Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

 • Tips & råd
 • Sol
 • Hudterapeuten: Så väljer du rätt solskydd till bebis och barn

Hudterapeuten: Så väljer du solskydd till bebis och barn

Det här med solskydd är verkligen en djungel – och ännu värre är det när det gäller solskydd för bebisar och barn. Inte nog med att det är svårt att veta vad som gäller (ska du ens smörja in din bebis i solskydd?), du behöver också ha koll på en massa tekniskt om fysikaliskt, nanopartiklar och kemiskt...

Hudterapeuten Frida Wallin reder ut begreppen om solskydd och ger solsäkra tips på hur du kan tänka kring solskydd för barn.

Solfavoriter för känslig bebishud

Blir du trött bara av tanken att reda ut vilka solskydd till barnen du ska välja? Vi förstår – det är lite av en djungel bland alla märkningar och svåra ord. 

Eftersom barns hud är tunn och känslig är ett ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor ett bra val. Det bör också vara hög SPF, skydda mot både UVB och UVA och får gärna vara vattenresistent.

Här är solskydden för barn som checkar av alla boxar:

Borde jag smörja in min bebis med solskydd?

Barn under ett år inte ska vara i direkt solljus, då deras hud är extra känslig och fortfarande håller på att utvecklas. Solkräm ska därmed inte behövas. När bebisen sen börjar krypa eller gå, ska huden som inte täcks av vanliga kläder eller badkläder med UV-skydd smörjas in med solkräm. Täck huden med kläder i första hand, använd solkräm när kläderna inte täcker.

Fysikaliskt, vattenfast solskydd för barn

När ditt barn leker på stranden och badar är det extra viktigt med ett vattenfast solskydd anpassat för barn. Hållpunkten är att barn över ett år alltid ska använda ett solskydd med minst SPF30. Men! Eftersom det är lätt att smörja in för tunt med solkräm, är SPF 50 eller 50+ ett bättre alternativ. För små barn rekommenderas solkräm med fysikaliskt skydd som är anpassat för känslig hud.

Skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solkyddsfilter

Solskydd med fysikaliskt filter innehåller naturliga mineralpartiklar och lägger sig som ett skyddande lock på huden. Konsistens på krämen känns därför lite tjockare. När solens strålar sen når din hud reflekteras det bort,  UV-strålningen går inte ner i huden. 

Till skillnad från det fysikaliska filtret, som blockerar UV-strålning och hindrar den från att gå ner i huden, tar molekyler i det kemiska filtret upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning i huden. Den typen av solskydd har ofta lite tunnare konsistens och är lättare att applicera.

Ska jag skippa solskydd som innehåller nanopartiklar?

I kemiska och vissa fysikaliska solskydd är ingredienserna mikroskopiskt små – i nanostorlek. Att de används i fysikaliska solskydd är framför allt för att slippa den klassiska vita hinnan, samt att solskyddet är lättare att smörja in. Det råder oenighet om nanopartiklar i solkrämer tränger djupare ner i huden. Vill du undvika nanopartiklar gör du bäst i att läsa innehållsförteckningen, de redovisas med (nano) direkt efter ämnet som förekommer i nanoform.

Solskydd baby barn

Är ekologiska solkrämer det bästa valet för små barn?

Precis som med med nanopartiklar råder det oenighet kring effekten av kemiska filter på människa och miljö. Eftersom barns hud är tunn är ett ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor ett bra val för små barn.

Skillnaden mellan UVA och UVB

UVA-strålar tränger djupare ner i huden, vilket inte ger några direkta solskador, men kan ge skador på sikt. UVB-strålarna är starkare ju högre solen står. De tränger inte lika långt ner i huden, utan verkar direkt. Om du inte använder solskydd skadas då huden och blir bränd. Du bör därför helst använda solskydd som skyddar mot både UVA och UVB.

Hur vet jag att solkrämen skyddar mot både UVA och UVB-strålar?

Solkrämer innehåller alltid UVB-skydd, men för att du ska känna dig helt trygg med ditt solskydd bör det även innehålla skydd mot UVA-strålar. Kika därför på förpackningen för att försäkra dig om att den är märkt med ”UVA” i en rund ring.

Hur hur ofta och hur mycket solkräm behövs för mitt barn?

Snåla inte, smörj in ett tjockt lager och upprepa proceduren minst varje timme. Detta eftersom effekten av solskyddet avtar med tiden. Ska hela kroppen smörjas in är en full barnhand (omkring 20 ml) ett bra mått att utgå från. Om ni är utomlands där solen är stark eller badat behöver du smörja oftare än så. 

Kom ihåg! Skyddet i fysikaliska filter verkar direkt. För ett kemiskt solskydd tar det runt 20 minuter innan du får fullt skydd.

Behövs solskydd bara när barnen är på stranden?

Solskydd och solkläder behövs under hela sommaren, även i skuggan och på förskolan. UVA-strålningen tränger även igenom fönster, därför är det viktigt att använda solskydd eller sätta upp en solfilm på fönsterrutan i bilen där barnen sitter under längre bilresor. Tänk på att strålningen även tränger in genom kläder, även om det såklart beror på materialet i plaggen. 

solskydd baby barn

Har du koll på att…

 • En tunn T-shirt i bomull motsvarar ungefär SPF 10
 • En tjockare skjorta motsvarar omkring SPF 30
 • UVA-strålning tränger även igenom fönster.

Kan jag använda solkrämen från förra sommaren?

Nej, solskydd är en färskvara och ska inte användas flera säsonger. Ett tips är att kolla efter symbolen med en burk och en siffra på förpackningen, den ger en uppskattning om hur många månader produkten håller från att den öppnats (12 M = 12 månader). Timglassymbolen visar att det finns en kortast hållbarhetstid (ofta intill ett bäst före-datum).

solskydd baby barn

6 solsäkra tips

 1. Ha ditt barn i skuggan så mycket som möjligt, framför allt mellan klockan 11-15 när solen är som starkast.
 2. Smörj in dig och barnen innan ni åker till badstranden, väl där blir det genast ett svårare (och stressigare!) moment.
 3. Ta med vatten, mellanmål och ett parasoll eller UV-tält så att ni kan få skugga när ni vill och behöver.
 4. Idag finns bra solkläder till barn som ger ett väldigt bra solskydd.
 5. Var noga med att smörja in allt som inte täcks av kläder, till exempel händer, fötter, öron, ansiktet och nästippen.
 6. En solhatt eller keps är ett bra skydd för huvud och hårbotten.

Vad gör jag om mitt barn bränt sig?

Smörj in huden med en svalkande after sun, gärna någon som innehåller lugnande aloe vera. Därefter är det solskydd, skugga och kläder på som gäller – undvik solen helt och hållet de kommande dagarna.

Om du är orolig kring en solbränna eller solskada, kontakta din vårdcentral eller ring 1177 för rådgivning.

Av:Frida Wallin, Hudterapeut
Publicerad:10 mars 2021

Artikeln har tagits fram tillsammans med våra vänner på Rulla vagn.