Snabbt och smärtfritt direkt hem till dörren
Träning & motion

Hyaluronsyra i lederna? Så påverkar ledvätskan din rörlighet

Artikeln är ett annonssamarbete med TRiKEM och berör kosttillskott. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 

Har du koll på att ledvätskan är en viktig pusselbit för din rörlighet? Ledvätskan innehåller bland annat hyaluronsyra, som hjälper till att dämpa stötar och ge näring till leden. Här får du veta mer om hur hyaluronsyra funkar i leder och om hyaluronsyra som kosttillskott!

Rörlighet ger möjlighet till ett aktivt liv

Att fysisk aktivitet är en riktig hälsoboost finns det inga tvivel om. Men för att må bra och kunna vara aktiv hela livet krävs att kroppen och rörligheten fungerar som den ska. Det finns många olika funktioner i kroppen som påverkar din rörlighet, en av dem är ledernas eget smörjmedel – ledvätskan! 

Så påverkar ledvätskan din rörlighet

Hur funkar ledvätskan egentligen? Jo, en led består av två eller flera ben som möts. Ytan på benen består av brosk och kallas för ledyta. Mellan ledytorna finns ledvätska, vars jobb är att göra det enkelt för benen att glida mot varandra. 

När du rör på dig pumpas ledvätskan in och ut ur brosket, som då får näring och kan röra sig smidigt. Ledvätskan är med andra ord en viktig pusselbit i ledens rörlighet. 

Hyaluronsyra i leder – ett viktigt ämne i ledvätskan 

Kanske har du hört talas om hyaluronsyra som en superingrediens inom hudvård. Men har du koll på att hyaluronsyra också finns naturligt i lederna? I ledvätskan har hyaluronsyra förmåga att dra till sig vatten och på så sätt göra ledvätskan tjock och stötdämpande – så att ledens delar kan glida smidigt utan friktion! Dessutom bidrar hyaluronsyran till ledvätskans förmåga att bära näring åt leden, så att den kan fungera som den ska.

Så funkar hyaluronsyra i lederna:

  • Binder vatten i ledvätskan och gör den mer trögflytande.
  • Bidrar till ledvätskans naturliga stötdämpning.
  • Bidrar till att ledvätskan kan bära näring till leden.

Har du koll på… Att hyaluronsyra även ger fukt och elasticitet till huden, därför är det så populärt i hudvård. 

Hyaluronsyran i lederna minskar allt eftersom

Allt eftersom minskar kroppens egen produktion av hyaluronsyra i såväl huden som i ledvätskan. Det är helt naturligt, men kan göra att ledvätskans kvalitet försämras något.

Hyaluronsyra som kosttillskott för lederna

Har du hört talas om att det idag finns hyaluronsyra som kosttillskott för lederna? Ett tips är att välja ett kosttillskott med högmolekylär hyaluronsyra, eftersom kroppen kan ta upp det snabbt och enkelt. TRiKEM Hyaluron är en flytande favorit med god citronsmak, som kan drickas som den är eller blandas i dryck, och är helt fritt från animaliska råvaror. Dessutom är TRiKEMs kosttillskott med hyaluronsyra tillverkat i Sverige på egna fabriker. 

TRIKEM Hyaluron Human 500 ml

TRiKEM

Hyaluron Human 500 ml

313 kr 

Om TRiKEM

TRiKEM har nästan 70 års erfarenhet av att tillverka vårdande produkter och kosttillskott för människor och djur. All produktion sker i Sverige och de använder noggrant utvalda råvaror för att försäkra sig om att produkterna alltid håller högsta kvalitet. För TRiKEM är kunskap avgörande och de har gedigen erfarenhet av fysiologi och nutrition. TRiKEM jobbar för välmående oavsett prestationsnivå och strävar alltid efter att plocka fram det bästa i varje individ. För att rätt byggstenar gör skillnad!