Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Funktionell dryck eller vatten – vad är bäst för min träning?

Att träna innebär en vätskeförlust du måste ersätta, särskilt om du vill prestera ditt bästa. Hur mycket vätska du behöver varierar utifrån kroppsstorlek, lufttemperatur och hur hårt du tränar.

Tränar du kortare än 40 minuter, räcker det ofta fint med vatten för att ersätta vätskeförlusten. Vid längre pass är funktionell dryck eller vätskeersättning bättre då det också återställer vissa mineralämnen. Fråga bara några av Sveriges bästa hockeyspelare...

Du förlorar massa vätska när du tränar

När du anstränger dig fysiskt förlorar du en massa vatten. Energiomsättningen resulterar nämligen i ökad värmeproduktion. För att kroppen inte ska bli överhettad, svettas du. Och det du svettas ut måste ersättas.

Under intensiva tränings- och matchperioder svettas många ishockeyspelare ut ett par liter vätska under hårda pass! Man måste dricka mycket vätska, men inte bara vatten. Vätskeersättning står också högt på listan. Jag dricker vätskeersättning under och efter träning, dels för att natrium behåller vätskan i kroppen och sparar toabesök, dels som en del av återhämtningen.

Nicklas Bäckström, hockeyspelare.

Många dricker för lite

Törst inte är ett mått på hur mycket vätska du behöver. Öva därför på att dricka oftare – det gör ingen skada om du dricker för mycket. Överskottet försvinner med urinen.

Vätskebrist påverkar din träningsprestation negativt

Det mesta du förlorar vid träning är vatten, men vid långvarig fysisk prestation förlorar du också salter. Och är du mån om att bli snabbare eller starkare påverkar även den minsta förlust din prestation negativt. Som tur är det lätt som en plätt att klicka hem funktionella drycker eller göra din egen vätskeersättning som innehåller precis det din kropp behöver.

Vad är en funktionell dryck?

Funktionell dryck är ett samlingsord för drycker som till exempel energidryck och sportdryck. Generellt fyller de någon slags funktion, har flera olika egenskaper och verksamma ämnen, mer än att bara smaka gott och vara törstsläckande. Vissa återställer vätskebalansen, andra innehåller extra vitaminer och mineraler, en del ger energi.

dryck

Drick så här före träning

Inför ett träningspass gäller det att fylla på vätskeförrådet i god tid. Har du planerat att träna ett längre pass kan det även passa bra att dricka en funktionell dryck timmarna före.

Drick så här under träning

Var noga med att dricka när du tränar längre än 40 minuter. 0,5-2,5 dl vätska var 15:e minut är lagom. Drick vatten eller sportdryck beroende på hur långvarigt passet är och vilken temperatur det är.

Kom ihåg! Drick regelbundet även när du tränar utomhus på vintern. När du är klädd i flera lager så svettas du en hel del trots att det är minusgrader.

Drick så här efter träning

När du avslutat ett träningspass måste du snabbt återställa förlusten av vätska, särskilt om du har mer träning på schemat.

Tips! Väg dig före och efter passet. Du bör dricka minst lika mycket vätska som du förlorat i vikt. 1 liter vatten motsvarar ungefär 1 kilo viktförlust.

funktionell dryck

iQ fuel – sportdrycker av och för idrottare

iQ fuel är ett svenskt företag som skapat sportdryckerna de själva saknat: iQ Fuel FOCUS som ger fokus innan träning och iQ Fuel Hydrate som återställer vätskebalansen. Och de tummar inte på något i deras funktionella drycker. Seriöst innehåll, svenskt vatten och naturliga vitaminer och mineraler. iQ fuels sportdrycker är också fria från koffein, taurin och socker. Ett bra alternativ för elitidrottare när fokuset sviker. 

Idag dricker många energidrycker med syntetiskt koffein för att få energi och fokus. Det är en kortsiktig lösning som ger effekt i 45-60 minuter – sedan hamnar man på en nivå under än där man började. Därför dricker jag FOCUS som är fri från koffein och taurin där man istället får i sig rätt innehåll för att optimera mentalt fokus, utan att öka pulsen. Dessutom innehåller FOCUS L-teanin som är en aminosyra som bidrar till ökat lugn, bättre koncentration och bättre och djupare sömn när man väl ska sova.

Jesper Bratt, hockeyspelare.

 

Publicerad:25 mars 2021

Artikeln är ett samarbete och har tagits fram tillsammans med våra vänner på iQ Fuel.