✓ Fri frakt över 349 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Gravid? Bra att känna till om graviditetsdiabetes

Att vänta och få barn är minst sagt en tid av längtan, spänning och inte minst förändring. För att inte prata om de förändringar som sker i mammans kropp under graviditeten. En del förändringar märks tydligt, andra inte alls... Höga blodsockernivåer är ett exempel på det. Det är också vad som ligger till grund för graviditetsdiabetes. Här får du läsvärdiga fakta om graviditetsdiabetes.

Vad är graviditetsdiabetes?

Graviditetsdiabetes är en sjukdom som beror på att kroppens blodsockernivåer är för höga. Det är också en av tre sjukdomar som går under samlingsnamnet diabetes. De andra två är diabetes typ 1 och diabetes typ 2. 

Graviditetsdiabetes beror på för lite insulin

Kroppens produktion av hormonet insulin styr blodsockernivån. När du är gravid behöver din kropp dock mer insulin än normalt. Om kroppen inte hinner producera den mängd insulin den behöver, blir blodsockernivån för hög. Det är då du riskerar att få graviditetsdiabetes. Om du känner dig orolig för risken att få eller om du diagnostiserats med graviditetsdiabetes. Då är det din barnmorska du ska vända dig till för bra hjälp och rådgivning!

Du kan dock lugna dig med att värdena oftast går tillbaka till det normala efter förlossningen. 

Symtom på graviditetsdiabetes: 

  • Du känner dig trött
  • Du blir ofta törstig
  • Du kissar ofta och mycket

Har du koll på att… Kroppen oftast inte ger några symtom för graviditetsdiabetes. Det upptäcks snarare på kontrollerna hos din barnmorska.

Så förebygger du graviditetsdiabetes

För att minska risken för graviditetsdiabetes ska du vara fysiskt aktiv under graviditeten. Men anpassa nivån på din träning utifrån vad som känns bäst för just dig. All aktivitet är bra aktivitet oavsett om du promenerar eller styrketränar med andra ord. 

Det är också bra om du som gravid äter regelbundet och fördelar målen jämt över dagen. 

När är det läge att söka vård för graviditetsdiabetes? 

Kontakta din barnmorska om du misstänker att ditt blodsockervärde är för högt när du är gravid. Det är bra att gå på alla besöken du får hos din barnmorska under graviditeten. Då blir blodsockernivåerna kontrollerade, och du får även rådgivning om du riskerar att få graviditetsdiabetes.