Dags för hundvård? Så skapar du din egen hundsalong hemma
Den här artikeln är ett annonssamarbete med Virbac.
Många hundägare vill göra hundvården hemma, istället för att gå på hundsalong. Faktum är att det är både enklare och billigare än du kanske tror. Här tar du reda på hur du bäst tvättar, badar och på andra sätt vårdar din hund hemma.
Vad är hundvård?
Hundvård är olika sätt att ta hand om sin hund. Det handlar främst om klippning och pälsvård, men också bad, tvätt och annan rengöring. En del lämnar sin hund på hundvård, andra gör det hemma på egen hand.
Tvätta och bada hunden – varför och hur ofta?
Att tvätta din hund regelbundet är viktigt för att den ska må bra. Hud- och pälsproblem är nämligen en vanlig anledning till att behöva gå till veterinären. Bra hundvård är därför ett bra sätt att förebygga pälsproblem – och slippa veterinärbesöken. När du tvättar din hund har du också ett perfekt tillfälle att kolla igenom pälsen efter hudbesvär, fästingar, ohyra, löss och annat otyg!
Luktar hunden lite väl mycket... hund?
Att din hund ibland “luktar hund” beror på hudfettet den producerar. Hur mycket det luktar varierar mellan olika raser. Om det luktar ovanligt mycket kan det vara ett tecken på hudproblem. Då kan det behöva behandlas hos en veterinär. Du förebygger det enklast genom att tvätta din hund.
Hur ofta ska jag tvätta min hund?
Ibland behöver hunden duschas av eller badas för att den blivit smutsig utomhus. Det kan leda till fler tvättar än planerat. Men hur ofta är för ofta? Det skiljer sig mellan olika hundar. En känslig hund med allergier behöver badas så ofta som var 7:e eller 14:e dag. Hundar med oljig eller fet päls behöver tvättas oftare än de med tunn eller torr päls.
Ett mer generellt tips är en gång i månaden. Många säger olika här, men det viktiga är att hitta en god balans. Att tvätta för ofta kan leda till att pälsen blir torr och irriterad.
Tips! Ibland kan borstning vara ett alternativ till att duscha eller bada, framförallt när det gäller hundar med tjock päls. Hundens päls blir då ren och fin av borstningen, utan att komma i kontakt med vatten som torkar ut den.
Det du absolut behöver för hundsalongen hemma:
- Handdukar.
- Borstar.
- Underlag (om hunden riskerar att halka eller stå obekvämt).
- Hundanpassade rengöringsprodukter, som hundschampo och hundbalsam.
- En bra plats att göra det på, som i badrummet eller i trädgården.
Tips! Ha alla produkter i nära anslutning till hundsalongen. Då går det smidigare och sparar på både ditt och din hunds tålamod.
Har du en bra plats för hundvård hemma?
En hundsalong är en plats där du har allt du behöver för din hundvård. Att du har rätt grejer är viktigt, men det gäller också att du har en plats att göra det på. Det kan bli blött, riktigt blött. Hundens päls samlar på sig en hel del vatten som lätt hamnar överallt. Dessutom tycker blöta hundar om att skaka av sig vattnet i pälsen, oavsett var de är. Därför är det bra att ha gott om plats – eller göra det utomhus.
10 steg för en regelrätt hundsalong
Borsta din hunds päls innan du badar eller duschar den.
Se till att det inte är halt under tassarna, så att din hund inte halkar eller har det obekvämt.
Kolla vattentemperaturen innan du börjar – ljummet är bäst!
Blöt ner hela pälsen innan du schamponerar.
Massera in schampot lugnt och metodiskt med start bakifrån – svansen först, huvudet sist. Akta ögon och öron – tvål i ögonen är lika obehagligt för hundar som för människor och öronen är känsliga. Om din hund verkar orolig över sina öron, stoppa in bomullstussar som håller vattnet borta.
Låt hundschampot sitta i runt 10 minuter (det går utmärkt att gå en liten promenad under tiden).
Skölj ur schampot noga så att det inte sitter kvar.
Torka ur pälsen med en handduk (eventuellt en hårtork om du är försiktig med värmen). Inte ren? Om din hund är väldigt smutsig kan du behöva schamponera och torka två gånger.
Förutom den vanliga tvätten är det bra att då och då rengöra hundens öron och ögon med anpassade hundprodukter.
Belöna din hund med godis eller liknande som gör rengöringen till en roligare upplevelse.
Hundsalongen ingen succé hos din hund?
Ta det steg för steg om det är svårt i början. Ett första steg kan till exempel vara att få hunden att vänja sig vid att vara still på platsen där du tvättar den. Sen gäller det att vara snäll men bestämd under processen. Det ska inte vara obehagligt, men din hund ska inte lära sig att du slutar så fort den protesterar.
Få in tvättrutinen redan när din hund är valp
Valpar brukar bli mer smutsiga, därför är viktigt att hålla extra koll på deras hygien. Men eftersom de är ovana vid rutinerna är de också jobbigare att tvätta. Håll i tvättrutinen, så kommer det bli lättare för både hunden och dig själv. Till slut blir det en rolig del av vardagen!
Hundprodukter för din hund
Det finns många hundprodukter på marknaden, långt mer än de flesta tänker på. Pälsvård och hudvård för djur, som schampo och balsam vet de flesta om. Många är också duktiga på att använda tandkräm och annan munvård för djur. Men det finns även djurprodukter för ögon och öron, klor, tassar och mycket mer för dig som vill ta hundsalongen steget längre.
Välj rätt hundschampo och hundbalsam för din hund
När det gäller hundschampo och hundbalsam är det viktigt att ha i åtanke att olika hundrasers päls och hud skiljer sig åt. Hundar med fet päls mår bra av vissa produkter medan hundar med torr päls till exempel behöver återfuktas. Därför är det viktigt att välja pälsvård och hudvård för djur som passar just din hund.
Använd inte schampo för människor på hundar
Det kan kännas frestande att använda ett schampo för människor, kanske en produkt för känslig hud eller en ekologisk? Tanken är god. Dessvärre är det inte bra för hundens hud och päls. Hundar har ett mycket lägre PH-värde än människor (5,5 jämfört med människors 7,5). Därför mår de bättre av anpassade hundprodukter. Välj ett hundschampo (kanske även hundbalsam?) utifrån din hund.
Hundvård är mer än päls
Munnen behöver också rengöras! Munvård för djur, som tandborstning med hundtandkräm, förebygger tandsjukdomar och gör att munnen luktar bättre. Tänk bara på att inte använda tandkräm för människor; hundar behöver tandkräm de kan svälja. Dessutom smakar deras tandkräm kyckling, vilket de såklart föredrar...
Tips! Det är bra att få in tandvård och annat i hundvårdsrutinen tidigt, så att din hund vet vad den ska förvänta sig när det är dags för tvätt.
Virbac
Vet Aquadent Anti-plack Lösning 500 ml
Virbac
Vet Aquadent Fresh 250 ml
Virbac
VeggieDent FR3SH Tuggpinnar XS 15 st