vara i några dagar, beroende på hur allvarlig solbränna det är. Att hålla huden sval och återfuktad kan hjälpa till att lindra obehaget.
Det finns ingen snabb lösning, men att kyla huden, återfukta regelbundet och använda hydrokortisonkräm kan hjälpa till att minska rodnaden och påskynda läkningsprocessen.
Att bli brun efter en solbränna är inte garanterat och beror på din hudtyp. Det är bättre att ha hög SPF och vara försiktig i solen, för att få en jämn solkysst ton utan att skada huden. Satsa på brun utan sol om du vill bli brun snabbt.
Källor:
1177 - Solskador på huden
1177 - Så skyddar du dig mot solen
1177 - Malignt melanom
Akademiska sjukhuset - Brännskadans allvarlighetsgrad

Artikeln är skriven av Kristin, auktoriserad hudterapeut. Kristin har bred kunskap från hudvårdsbranschen och har även arbetat som handledare på Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa i Stockholm. Idag jobbar hon som kundrådgivare och hjälper kunder med allt från hudvård till hudanalyser. Läs mer om våra hudterapeuter.

Artikeln är medicinskt granskad av Shanna, legitimerad farmaceut. Shanna har lång erfarenhet inom apoteksbranschen och har bland annat jobbat som apotekschef och läkemedelsansvarig farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter.