Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

IBS-mage eller bara lite gaser? Så blir du kvitt magproblem!

Att ha ont i magen är vanligt. Gaser, diarré och förstoppning är bara några anledningar till att magen kan krampa. Men hur vet du om det är tillfälligt eller om du drabbats av IBS? Och hur gör du för att må bättre? Här finns svaren!

Vad är IBS-mage?

Nära ⅕ av Sveriges befolkning har problem kopplade till IBS (irritable bowel syndrome). Vid IBS har du ont i magen, ofta i kombination med diarré eller förstoppning. Problemen kommer ofta tillbaka och innebär att du har en störning i hur tarmen arbetar och mår.

Så vet du om har IBS

Har du magbesvär som styr eller hindrar dig i vardagen? Då kan du ha drabbats av IBS. 

Vanliga symtom på IBS

  • Din mage ofta känns svullen
  • Du har ont i magen
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Du får ofta mer ont eller besvär efter att ha ätit vissa livsmedel 

Alla kan drabbas av magbesvär ibland. Det som kännetecknar IBS är att besvären ofta kommer tillbaka och har gjort så under mer än tre månader. Men du, det finns hjälp att få för att lindra dina besvär.

Får du magbesvär när du ätit?

Om du har IBS kan du snabbt få symtom som gaser, diarré och smärta när du äter vissa livsmedel med specifika kolhydrater. Med hjälp av metoden FODMAP kan du undersöka vilka livsmedel din mage är känslig mot och anpassa din kost efter det för att minska dina magbesvär.

Bra mat för magen? Prova FODMAP-metoden

Metoden innebär att du utesluter livsmedel med jäsningsbara kolhydrater (som till exempel bröd och mejeriprodukter) i din kost, för att sedan lägga till dem en efter en. På så vis kan du ta reda på vad det är just DIN mage inte tål så bra, då det kan vara olika hos olika personer.

ibs-mage

Kiselgel – räddaren i nöden vid gaser och IBS

Kisel är ett grundämne som finns i hela din kropp och ansvarar för cellbyggande och celltillväxt. Det hjälper också din kropp att avlägsna de gifter som kan uppstå vid matsmältningen efter att du har ätit.

Varför är kiselgel bra vid IBS?

Finfördelat kisel tillsammans med syre och vatten bildar en gel som du kan använda vid magbesvär. Kislet i gelen suger nämligen upp bakterier och andra substanser i magen och tarmsystemet. På så sätt skyddar det slemhinnorna. Det gör att både tillfälliga magproblem, som halsbränna, gaser eller magkramp, liksom kroniska magbesvär, som IBS, lindras eller försvinner helt. Såhär säger Lars Gunnarsson, kund på Apohem:

”Min mage älskar Silicea Mag-Tarm DIREKT. Att den inte ger biverkningar eller andra problem betyder mycket för mig.” 

Publicerad:26 november 2021

Artikeln är i samarbete med Silicea.