Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 299kr

Bästa solskydden 2022 enligt hudterapeuten

Solen har många positiva egenskaper, men även många negativa som är påfrestande för din hud. I och med att solskydd dessutom är något av en faktadjungel och att det finns tusentals produkter att välja emellan, gör att det kan känns lite svårnavigerat ibland. Hudterapeuten guidar inom solskydd och väljer ut de bästa solkrämerna för säsongen!

Solens positiva effekter

 • Ger ett välbefinnande av värme och ljus
 • Stimulerar produktionen av D-vitamin
 • Kan lindra symtomen från vissa hudsjukdomar (till exempel akne eller eksem)

Solens riskfaktorer

 • Kan orsaka akut solskada i huden
 • Bidra till bestående solskador såsom pigmenteringar, rynkor, linjer och tunnare hud
 • Skapa en ljusöverkänslighet
 • Ge solallergi och soleksem
 • Melasma (en typ av pigmenteringar). Detta är huden extra benägen att utveckla om solning sker under till exempel en graviditet eller intag av vissa läkemedel.
 • Kan förvärra vissa hudsjukdomar, som tex rosacea (som stimuleras av värme)
 • I värsta fall kan cellförändringar utvecklas i huden, som senare kan leda till hudcancer

Barn och sol

 • Barn under 1 år bör aldrig vara i direkt sol. Skugga och kläder är det som gäller!
 • Barn mellan 1–3 år bör främst använda skyddande UV-kläder och enbart ha solkräm som komplettering på tex händer, fötter, nacke, ansikte.
 • Barn på 3 år och äldre kan använda solkrämer, gärna med SPF 50 eller högre.
 • Solhatt/keps och UV-kläder är också ett bra tips att fortsätta med.
 • Använd gärna parfymfria, fysikaliska solskydd då barns hud är lite mer mottaglig och känslig än vuxnas hud.
 • Stark solexponering i unga år riskerar solskador/hudåkommor senare i livet
 • Barn har inget egenintresse av att bli brun av solen.
 • Var en bra förebild och vänj barn tidigt med att solskydd är en naturlig och självklar del av vardagen när solen skiner.

Vad gör egentligen solskydd? Varför ha det?

– För att skydda huden mot solens skadliga UV-strålarna som faktiskt kan ha en väldigt negativ inverkan på huden. Större delen av alla hudförändringar som uppstår (tex melasma, pigmenteringar, eksem, rynkor, förlorad spänst med mera) kommer från solexponering och är ett direkt resultat av solskyddsslarv. I värsta fall kan för mycket solande utan solskydd leda till att vi bränner. Det kan i sin tur utveckla cellförändringar och utvecklas vidare till hudcancer. Kort sagt - om en kräm kan motverka mycket av detta finns inte så mycket att diskutera. Undvik att ligga ute i solen när den är som starkast på dagen (kl:11-14) och på med solskyddet..

Känsligheten för solen beror bland annat på vilken hudtyp du har. En vanlig indelning av hudtyper är ”Fitzpatricks klassifikation” som grundar sig på hur huden reagerar på solljus:

Hudtyp I – Bränner sig alltid, blir aldrig solbrun, mycket fräknar
Hudtyp II – Bränner sig oftast, blir sällan solbrun, fräknar
Hudtyp III – Bränner sig ibland, blir gradvis långsamt solbrun
Hudtyp IV – Bränner sig sällan, blir ofta solbrun
Hudtyp V – Bränner sig mycket sällan, blir mycket lätt mörkare brun

Skillnaden mellan UVA och UVB

Ultraviolett strålning (UV) delas in i in i olika typer (UVA, UVB & UVC) beroende på hur stark och energirik den är. Inga UV-strålar är synliga för det mänskliga ögat och det är endast UVA och UVB-strålningen som når oss. UVC-strålarna absorberas och fångas upp av jordens atmosfär.


UVB – Utgör ca 90% av solens strålar och hjälper huden att bygga ett skyddande pigment och stimulerar produktionen av D-vitamin, men det är även av dessa stålar vi lätt kan bränna oss och orsaka hudförändringar/pigmenteringar. UVB-skydd finns alltid i alla solskydd.


UVA – Dessa strålar går djupare ner i huden och är mest skadliga på sikt. Dessa strålar kan även dom orsaka hudförändringar, pigmenteringar och ett för tidigt åldrande av huden. UVA-skydd finns i de flesta solkrämer idag, men kolla alltid efter symbolen på förpackningen. Märkningen på en produkt indikerar att produkten har tillräckligt med UVA-skydd för att vara godkänd. Det vill säga att minst en 1/3 av skyddet skyddar mot UVA-strålar.

Precis som du tar fram paraplyet när det regnar, på med solskyddet när solen skiner! Få in det i din rutin, se det lite som tandborstning.

Hur ska en få barnen att använda solskydd?

– Dina barn härmar också det du gör. Så var en bra förebild och smörj in dig dagligen, så ska du se att barnen kommer ta efter och heller inte ifrågasätter det. Ett annat tips är att använda ett solskydd som är i form av en mousse, brukar vara uppskattat hos barn och lite mer lekfullt än en kräm. Det viktigaste är att föregå med gott exempel och inkludera barnen i rutinen!

Visste du att…
Cirka 80–90% av alla hudförändringar du får, till exempel pigmenteringar, rynkor, linjer, försämrad elasticitet med mera orsakas av solens UV-strålar.

När ska en använda solskydd?

– Året om! I alla fall alltid när solen skiner (vinter som sommar). Det är viktigt att komma ihåg att även snön reflekterar en hel del solstrålar och är en vanlig miss hos de flesta. Sen varierar det såklart lite från person till person hur pass solkänslig din hud är. Ofta har en lite mörkare hud ett naturligt UV-skydd i huden, till skillnad mot en blekare hud som lätt blir röd i solen.

Smörj även in läpparna med SPF! Finns många bra alternativ både med och utan pigment.

Hur hög SPF behövs?

– En gammal sägning är att med exempelvis en SPF30 kan du vara ute i solen 30 gånger längre än om du hade varit utan. Men det är en sanning med modifikation, det beror också på hur stark solen är (alltså vart i världen du befinner dig och vad klockan är), och givetvis hur pass solkänslig din hud är.


– Välj alltid en hög SPF – mellan 30 och 50! Det är en myt att man inte får färg av hög SPF. Du kommer absolut få samma färg, det tar bara lite längre tid. Det är också bättre för huden och färgen sitter kvar längre. Har du fått mycket färg efter en dag ute i solen, är det en solbränna som dykt upp lite för snabbt.

Sol + tålamod = sant.

Sol-kom-ihåg!
Vilket solskydd som helst är bättre än ingenting. Är det alldeles för många produkter som snurrar runt i skallen och du funderar på vilket som är bäst just för din hud? Släpp det för en stund och välj under tiden du klurar ett basic solskydd som passar alla hudtyper. Det sämsta för huden är att skippa solskyddet helt och hållet.

Hur mycket solkräm ska användas?

– Det är vanligt att många tar för lite produkt. Du ska ju smörja in dig och det gör inget om det blir en vit sörja i början. Sprid inte bara ut krämen lite lätt, utan jobba in den ordentligt.
Till en helkroppsinsmörjning behövs ungefär en näve produkt (runt en dl). Till ansikte är ett bra ”måttband” pek- och långfingret. Håll ut dessa som ett peacetecken och applicera krämen längs med fingrarna. Har du kvar solskydd efter säsongen har du helt enkelt använt för liten mängd.

Solskyddet ska alltid ligga överst för bästa skydd och kommer sist i hudvårdsrutinen.

Hur ofta ska en byta solkräm?

– SPF är en färskvara och dina solskyddsprodukter ska bytas ut inför varje säsong. Eftersom de rekommenderas förvaras mörkt och svalt blir de ofta förstörda i förtid genom allt släpande fram och tillbaka i strandväskan. Det som händer är att krämerna först utsätts för hög värme, och sedan kyls ner igen. Dessa temperaturskillnader gör i sin tur att skyddet i produkterna sakta men säkert avtar. Därför bör du inte använda samma solkrämer som finns kvar från förra säsongen.

– Precis som på andra hudvårdsprodukter har även solskydd en ”open jar”-symbol på baksidan av solkrämen, som indikerar hur länge en öppnad produkt håller. Kom ihåg bara att den indikationen gäller oöppnade produkter som förvaras mörkt och i sval temperatur. Men åter igen, har du kvar solskydd efter förra säsongen har du helt enkelt använt för liten mängd.

Visste du att…

 • En vit bomullströja motsvarar ungefär SPF10
 • En svart bomullströja motsvarar ungefär SPF15

Vad ska jag göra om jag råkat bränna mig i solen?

– Om olyckan väl är framme se till att ha en bra ”after sun-produkt” redo. Dessa produkter innehåller ofta lugnande ingredienser (tex aloe vera) som lugnar och ser till att huden återhämtar sig snabbare. Självklart är det skuggan och solhatten som gäller kommande dagar. Exponera aldrig din röda, brända hud i solen. Röd hud = Skadad hud. Många after sun-produkter kan du med fördel förvara i kylskåpet för en ännu mer svalkande och lugnande känsla. Se efter vad som står på just den produkten du har hemma.

5 snabba soltips

1

Undvik att ligga ute och pressa i solen när den är som starkast mitt på dagen mellan kl: 11-14.

2

Gör insmörjningen av solskydd till en daglig rutin.

3

Om du har barn, smörj in innan ni kommer till stranden eller utomhusaktiviteten.

4

Ta alltid med vatten, solkräm, solhatt/keps och parasoll till beachen.

5

Förvara dina solprodukter mörkt och svalt.

Sist men absolut inte minst, leverfläckar och solen…

Om du upplever att en leverfläck eller prick på kroppen kliar, har ändrat färg eller fått en annan form – Ta kontakt med en vårdcentral och gör en enkel ”prick-koll”. Många gånger kan du även göra det smidigt online. Ta det säkra före det osäkra och håll koll på dina prickar.

Av:Frida Wallin, Hudterapeut
Publicerad:12 april 2022