Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

C-vitamin

118 produkter
Du har tittat på 25 av 118 produkter

C-vitamin

C-vitamin är en organisk syra och fungerar som antioxidant. Det finns naturligt i de flesta grönsaker, bär och citrusfrukter. C-vitamin behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Även kroppens förmåga att ta upp järn.

Behovet av C-vitamin varierar mellan ålder och kön. Du som vuxen behöver få i dig runt 75 milligram C-vitamin, medan barn behöver ungefär hälften av mängden. Läs mer om det rekommenderade dagliga intaget hos Livsmedelsverket

Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin C genom att äta antingen:

  • 1 st apelsin
  • 1/3 paprika
  • 100 gram broccoli (en färsk broccoli brukar ligga på 250 gram) 
  • 3 st brysselkål

Psst! C-vitamin är värmekänsligt. Om du håller mat som innehåller C-vitamin varm under en längre tid eller värmer upp den flera gånger minskar mängden vitamin C.

Hjälp! Jag har brist på C-vitamin 

Det är förhållandevis ovanligt med C-vitaminbrist i Sverige. Om så är fallet upplever du ofta trötthet, svaghet och irritation. Om det är riktigt illa kan du till och med få skörbjugg, sämre sårläkning och/eller infektionskänslighet. 

Eftersom det inte finns några kända risker vid överdosering eller höga intag (>1000 milligram dagligen) av vitamin C är det bara att äta frukt, bär och grönsaker eller komplettera med kosttillskott med gott samvete. 

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.