Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Socker – dina tänders fiende men karies bästa vän

En liten godisbit till kaffet har väl aldrig skadat… Känner du igen dig? Ledsen att vara den som är den, men det tillsatta sockret i godsakerna du unnar dig är faktiskt inte bra. Varken för din hälsa i stort eller dina tänder. Det tillsatta sockret som finns i många av de livsmedel du har hemma i skafferiet är direkt skadligt för dina tänder. Det gör att du får karies. Ja, alltså hål i tänderna.

Här får du faktan du behöver om karies.

Vad är karies? 

Karies är kort och gott ett annat ord för “hål i tänderna”. Hål i tänderna får du av skadliga bakterier som bildar syror och löser upp dina tänder.

Varför får jag karies?

I din mun finns flera miljoner bakterier, vilket är bra och helt normalt. När du äter eller dricker något som till exempel innehåller socker, börjar dessa bakterier bilda mjölksyra. Den där mjölksyran skadar tändernas emalj genom att luckra upp den. Och när emaljen luckras upp får du hål i tänderna. Som en dominoeffekt. 

Symtom för karies att hålla koll på

  • Bruna fläckar på dina tänder
  • Vita ränder på dina tänder
  • Ilningar i dina tänder

karies

Har barn mer karies idag?

Det har skett skett en ökning av karies i Sverige sedan 2011 – fler barn drabbas av karies i sina mjölktänder idag än förut. Vad det beror på är svårt att säga. En sak är i alla fall säker, att minska på sockret är inte bara bra för barns tänder, utan hela kroppen! 

Så förebygger du karies i 3 steg

1

Undvik småätandet

Genom att INTE småäta tillåter du saliven att göra sitt jobb. Alltså smörja munslemhinnan, spola rent tänderna och neutralisera den skadliga syran. Saliven är helt enkelt kroppens egna försvar mot karies!

2

Utgå ifrån en schysst tandvårdsrutin

En schysst tandvårdsrutin handlar i korta drag om att du ska borsta tänderna två gånger om dagen och rengöra mellan tänderna med kariesförebyggande munvårdsprodukter, som flourskölj exempelvis.

3

Minska på det tillsatta sockret

Äter eller dricker du sånt med mycket tillsatt socker, som godis, glass och läsk, ökar du risken för karies. Då det heller inte finns några andra hälsofördelar med att äta tillsatt socker, gör du bäst i att undvika det. Ät hälsosamt helt enkelt. Som tur är finns några knep för att minska på sockret men ändå behålla unnet.

karies

App app! Kom ihåg tandtråden om du vill undvika karies

Oftast bildas karies mellan dina tänder (bakterier samlas lätt där). Därför är det viktigt att du använder mellanrumsrengöring som tandtråd. Om inte varje dag (vilket rekommenderas), så i alla fall ett par gånger i veckan. Det är värt det – lovar. 

När är det läge att söka vård?

Om du har ilningar eller tandvärk i dina tänder ska du kontakta en tandvårdsmottagning. Tandläkaren är den enda som kan laga din tand om du fått ett hål. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker tandläkaren för rådgivning kring din munvård, helst en gång per år. Du kan även ringa till 1177 Vårdguiden för ytterligare sjukvårdsrådgivning.

Av:Elin Storäng, Skribent
Publicerad:14 mars 2021