Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Såhär tolkar och räknar du ut din menscykel

Blir du alltid förvånad när din mens kommer? Eller inser du först i efterhand att du var nere för att du hade PMS? Det säger sig självt, för att må bättre genom din menscykel behöver du lära känna din ägglossning och de olika stadierna i cykeln.

Här förklarar Hormonterapeuten Sanne Lundblad allt om menscykeln. 

Namn:Sanne Lundblad
Bor:Jylland, Danmark samt Stockholm
Gör:Komplementär Hormonterapeut, samt influerare med fokus på kvinnohälsa under sannelundblad.com. Även Näringsterapeut på kvinnokliniken Hercare i Stockholm och administratör för Herhealth.se. Verksam i Sverige och Danmark.

Ja, du förändras under menscykeln

Eftersom könshormonerna svänger under de olika stadierna i menscykeln, kan både din sinnesstämning och din kropp kännas annorlunda. Det ska naturligtvis inte vara så kraftiga förändringar att du blir djupt deprimerad eller närmast förblöder i din cykel (läs detta om du har mycket mens!), men det är viktigt att komma ihåg att vi människor är dynamiska varelser som inte kan vara på toppen 365 dagar om året.

Var därför snäll mot dig själv och ha rätt förväntningar (du är mänsklig!).

Menscykeln

Perioden mellan din mens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln varar mellan 21–35 dagar.

1

Mens 

 • Mens uppstår när ett ägg inte blir befruktat och varar mellan 2-7 dagar.
 • Mensen är starten på en ny cykel.

 

2

Den follikulära fasen

 • Kan vara i allt mellan 7-21 dagar beroende på hur lång cykel man har.
 • Östrogen är det dominerande hormonet i den follikulära fasen och förbereder livmodern för att ta emot ett befruktat ägg.
 • I denna fas känner du dig ofta glad och motiverad, då effekten av signalsubstanserna serotonin och dopamin påverkas av östrogen.
3

Ägglossning

 • Ägglossningen varar i en dag.
 • Progesteronfasen påbörjas.
4

Den luteala fasen 

 • Varar i ungefär 10-16 dagar.
 • Domineras vanligtvis av hormonet progesteron.
 • Progesteron påverkar signalsubstansen GABA som normalt sett gör att du känner dig lugn och sover gott.
 • Lågt progesteron (och ibland östrogen) i lutealfasen kan ge både fysiska och psykiska PMS symtom som oro, sömnproblem och vätskeansamlingar. 
 • Eftersom östrogen ofta är lågt i denna fas, påverkas också signalsubstanser serotonin samt dopamin som kan göra att du känner dig lättretad, får ångest och mindre sexlust. Lågt serotonin gör dig också mindre social och mer benägen till att dra dig undan. 

Om din PMS går ut över nära och kära

Lika viktigt som det är att vilja må bra är det att sätta gränser och lyssna på kroppens signaler. Lever du ensam är det förstås lättare att dra dig undan eller vara arg när du har PMS. Det är svårare om du har familj och barn att ta hänsyn till. Då är det viktigt att den vuxna du lever tillsammans med också lär känna din menscykel. Så att hen förstår vad du går igenom och kan visa både förståelse och hänsyn.


Det betyder PMS för din hälsa


Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att förstå hur mycket menscykeln faktiskt påverkar kroppen, humöret och det psykiska måendet. Japp, hormonerna hänger ihop med hjärnkemin!

Umgås mycket med dina väninnor när du har PMS

Att umgås med andra kvinnor har faktiskt en positiv effekt på könshormonerna. Det kan också förklara varför kvinnor synkroniserar cykeln med kvinnor de lever eller umgås tätt ihop med. Ännu en anledning att ta en tjejkväll, särskilt när din PMS är som värst!


Så behandlar du bäst din PMS


Varför blir jag så trött i mitten på menscykeln?

Många kvinnor blir trötta och drar sig helst undan efter ägglossning. Egentligen är det inte konstigt, med tanke på att du rent biologiskt skulle kunna vara gravid. För att skydda en potentiell graviditet mot för hög stressnivå (kortisol), drar du dig därför ofta omedvetet undan yttre stimulanser.

Väljer du i detta läge att ignorera kroppens signaler som skriker ”vila”, riskerar du att få sota för det genom att bli ännu tröttare. Hormonet progesteron som dominerar den sista delen av cykeln hänger nämligen tätt ihop med signalsubstansen GABA som gör dig mer avslappnad och seg.

Att sätta gränser och säga “nej tack” till sådant som tar tid och energi, innebär också att sätta din egen hälsa i första rummet. Det finns inget fult i att ta hand om sig själv!

Anpassa ditt liv efter din menscykel

I starten av cykeln (den follikulära fasen) är östrogen högt och därmed också serotonin och dopamin. Det gör dig mer alert och social. Tiden innan ägglossning kan därför vara perfekt att dra nytta av din extroverta och mer utåtriktade sida!

Om du däremot förväntar dig att ha samma energi och kunna prestera lika högt i slutet av cykeln, riskerar du att bli besviken. Lyssna på din kropp! 

Hur vet jag var jag är i menscykeln?

En av de starkaste indikatorer på var du är i menscykeln är att du får mer sexlust och känner dig sexigare vid ägglossning. Det är helt enkelt kroppens sätt att säga att den är redo att bli befruktad. Ägglossningen kommer omkring två veckor innan nästa mens. 


Hjälp! Jag har inte fått min mens.


När cykeln fungerar som den ska och ägget som frigjorts under ägglossningen inte blivit befruktat, stöter kroppen ut livmoderslemhinnan. Då startar en en ny cykel och du får mens som varar omkring  2-7 dagar. 

3 sätt att spåra din ägglossning (och räkna ut menscykeln!)

1

Att mäta basalkroppstemperatur. 

Temperaturen i kroppen höjs precis efter ägglossning. Det har att göra med de förhöjda progesteronnivåerna. Genom att mäta kroppstemperaturen varje morgon med termometer genom hela cykeln kommer du så småningom kunna se ett mönster och när ägglossningen sker. Detta kräver såklart disciplin och att du har termometern redo.

Du kan även mäta och följa basalkroppstemperaturen via Natural Cycles och Daysy fertilitetsdator.

2

Observera förändringarna i dina flytningar genom cykeln

Efter mens kan slidan kännas torr på grund av lågt östrogen och därmed minskad mängd sekret. Allt eftersom östrogen stiger i cykeln, förändras även flytningarnas konsistens. 

Precis innan ägglossning är östrogen som högst och sekretet ofta genomskinligt, äggviteliknande och halkigt. Sekretet kan nästan te sig som trådar. Detta kallas "fertilt sekret" och ger slidan den perfekta miljön för spermier.

För att lära dig mer om detta, sök på Billingmetoden eller Justissemetoden á la Jenny Koos.

Att lära känna din menscykel är en gåva till dig själv. Det är nyckeln till om du vill må bättre på sikt och verkligen förstå din kropp och dina behov.

Sprid ordet vidare och ta hand om dig, alla dagar i din cykel!

Av:Sanne Lundblad, Komplementär Hormonterapeut
Publicerad:12 mars 2021

Den här artikeln är ett samarbete och del i en artikelserie om PMS. Läs vad PMS faktiskt är och betyderhur du generellt behandlar PMS, hur du ska tänka vid svår mens, pms och mensvärk eller när du inte fått din mens.