Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Inte fått din mens? 7 tips för att hjälpa menscykeln på traven

Du har inte fått din mens på senaste, och du är tämligen säker på att du inte är gravid (om inte, vet du var du köper graviditetstest). PMS:en däremot, den vilar inte. Förklaringen sitter förmodligen i att du har en för låg mängd könshormoner till följd av mat och träning

Här är några knep för att få en mer balanserad ägglossning och regelbunden mens. Sanne Lundblad, Komplementär Hormonterapeut, guidar!

Namn:Sanne Lundblad
Bor:Jylland, Danmark samt Stockholm
Gör:Komplementär Hormonterapeut, samt influerare med fokus på kvinnohälsa under sannelundblad.com. Även Näringsterapeut på kvinnokliniken Hercare i Stockholm och administratör för Herhealth.se. Verksam i Sverige och Danmark.

Den här artikeln berör kosttillskott.
Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 


Jag har PMS, men inte fått min mens. Vad beror det på?

För låga mängder av könshormonerna progesteron och östrogen kan rubba din ägglossning och mens. En vanlig anledning till för låga nivåer av progesteron och östrogen är en fettsnål och möjligen lågkolhydrat och/eller kalorifattig diet. Det i kombo med hård träning är ingen hit för en välfungerande ägglossning.

Med andra ord, när du inte får i dig tillräckligt med fett (eller förbränner för mycket) kan du få en för låg fettprocent. Eftersom det är just i fettvävnaden som östrogen produceras, påverkar det i sin tur din menscykel och mens.

Psst! Blöder du snarare mycket? Läs artikeln om vad du gör vid mycket mens och mensvärk.

Tecken på att din mens blivit rubbad

  • Du har en ovanligt lång eller oregelbunden cykel. 
  • Ibland hoppar mensen över och kommer inte tillbaka förrän det gått flera månader. 
  • När du blöder så blöder du ofta väldigt lite. 
  • Slemhinnorna i underlivet känns torra genom största delen av cykeln.
  • Ditt humör och din sömn försämras (må-bra- signalerna i hjärnan påverkas när du har för lite könshormoner).

Alla dessa symtom kan vara i 2-3 veckor och hålla i sig även efter mens. Faktum är att det påminner om det som händer hos kvinnor i förklimakteriet. Därför är det viktigt att ta det seriöst och få det utrett hos en gynekolog.

Då är det läge att söka vård för utebliven mens

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om du har haft oregelbunden eller ingen mens under flera månader och besväras av det eller försöker bli gravid.

7 tips för att hjälpa mensen på traven

1.

Om du är vegan kan det vara dags att överväga att få in ägg och/eller smör i kosten. Kolesterol är nämligen en byggsten till könshormoner. Det kan vara svårt, men starta långsamt och med sådant som känns lättare än annat att få i sig, kanske buljong, smör och ägg?

2.

Om du tränar hårt bör du försöka minska på den tuffa träningen eller äta mer i relation till det du förbränner.

3.

Om du inte äter några stärkelserika kolhydrater (potatis, pasta, ris, bröd och flingor), kan det vara en bra idé att börja nu. Forskning visar att det behövs minst 150 gram kolhydrater per dag för att ägglossningen ska fungera!

4.

Ät inte för mycket råa grönsaker, ångkoka gärna grönsakerna innan du äter dem. Undvik även grönsaker som kål och broccoli. Dessa grönsaker innehåller nämligen ämnen som är med i avgiftningen av östrogen. Har du redan lågt östrogen vill du inte avgifta mer än nödvändigt!

5.

Använda gärna salt som innehåller jod.

6.

Roten MACA kan användas för att främja effekten av kroppens eget östrogen och progesteron. Det kan också öka sexlusten och göra slemhinnorna mer fuktiga (bonus!).

Rawpowder Macapulver Röd 200 g EKO
-5%
Eko

Rawpowder

Macapulver Röd 200 g EKO

151 kr 
Ord.pris 159 kr (-5%)Lägsta pris 151 kr 
Rawpowder Gul Maca 200 g
-5%

Rawpowder

Gul Maca 200 g

113 kr 
Ord.pris 119 kr (-5%)Lägsta pris 113 kr 

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.


Kosttillskott; rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

Av:Sanne Lundblad, Komplementär Hormonterapeut
Publicerad:10 mars 2021

Den här artikeln är ett samarbete och del i en artikelserie om PMS. Ta del av vad PMS betyder för din hälsahur du generellt behandlar PMSom din menscykel och hur du ska tänka vid svår mens, mensvärk och pms.