
När får bebisar tänder? Symtom och lindring vid tandsprickning


Artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter och receptfria läkemedel, läs bruksanvisning och bipacksedel noga för användning.
Tandsprickning är en milstolpe i varje bebis liv – och ibland en prövning för både barn och föräldrar. Plötsligt är det dreggel i mängder, stökiga nätter och små fingrar som konstant vill in i munnen. Men hur ser det egentligen ut när en bebis får tänder, och vad kan man göra för att lindra besvären? Här får du svar på vanliga frågor om när bebisar får tänder, vilka symtom som är vanliga vid tandsprickning – och hur du bäst tar hand om de nya små gaddarna!
Innehåll
När börjar bebisar få tänder?
Symtom på att din bebis får tänder
Hur ser det ut i munnen när bebis får tänder?
Vad hjälper vid tandsprickning?
Hur länge har bebisar tandsprickning?
Varför får bebisar feber vid tandsprickning?
Så borstar du din bebis tänder
Från tandsprickning till att tappa mjölktänder – så utvecklas barns tänder
När bör man söka vård?
Vanliga frågor om tandsprickning
När börjar bebisar få tänder?
De flesta bebisar får sin första tand mellan 6 och 8 månaders ålder, men det kan variera mycket. Vissa små tandraketer kommer redan vid 4 månader, medan andra dröjer till efter ett år. Det är alltså helt normalt att tandsprickning sker i olika takt.
Det är vanligt att de två nedre framtänderna kommer först, följt av de övre framtänderna. Därefter brukar sidotänder och kindtänder bryta fram i tur och ordning, enligt 1177.
Symtom på att din bebis får tänder
Tandsprickning kan vara en riktig känslostorm – för både bebis och förälder. Här är några vanliga tecken på att det är tänder på gång:
- Ökat dreglande (hej, blöta haklappar!)
- Barnet är ledset och extra skört
- Svårt att sova
- Ökat bitbehov – vill gärna bita på allt
- Rodnat och svullet tandkött
- Minskad aptit
- Lösare bajs (vilket kan bero på den ökade mängden saliv)
- Feber (lindrig, om någon)
Kom ihåg! Hög feber, diarré eller andra allvarliga symtom inte är typiska för tandsprickning bör bedömas av en läkare.
Hur ser det ut i munnen när bebis får tänder?
När en tand är på väg att bryta igenom kan tandköttet se svullet och rött ut. Ibland kan du se och känna en liten bula där tanden snart kommer att titta fram. Det är också vanligt att bebisen vill gnugga eller bita på saker för att lindra obehaget.
Vad hjälper vid tandsprickning?
Tandsprickning kan vara frustrerande för både barn och vuxna, men det finns hjälp! Här är några saker som kan lindra.
Kylbitar och bitleksaker
Ett tips är att förvara bitringar eller bitleksaker i kylskåp (inte frys!). Det kan kännas bra för barn med tandsprickning att bita på något kallt.
Lätt massage av tandköttet
Massera försiktigt det kliande tandköttet med ett rent finger eller en mjuk barntandborste.
Smaknappar med kall frukt
Att få suga på en smaknapp med till exempel kylda bär eller kall melon kan vara riktigt skönt (och gott!) under tandsprickningen.
Skyddande kräm
Idag finns det krämer speciellt utvecklade för tandsprickning. De bildar en skyddande hinna över tandköttet och minskar svullnaden.
Distrahera!
Det kan kännas lockande att bara vara hemma när ditt barn är skört på grund av tandsprickning. Men ibland hjälper det att komma ut och göra nåt kul ihop – det kan ta fokus från det onda.
Extra mycket närhet och tröst
När tänderna tittar fram kan det både göra ont och kännas konstigt – vad är det egentligen som händer i munnen?! Ditt barn mår bra av extra mycket gos och tröst under tandsprickningen!
Smärtstillande om det behövs
Om ditt barn har mycket ont finns det receptfria läkemedel mot värk hos barn. Paracetamol kan generellt sett ges till barn från 3 månaders ålder, och ibuprofen kan ges från 6 månaders ålder. Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln noga innan – och att alltid kontakta vården innan du ger barn under 6 månader någon form av läkemedel.
Hur länge har bebisar tandsprickning?
Tandsprickning är en process som pågår under flera år. De flesta barn har fått alla sina 20 mjölktänder vid ungefär 2,5-3 års ålder, enligt Rikshandboken i barnhälsovård.
Varje tand kan ta ungefär en vecka att bryta igenom. Men ofta kommer flera tänder samtidigt, så symtomen på tandsprickning kan komma och gå under längre perioder.
Varför får bebisar feber vid tandsprickning?
Bebisar kan få lätt feber i samband med tandsprickning, men hög feber är oftast ett tecken på infektion (en förkylning till exempel!) och inte direkt relaterat till tandsprickning. Om ditt barn har hög feber eller andra symtom är det läge att kontakta vården. Läs mer om feber hos barn.
Så borstar du din bebis tänder
När den första tanden tittar fram är det dags att börja med tandborstning. Här är några tips!
Borsta morgon och kväll
Borsta försiktigt två gånger om dagen – morgon och kväll.
Gör det roligt att borsta
Låt barnet vänja sig vid tandborstningen genom att göra det till en lekfull rutin. Sjung en sång eller säg en ramsa. Du kan också låta ditt barn hålla borsten själv. Det är hög sannolikhet att den hamnar i munnen!
Hitta rätt position
Testa att borsta ditt barns tänder när hen ligger på skötbädden eller vilar i din famn. Om ditt barn kan stå upp kan du testa ställa dig snett bakom, i samma höjd som ditt barn, och borsta därifrån.
Skölj inte!
Avsluta inte tandborstningen med att skölja med vatten – då försvinner viktig flour från tänderna.
Hellre snabbt, än inte alls
Barn har ofta begränsat med tålamod... Folktandvårdens råd är att det bättre att borsta alla tänder snabbt, än att dra ut på tiden och riskera att ditt barn tröttnar helt!
Fortsätt hjälpas åt
Det är viktigt att fortsätta hjälpa barnet med tandborstningen upp till 10–12 års ålder för att hålla god munhygien.
Från tandsprickning till att tappa mjölktänder – så utvecklas barns tänder
Barns tänder utvecklas i flera steg:
- 6–8 månader: De första tänderna (oftast de nedre framtänderna) bryter fram.
- 12–16 månader: Fler tänder, inklusive kindtänder, börjar komma.
- 2–3 år: De flesta barn har nu alla 20 mjölktänder.
- 5–7 år: De första permanenta tänderna (oftast framtänderna) börjar ersätta mjölktänderna.
- 12–14 år: De flesta permanenta tänder har kommit fram.
Det är viktigt att regelbundet besöka tandvården för kontroller under hela utvecklingsperioden. En bra munvårdsrutin är en fin gåva du kan ge ditt barn inför framtiden!
När bör man söka vård?
Sök vård om ditt barn har väldigt ont i munnen eller problem att dricka på grund av smärtan. Kontakta BVC, vårdcentral eller tandvården.
Vanliga frågor om tandsprickning
Tandsprickning kan vara mest besvärlig när de första tänderna bryter fram och senare när kindtänderna kommer, ofta runt 1–2 års ålder.
De flesta bebisar får sin första tand mellan 6 och 8 månader, men det kan variera.
Vanliga tecken på att din bebis får tänder är ökat dreglande, gnällighet, svullet tandkött och att barnet vill bita på saker.
Tandsprickning börjar oftast mellan 4 och 7 månader, men det är normalt med variation.
Bebisar med tandsprickning kan vara mer sköra och ledsna, ha svårt att sova och vilja bita på saker för att lindra obehaget i tandköttet.
Många föräldrar upplever att symtomen på tandsprickningen förvärras på kvällen, vilket kan bero på trötthet och mindre distraktioner.
Det kan ta några dagar till en vecka för en tand att bryta igenom tandköttet på en bebis. Ofta är det fler tänder på gång samtidigt, vilket gör att perioden med tandsprickning kan kännas lång!

Som digital redaktör för Magazine by Apohem har Elin erfarenhet av att skriva om allt som rör apotek, hälsa och skönhet. Hon är en yogafantast, hudvårdsnörd och mamma – som skriver om allt från holistisk hälsa och hudvårdstrender, till familjeliv och relationer. Alltid i tätt samarbete med Apohems egna hudterapeuter, farmaceuter och andra experter.