✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sol

Sol och läkemedel – farmaceuten och hudterapeuten guidar

Michaela SkogFarmaceut
31 mars 2023
Frida WallinHudterapeut

Att det är viktigt att skydda sig mot solen, vet de flesta om idag. Men visste du att vissa mediciner kan göra att du blir extra solkänslig eller till och med riskera orsaka brännskador? Då är det viktigt att skydda dig med hjälp av både kläder och solkräm. Vår farmaceut och hudterapeut guidar!

Sol och läkemedel – så funkar det

Vissa mediciner kan i kontakt med solljus göra att kroppen reagerar annorlunda på solljus än tidigare. Det kan skapa en krock mellan solljuset och huden, eller så kan solljuset göra att medicinen får en förändrad kemisk reaktion som beror på kroppens egna immunförsvar. Detta kan resultera i till exempel solskador och pigmentförändringar. Reaktioner kan skapas av mediciner som används för systemisk (mediciner som du intar oral) och lokal (mediciner som du smörjer på kroppen) behandling.

Vanliga mediciner som kan öka solkänslighet

  • Smärtstillande och antiinflammatoriska geler som innehåller ketoprofen, ibuprofen och diklofenak, till exempel Orudis, Voltaren gel och Ipren gel som smörjs in på huden.
  • Antibiotika som innehåller tetracykliner till exempel Doxycyklin (Doxycyklin, Doxyferm, Oracea, Vibranord).
  • Vissa aknemediciner som innehåller isotretionin. 
  • Blodtrycksmediciner som är vätskedrivande och som innehåller furosemid och hydroklortiazid.

Vissa mediciner får sämre effekt av solen

Det finns även mediciner som bryts ner i solljus och ger sämre effekt, det gäller till exempel vissa mediciner med metronidazol mot rosacea. Undvik därför solexponering så länge du går på sådana mediciner.

Så skyddar du dig

Tar du läkemedel? Kolla med din läkare eller kontakta våra farmaceuter på Apohem hur de fungerar i solen. Om du vet med dig att en av dina mediciner ger ökad solkänslighet eller ger sämre effekt är det viktigt att undvika solen i den mån det går och klä dig i täckande kläder och hatt eller keps, det gäller så länge du tar medicinen och i vissa fall flera veckor efter avslutad behandling. Komplettera med ett högt solskydd i SPF 50+ med både UVB- och UVA-skydd (kolla efter UVA- och UVB-symbol på förpackningen).

Hudterapeutens rekommenderade solskydd

Huvudregeln är att undvika solen och använda täckande kläder. Solskydd är alltså bara ett extra skydd, och då gäller det att använda en hög SPF med skydd mot både UVA och UVB – och smörja ofta.

Hur vet jag om huden reagerat?

Du kan märka det genom att huden lättare blir bränd, blir röd och svullen och/eller att du får eksem, blåsor och utslag. Om du är osäker är ett enkelt knep att pressa ett finger mot huden lite lätt, om huden går från ljus till lätt rosig är det ett tecken på en reaktion. Viktigt att du då undviker solen och svalkar huden med after sun som aloe vera. Det kan även vara skönt att duscha kallt eller kyla ner huden med blöta kompresser.

Behöver du rådgivning?

Våra farmaceuter finns här för dig för alla typer av läkemedelsfrågor och rådgivning via chatt, telefon, mejl och video kl. 9-18 helgfria vardagar. Även våra hudterapeuter kan hjälpa dig med val av solskydd och andra hudrelaterade frågor. Bara att kontakta oss!