Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Torr hud? Såhär fixar du en bra hudvårdsrutin

Bra hudvårdsrutin för torrisar är lika med krångligt, eller hur var det nu igen? Svaret är nej, en bra hudvårdsrutin och ansiktsvård kan vara enkel. Det gäller bara att veta hur du ska göra. 

Här tar du del av en hudvårdsrutin steg för steg, som är bra för hela kroppen.

Först och främst, varför blir huden torr? 

Många upplever att huden blir torrare under kalla månader, och det finns en anledning till varför det är så. Luftfuktigheten minskar nämligen i takt med hösten. Det gör att huden har svårare att hålla kvar fukt och att huden i sin tur känns torr, stram eller till och med kliar eller fjällar. Det är helt enkelt hudens sätt att säga att den behöver mer återfuktning! 

Använd tvålfria produkter och skonsamt tvättmedel

Inte nog med att väder och vind är strängt mot huden. Tvål och tvättmedel torkar också ut huden på kropp och ansikte. Tvål tar bort olja som din hud behöver för att vara återfuktad. Använd därför gärna tvålfria produkter när det är dags att duscha kroppen, som en kroppsolja eller duschkräm. Och när det är dags att tvätta händerna med handtvål? Använd alltid handkräm efter. Vad gäller tvättmedel, välj ett skonsamt.

Tips! Ha alltid med dig en handkräm för torra händer och hudkräm eller bodylotion för kroppen i väskan under hösten och vintern. Då kan du smörja så fort du blir torr – eller till och med förebygga det. 

Vanliga anledningar till att huden blir torr

Det är inte bara väder, tvättmedel och tvål som gör huden torr. Några fler vanliga anledningar är:

  • Gener. Hur mycket naturlig fukt din hud producerar har också med gener att göra. Vissa behöver återfukta huden mycket, andra mindre. 
  • Ålder. Ju äldre du blir, desto mer minskar naturliga oljor i huden. Som tur är finns det både ansiktsolja och kroppsolja att boosta huden med!
  • Datorskärmar. Visste du att långa dagar framför det blåa ljuset från en skärm kan leda till att huden blir stram och torr? Se därför till att smörja in huden eller ta ansiktsvatten under dagen!

Nyckeln till en bra hudvårdsrutin

En hudvårdsrutin med rengörande och återfuktande produkter kan både vara precis vad du behöver eller ett sätt att ge huden på kroppen och i ansiktet extra kärlek. Har du torr hud på kroppen är det bra att använda produkter med till exempel glycerin. Glycerin är en ingrediens som är känd för att vara en superåterfuktare. Det tillför mycket vatten som är bra för hudens fuktbalans och ger långvarig återfuktning. Se till att smörja en eller flera gånger per dag året runt för att hålla huden återfuktad och glad.

Hudvård med glycerin

Bästa ansiktsrutinen – steg för steg

1.

Rengöra

Börja med en rengöringsprodukt för att ta bort överflödigt smuts, sebum och talg. Oavsett hudtyp är det viktigt att du har en ansiktsrengöring som rengör utan att torka ut huden, den ska fortfarande fungera som en återfuktare.

2.

Exfoliera

Steg två är att exfoliera huden för att ta bort gamla hudceller och sätta igång cellförnyelsen. Hur ofta du gör en ansiktspeeling beror på produkten och din hudtyp, men att exfoliera minst en gång i veckan eller när du känner att det behövs brukar vara en bra hållpunkt.

3.

Återfukta

Sist men inte minst är det viktigt att ge din hud fukt med en ansiktskräm (även för dig som har finnar, pormaskar eller oljig hud). Ansiktskrämen återfuktar huden och hindrar fuktförlust.

Håll sedan i hudvårdsrutinen varje dag, morgon och kväll!

Hudvård från Neutrogena framtaget med dermatologer

Neutrogenas produkter är utvecklade och testade i samarbete med dermatologer – produkter du kan lita på med andra ord. De har bland annat produkter för en vårdande ansiktsrutin, rengöring som kommer in på djupet och en produktserie för återfuktning. Produktserien, Norwegian Formula®, är en komplett hudvårdsserie med hög glycerinhalt för både kropp och händer som passar dig med normal till mycket torr hud. Neutrogena har även produkter för hela kroppen som funkar för kvinnor som män.

Publicerad:06 december 2021

Artikeln är i samarbete med Neutrogena.