✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Familj

Psykologerna: Såhär pratar du med ditt barn om svåra saker

Mattias LundbergPsykolog, docent i psykologi och författare
14 mars 2021
Johan WaaraPsykolog, universitetslärare och föreläsare

Artikeln är skriven med två psykologer, läs mer om våra experter här.

Ibland kan du behöva prata med ditt barn om något svåra saker, som sjukdom och döden. Ämnen som kanske inte är så lätta att närma sig. Här ger psykologerna sina bästa råd för hur du ska prata med ditt barn om svåra, och kanske lite jobbiga, saker.

Våga exponera dig när du pratar med barn om det svåra

Det första viktiga steget när du vill närma dig ett svårt ämne är att exponera dig själv. Du behöver dela dina tankar, farhågor och känslor. Det kan vara oerhört jobbigt, men det gäller att DU vågar och orkar för att få barnet att känna sig trygg nog att vilja prata om ett jobbigt ämne.

Ställ en enkel fråga till ditt barn – det kan räcka för att börja prata

Det handlar inte om att du ska agera terapeut åt ditt barn. Börja helt enkelt med en fråga för att stämma av läget, det kanske räcker för att barnet ska börja prata. Om inte första, så andra gången. Och när barnet pratar är det viktigt att du lyssnar, berättar och förklarar. Låt samtalet ta den tid det tar helt enkelt. 

Var kreativ när du pratar med ditt barn

Vissa saker är inte så lätta att förklara. Därför kan du behöva vara lite kreativ i samtalet. Använd ord som barnen känner till och gör jämförelser till sådant de upplevt själva. Förklara på ett kreativt och enkelt sätt.

prata med barn

Använd bilder för att prata

Förbered bilder som visar olika känslor och uttryck som du kan använda under samtalet med ditt barn (beroende på hur gammalt ditt barn är). Bilderna kan hjälpa er båda att förklara något som annars kan vara svårt att sätta ord på. 

Kom ihåg! Anpassa det du säger utifrån barnets ålder och mognadsgrad. Så som du pratar med en 10-åring kanske du inte kan göra med en 5-åring till exempel. 

Barn har ofta mer koll än vad du tror

Barn idag är ofta väldigt upplysta från både skolan, fritidsintressen och sociala kanaler. Om du lindar in det för mycket, kan det få motsatt effekt eller få dig att framstå som om du talar osanning. Därför är det bra att du funderar ut vad du ska säga redan innan samtalet. Utgå ifrån att vara så ärlig och konkret som möjligt. 

Alla barn reagerar olika när de pratar om jobbiga saker

Det är bra om du är medveten om att barn kan reagerar olika på samma jobbiga ämne. Var därför beredd på både tårar, oroskänslor eller kanske ingen reaktion alls… Det finns ingen “rätt” eller “fel” reaktion. Barn hanterar helt enkelt det som sägs lite olika, det är inget konstigt med det. 

Låt barnet själv fundera på vad ni pratat om

Ibland måste ditt barn själv få marinera det ni pratat om. Träna därför på att lämna barnet ifred och inte tjata! Det är bra att stämma av då och då – alltså pejla läget med en enkel fråga. Men som vuxen är det viktigt att du inte är FÖR på och blir en FÖR aktiv hjälpare. 

Barn är fantastiska på att bearbeta det som händer runtomkring dem i deras egna lekar. Det är en bra sak, och något du som vuxen ska uppmuntra genom att finnas där i deras omgivning. Var alltså uppmärksam, men låt också barnet leka och fundera själv. 

Sammanfattningsvis – så här pratar du med barn om svåra saker

  • Våga och orka exponera dig själv. 
  • Ställ en enkel fråga för att stämma av läget. 
  • Ta dig tiden att både lyssna, förklara och beskriva. 
  • Använd dig av bilder och anpassa det du säger till barnets ålder. 
  • Fundera ut vad du vill säga innan samtalet. 
  • Var beredd på olika reaktioner. 
  • Lämna barnet ifred och var noga med att inte tjata.