Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Så får du din bebis att sova bättre – tips som gör underverk

Första året med din bebis är en tid av joller och gos. Men det handlar också om sömnlösa nätter. Du kan alltid trösta dig med att din bebis sömn förändras månad för månad – och att det finns många bra knep för att få till bättre sömn!

Ta del av tipsen som gör under för både din och din bebis sömn. 

Är din bebis 0–3 månader? Tips för att sova bättre

  • En nyfödd bebis vill vara nära dig och gärna hud-mot-hud.
  • Bebisar tycker om rytmiska rörelser. Prova därför studsa på en pilatesboll med bebisen i din famn, rulla barnvagnen över ett litet gupp eller vagga din bebis i bärsjal.
  • Ju mindre plats desto bättre – det påminner din bebis om tiden i magen. Gör det därför trångt och mysigt för din bebis, med ett babynest eller hoprullad babyfilt i sängen till exempel. 
  • Om blöjan behöver bytas, gör det i dämpad belysning. Ingen gillar väl ändå att få en stark lampa i ansiktet mitt i natten…
  • Om du inte redan testat napp – gör det. Nappen gör förhoppningsvis att din bebis kommer lättare till ro. 

Är din bebis 4–12 månader? Tips för att sova bättre

  • Från 4 månader börjar din bebis bli redo för rutiner. Ta därför en stund på dig att fundera ut en rutin som har en bra balans mellan sömnen på dagen och natten. Din bebis ålder styr hur många sovstunder den behöver under en dag.
  • Testa dig fram vilken tid som passar för just din bebis att nattas och håll fast vid det klockslaget. Det kanske inte kommer ske några mirakel de första dagarna, men lugn bara lugn. Snart får du grepp om vad som är en bra sovtid för din bebis. 
  • Rutiner, rutiner och åter rutiner är ett bra tips att utgå ifrån när det kommer till nattning av din bebis. Gör alltså samma sak varje kväll innan det är sovdags. Det är också bra att dämpa belysningen hemma och se till att dagens sista lekar är lågintensiva när ni närmar er nattningen. Det gör att din bebis lättare kommer ner i varv. Läs artikeln Hjälp! Min bebis sover dåligt – vad gör jag? för fler tips på rutiner vid läggning.
  • Lär din bebis att själv stoppa in nappen i munnen. Det gör du genom att lägga nappen i bebisens hand istället för munnen om den trillar ut. Självlysande nappar hjälper också din bebis att själv hitta nappen i mörkret. 
  • Håll din bebis mätt genom tekniken “dream feed”. Natta din bebis som vanligt, men passa på att mata din bebis sen när du själv går och lägger dig en stund senare. En mätt liten mage gör nämligen under för sömnen.

Glöm inte bort dig själv och din sömn

Precis som din bebis behöver sömn är det också viktigt att DU får chans att vila upp dig efter ett gäng jobbiga nätter. Våga därför be om hjälp av nära och kära, någon kanske kan ta din bebis ett varv runt kvarteret med barnvagnen medan du tar en tupplur? Är ni två föräldrar – dela på nätterna.

Publicerad:08 september 2021

Den här artikeln är ett samarbete med våra vänner på Rulla Vagn och del i en artikelserie om bebisars sömn. Läs även vad du gör om din bebis sover dåligt och bebisars sömnrutiner.