✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Allt om stressmage – orsak, symptom och hur du lindrar!

SandraApotekstekniker
12 februari 2024

Artikeln är skriven av vår apotekstekniker, läs mer om våra experter här. Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning.

Du har säkert hört begreppet stressmage någon gång, men vad betyder det egentligen? Här går vi igenom allt du behöver veta om stressmage – orsak, symptom och hur du lindrar!

Vad är stressmage?

Precis som namnet antyder, handlar stressmage om magbesvär kopplat till stress. Kanske har du någon gång känt dig stressad en tid på jobbet? Varit orolig inför en presentation du ska göra? Eller så har livet kanske drastiskt förändrats för dig? Olika livshändelser påverkar oss människor både mentalt och fysiskt, och faktum är att stress är en vanlig orsak till att magen krånglar. Även vad du äter och hur ofta du rör på dig är faktorer som påverkar hur magen mår.

Diarré, förstoppning, magont och att magen känns uppblåst, halsbränna och sura uppstötningar är några exempel på symptom som kan visa sig vid stressmage.

Vanliga symptom för stressmage

  • Ont i magen
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Halsbränna
  • Sura uppstötningar
  • Uppblåst mage och gaser

Visste du...Att stressmage är ett samlingsnamn för en rad olika magbesvär som hänger ihop med emotionell påverkan. Det är vanligt att symptomen sitter i övre delen av magen eller i tarmsystemets nedre del.

Går det att bli av med stressmage?

De flesta magproblem går över av sig själv men i vissa fall kan det behövas behandling. Vilken sorts behandling beror på vilka besvär du upplever och orsaken till det. Till exempel finns receptfria läkemedel för egenvård, som hjälper magen på traven. Ta hjälp av din läkare eller farmaceut.

3 tips på vad du kan göra själv

1.Minska stressen

Att fundera över hur dina levnadsvanor ser ut är ett bra första steg. Kanske finns det något du själv kan förändra i hur ditt livspussel ser ut, och på så vis minska stress och oro? Yoga och meditation är exempel på aktiviteter som kan hjälpa dig att komma ner i varv och minska stress.

2.Fysisk aktivitet

Det är bra att röra på sig regelbundet. Träning och fysisk aktivitet är inte bara bra för mental stresshantering, utan sätter även igång tarmen, som i sin tur kan förebygga uppkomsten av förstoppning.

3.Se över kosten

Märker du att det finns ett samband mellan magbesvär och viss mat och dryck som du äter? Prova att undvika att äta och dricka sådant som får din mage att krångla. Alkohol, kaffe och rökning kan också vara bidragande faktorer till att magen inte mår helt som den ska.

 

Sammanfattningsvis:
- Se över dina levnadsvanor
- Rör på dig (fysisk aktivitet sätter igång tarmen)
- Ät i lugn och ro, och tugga ordentligt
- Försök att stressa mindre
- Drick mindre kaffe och alkohol, och undvik rökning
- För matdagbok för att se över samband mellan kost och magbesvär

Hur länge kan man ha stressmage, och när är det läge att söka vård?

Alla människor får problem med magen någon gång i livet. Det allra flesta behöver inte söka vård eftersom besvären ofta går över av sig själv, och skönt är väl det! Men är det så att du har återkommande och långvariga besvär, bör du kontakta en vårdcentral för att få hjälp med att utreda vad magbesvären kan bero på och få råd om eventuell behandling.