Järn
SIDERAL
Forte 30 kapslar
Niferex
Enterokapsel 100 mg 50 st
Salus
Blutsaft Stor Flaska 500 ml
Pharbio
Hemofer Järntillskott 60 tabletter
Great Earth
Järn Komplex 25mg 100 tabletter
Friggs
Järn + C-brus 20 st
BioSalma
Järn Kelaterat 120 tabletter
Ledins
Vitamin B12 + Folsyra 60 tabletter
Active Care
Järn & Vitamin C 90 tuggtabletter
Iron Vital
Flytande Järntillskott 250 ml
Vitaminpro
Järn & Vitamin C 90 tuggtabletter
Monkids
Järn Tonår Persika 60 tuggtabletter
BioMedica
Ferronol 500 ml
Salus
Blutsaft tabletter 50 st
Holistic
Järnkomplex 25 mg 90 kapslar
Salus
Floradix Blutsaft 250 ml
Pharbio
Hemofer Järntillskott Plus 60 tabletter
THORNE
Iron Bisglycinate (NSF) 60 kapslar
Solgar
Gentle Iron 90 st
Salus
Blutsaft Vegan Järn & Vitaminer 250 ml
Järn
Järn ingår i blodets röda blodkroppar och bildar hemoglobin, det hjälper även kroppen att transportera syre från lungorna ut i blodet. Järn är ett livsviktigt mineral som dessutom spelar stor roll i celldelningsprocessen. Några som behöver hålla koll på sitt järnintag lite extra är främst gravida eller menstruerande kvinnor. Behovet kan även öka hos personer som tränar ofta och intensivt.
Vad finns järn i?
Animaliska livsmedel som ägg, fisk, kött och inälvsmat är generellt väldigt rika på järn. Dessutom i den önskade formen, nämligen hemjärnet, som är lättare för kroppen att ta upp. Jämfört med icke-hemjärnet som kroppen inte kan tillgodogöra sig lika enkelt. Växtbaserade källor innehåller icke-hemjärn, och bra källor är exempelvis spenat, banan och baljväxter. Det kan vara smart att tänka på måltidens sammansättning om du vill vara säker på att du får i dig tillräckligt med järn. C-vitamin ökar nämligen upptaget av båda formerna av järn, medan kalcium och kaffe kan minska upptaget.
Hur mycket järn behövs?
Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika grupper. Det varierar mellan 8 mg för små barn ända upp till 15 mg för kvinnor som menstruerar eller befinner sig i fertil ålder. Gravida kvinnor kan behöva prata med sin barnmorska om sitt järnbehov. De kan nämligen behöva äta tillskott av järn, beroende på hur mycket som redan finns lagrat i kroppen.