Snabb leverans & fri frakt över 199kr

Hudläkaren: “Lär känna din hudtyp och anpassa hudvården därefter”

Hur motverkar man akne, torr hud och andra hudbesvär? Och vad är egentligen de bästa hudvårdstipsen enligt en hudläkare? Hudvård kan verkligen vara en djungel, och därför har vi har inlett ett samarbete med hudläkaren Asal Leijonhufvud som kan hjälpa oss att besvara allt om hudvård ner till molekylnivå och mycket mer. Häng med!

Namn:Asal Leijonhufvud
Bor:Stockholm
Gör:Hudläkare

 

Om Asal måste välja… 

Morgonmänniska / kvällsmänniska

Laga mat / restaurang 

Serum / toner 

Hemmaspa / åka på spa 

Läsa bok / TV 

Berätta om dig, Asal!

– Jag arbetar som hudläkare på en mottagning i Stockholm. Jag driver också instagramkontot @skinandmedicine på fritiden där jag upplyser om hudsjukdomar och hudåkommor, men även testar och ger tips på bra hudvård.

Hur kommer det sig att du blev hudläkare?

– Jag föll för inriktningen under läkarutbildningen. Jag gillar verkligen att man får träffa patienter i alla åldrar. Jag gillar även variationen mellan medicinsk och kirurgisk behandling. Det passar mig bra!

Vad är det bästa med ditt jobb? 

– Att man verkligen gör skillnad. Hudhälsa har en stor påverkan på människors psyke – oavsett om det handlar om klåda vid eksem eller svår akne

Vilka är dina tre bästa hudvårdstips? 

Solskydd, undvik solarium och rengör ansiktet på kvällen.

Berätta om en produkt som är ett måste för dig i badrumsskåpet? 

Ansiktsrengöringen Cool Derma Green Tea Cleanser! Det är en underbar rengöringsgel som både lugnar och känns uppfriskande.

Asals hudvårdsfavorit

Cool Derma Green Tea Cleanser 150 ml
-20%

Cool Derma

Green Tea Cleanser 150 ml

271 kr 
Ord.pris 339 kr (-20%)Lägsta pris 288 kr (-6%)

Hur vet man vilken hudvård som passar ens hudtyp? 

– Mitt bästa tips är att inte följa trender utan att lära känna din hudtyp och anpassa hudvården därefter. 

Berätta om vanliga hudbesvär du stöter på i ditt jobb som hudläkare?

– Några av de vanligaste hudbesvär jag stöter på i mitt yrke är eksem, rosace, akne och hudtumörer.

Vad är ditt bästa tips mot torr och känslig hud? 

– Se till att använda milda produkter. Börja med att använda en mild rengöring, max en gång per dag. Använd sen en minimalistisk fuktkräm som innehåller ämnen såsom squalene eller ceramider. Både squalene och ceramider finns naturligt i hudens yttersta lager (hudbarriären) och de hjälper till att skydda huden mot yttre faktorer. De hjälper även till att behålla fukt och fett i huden. Torr hud innehåller nämligen mindre fukt och fett, och genom att tillföra de här ämnena kan man återställa hudbarriären. Om din hud tål så kan du prova att lägga till en produkt med niacinamid som långsiktigt stärker hudbarriären. 

Vad är ditt bästa tips mot akne?

– Tvätta ansiktet med en mild rengöring anpassad för bland- eller oljig hud. Överdriv inte med tvätt och skrubb, det kan nämligen förvärra aknen. Lägg till en produkt som innehåller till exempel bensoylperoxid eller salicylsyra i ditt hudvårdsrutin. Bensoylperoxid är en effektiv bakteriedödande ingrediens som minskar mängden av en bakterie som kallas C. Acnes som är en bidragande orsak till akne. Den hjälper också till att minska tilltäpptheter i porerna. Salicylsyra verkar inflammatoriskt och även den tar sig in i porerna och rensar tilläpptheten. Avsluta med en fuktkräm!

 

Vad är ditt bästa tips mot rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudåkomma som ger rodnad och även utslag i ansiktet ibland. Inflammationen i huden gör den känslig och reaktiv i perioder och därför ska man vara försiktig när det kommer till aktiva ingredienser eller för mycket produkter i din hudvårdsrutin. Använd en mild ansiktskräm dagligen som inte innehåller parfymer. Undvik solexponering, stark mat och alkohol som ofta kan trigga rosacea. Om du är osäker på huruvida det är rosacea du har så rekommenderar jag att kontakta en hudläkare.

ACO Rosacea Treatment Cream 30 g
-20%
Medicinteknisk produkt

ACO

Rosacea Treatment Cream 30 g

104 kr 
Ord.pris 131 kr (-20%)Lägsta pris 91 kr 

Vad är ditt bästa tips mot torra läppar?

– Använd ett läppsyl eller läppbalsam som innehåller ämnen som lanolin, petroleum, glycerin och ceramider. De kapslar in och bevarar fukten. Smörj ofta under dagen och alltid innan du ska lägga dig.

Decubal Lips & Dry Spots Balm 30 ml
-5%

Decubal

Lips & Dry Spots Balm 30 ml

56 kr 
Ord.pris 59 kr (-5%)Lägsta pris 40 kr 

Vad är ditt bästa tips mot kliande hårbotten?

– Använd ett schampo som innehåller ämnen som minskar mängden jästsvamp (något vi alla har naturligt i hårbotten). Låg det ligga i hårbotten som en hårinpackning i cirka 5-10 minuter innan du sköljer av det.

Vad är den största lärdomen du har gjort hittills i ditt yrke som hudläkare?

– Jag har verkligen förstått vikten av att använda solskydd – inte bara på stranden. Jag möter solorsakade hudtumörer på mottagningen varje dag. UV-strålar bryter också ner kollagen och elastin i huden vilket försvagar dess struktur och bidrar till för tidigt åldrande av huden. 

Ditt bästa lätt-att-leva-tips?

– Sänk kraven på alla plan. Jag lever efter filosofin less is more!

Publicerad:03 oktober 2022