Sjukdomar & besvär

Fått utslag i ansiktet? Det här kan det bero på

Petra FältFarmaceut
22 september 2023

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här.

Har du utslag i ansiktet? Det kan kännas jobbigt att dras med – och dessutom kan det vara svårt att klura ut vad utslagen beror på. Utslag i ansiktet kan vara röda, komma plötsligt och klia som tusan.  Dessutom kan vissa utslag i ansiktet förvärras av stress. Här får du koll på några vanliga orsaker till utslag i ansiktet.

Vad kan utslag i ansiktet bero på?

Utslag i ansiktet kan bero på allt från eksem och rosacea till kyla eller värme. Det kan också bero på allergi mot något du ätit, mot hudvårdsprodukter eller mot smink som du använt. Det är alltså inte alltid helt lätt att förstå vad hudbesvären beror på. Här är några vanliga orsaker till utslag i ansiktet, som kan vara bra att ha koll på.

Eksem kan ge utslag i ansiktet

Eksem är en vanlig orsak till kliande utslag i ansiktet och på kroppen. Men exakt hur utslagen ser ut beror på vilken typ av eksem du fått. Här är några vanliga typer av eksem. 

 • Atopiskt eksem – ger torra, kliande och fjällande utslag som kan vara röda på ljus hud och mörkare på mörk hud. Du kan också få sprickor och blåsor. Utslagen uppstår ofta i böjveck hos barn, men tonåringar och vuxna kan bland annat få utslagen i ansiktet. 
 • Allergiskt kontakteksem – liknar symtomen för atopiskt eksem. Det brukar ge torr och röd hud som kliar, ibland med knottror, sprickor eller blåsor. Du kan få utslag i ansiktet (framför allt kring ögonen) eller på händerna. Eksemet uppstår efter att du varit i kontakt med något du är allergisk mot. Det kan vara konserveringsmedel i hudvård, parfymämnen, nickel eller annat som får huden att ryta ifrån.
 • Mjälleksem – ger fjällande, röda utslag i ansiktet och hårbotten. Det är till exempel vanligt med utslag runt öronen, i ögonbrynen och vid näsvingarna. Utslagen kan klia litegrann, men mjälleksem kan också ge utslag i ansiktet som inte kliar alls.

Sök vård om du har eksem under ögonen eller på underbenen. Kontakta även vården om om eksemen inte blivit bättre efter en vecka med receptfri kortisonbehandling, om den behandling som brukar hjälpa inte längre hjälper, om besvären förvärras eller om det gäller ett barn under 2 år.

Läs mer om eksem här.

Rosacea ger utslag i ansiktet

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som brukar ge utslag och rodnad i ansiktet. Så här kan symtomen se ut:

 • Utslagen poppar ofta upp på näsan eller kinderna, men ibland även på hakan och pannan. 
 • Det kan sticka eller kännas varmt i huden. 
 • Du kan ofta se små röda streck i ansiktet (det är vidgade ytliga blodkärl).
 • Ibland kan du få upphöjda utslag eller knottror i ansiktet. 

Sök vård om du misstänker att du har rosacea. 

Läs mer om rosacea här.

Akne i ansiktet

Akne är väldigt vanligt och knackar ofta på i tonåren, men även vuxna kan ha akne. Ibland kan det faktiskt vara svårt att se om utslagen i ansiktet är vuxenakne eller rosacea. Men akne beror på att du har inflammerade talgkörtlar, som ger utslag i ansiktet. Såhär kan utslagen se ut:

 • Gula eller röda utslag i ansiktet som ömmar.
 • Ibland kan akne bli till stora knölar som ligger djupt nere i huden och gör ont.
 • Svarta eller vita pormaskar.

Sök vård om du har mycket akne, får stora ömmande knölar, om du får ärr av aknen eller om du mår dåligt av aknen. Kontakta även vården om du testat receptfria läkemedel mot akne i minst 6 veckor och inte sett någon förbättring.

Läs mer om akne här. 

Nässelutslag (urtikaria) i ansiktet

Har du upphöjda utslag som kliar? Det kan vara nässelutslag. Anledningen till att du får nässelutslag kan vara allergi eller någon infektion i kroppen. Du kan även få nässelutslag när huden kyls ner ordentligt, det kallas köldurtikaria och då är utslagen vanligast i ansiktet och på händerna (som är mest utsatta ute i kylan!). Såhär kan du känna igen nässelutslag:

 • Upphöjda utslag på kroppen eller i ansiktet.
 • Utslagen kliar ofta ordentligt.
 • Utslagen är röda eller hudfärgade, ofta med en ljusare mitt. 
 • Plötsliga utslag som förflyttar sig snabbt.

Sök vård om du tror att nässelutslag beror på allergi, om utslagen inte försvinner på en vecka eller om de återkommer. Kontakta genast vården om utslagen snabbt breder ut sig eller klådan är väldigt svår. Om du blir starkt påverkad kan du behöva söka vård akut – läs mer hos 1177.

Läs mer om nässelutslag här.

Perioral dermatit ger utslag i ansiktet

Perioral dermatit är en annan hudsjukdom som ger utslag i ansiktet. Det kan likna akne, men utan synliga pormaskar. Ett tips är att skippa täckande smink, ansiktspeeling, feta krämer och kortisonkräm om du har perioral dermatit. Här är några vanliga symtom på perioral dermatit:

 • Utslag runt munnen, som kan sträcka sig en bit ner på hakan och upp mot näsan. Området allra närmast läpparna brukar inte påverkas. 
 • På ljus hud brukar perioral dermatit ge röda utslag i ansiktet, medan de syns mindre på mörk hud. 
 • Utslagen kan bestå av små knottror eller blåsor.
 • Det är inte ovanligt att utslagen fjällar, svider och bränner en del. 

Kontakta vården om du misstänker att du har perioral dermatit.

Kan man få utslag i ansiktet av stress?

Upplever du att utslagen i ansiktet blir värre av stress? Det kan faktiskt stämma! Om du har rosacea eller eksem i ansiktet kan det förvärras av stress. Nässelutslag och akne är två andra sorters utslag som tros kunna bli värre när du är stressad. 

Att ta hand om en upprörd hud kan vara det sista du behöver när du redan är stressad. Men försök att se utslagen som en påminnelse om att stressa ner och ta hand om dig.