✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Uppblåst i magen? Så tar du hand om en bubblig mage

Artikeln är ett annonssamarbete med Simex och berör CE-märkta medicintekniska produkter. Läs bruksanvisning noga före användning.

Att bli uppblåst i magen är vanligt. Jättevanligt! Men det kan göra riktigt ont och det är inte konstigt att vilja få ut gaser ur magen snabbt. Så hur gör man? Finns det något som hjälper mot uppblåst mage? Här hittar du enkla tips och råd för bubbliga magar.

Varför blir man bubblig och uppblåst i magen?

Oftast är det gaser i magen som spökar och får magen att svullna upp (därför kallas det också ballongmage). Gaser i magen brukar bero på att du svalt luft eller så uppstår de när mat bryts ner i tarmen. 

Det kan såklart vara jobbigt att bli uppblåst och få gaser i magen som gör ont, men det kan vara skönt att veta att det oftast är helt ofarligt. 

Symtom på gaser i magen

  • Du känner dig uppblåst i magen.
  • Du får magknip eller ont i magen. 
  • Bubblig mage. 
  • Du rapar och pruttar. 
  • Ibland kan magen bli så uppblåst att du behöver knäppa upp en knapp i byxan eller använda lösa kläder för att känna dig bekväm. 

Har du koll på… Att det är bra (och helt naturligt!) att prutta och rapa när du är uppblåst i magen. På så sätt släpper du ut gaserna och kan förhindra att problemen blir ännu värre. Och du, de flesta fisar luktar faktiskt inte!

4 tips om du brukar få uppblåst mage

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på i vardagen om du brukar få uppblåst mage.

1.Försök att inte svälja så mycket luft

Några tips är att skippa kolsyrad dryck, äta långsamt och tugga noggrant, tacka nej till tuggummi och fimpa rökning.

2.Rapa, släpp väder och gå på toa

Låt gaserna komma ut när det behövs och försök att bajsa regelbundet, då brukar gaserna följa med ut.

3.Rör på dig

Fysisk aktivitet och träning har så många fördelar, bland annat får det gaser att röra sig framåt i tarmen. Varför inte ta en skön promenad eller testa ett nytt träningspass?

4.Dra ner på fett

Magsäcken tömmer sig till tarmen långsammare om du ätit mycket fet mat.

Bra att veta om du får uppblåst och gasig mage av mat

Fibrer är normalt sett bra, men om du äter mat som innehåller väldigt mycket fibrer eller svårsmälta kolhydrater så kan du få mer gaser i magen. Här är är exempel på mat som kan ge gasig mage:

  • Fruktos – det kan finnas i allt från godis och yogurt till juice och marmelad. Och i frukt såklart!
  • Blomkål, brysselkål, vitkål och andra kålsorter. 
  • Linser.
  • Bönor.
  • Ärtor.
  • Lök. 
  • Vissa sötningsmedel.
  • Mjölkprodukter – om du är laktosintolerant. 

Tips! För gärna matdagbok för att se vilken typ av mat som ger just dig uppblåst mage. Det kan nämligen variera från person till person. 

Hur får man ut gaser ur magen snabbt?

En uppblåst mage kommer sällan lägligt och är inget roligt sällskap på middagen med vänner, under dejten eller i biomörkret. Så, hur får man ut gaser ur magen snabbt? Det går inte att få gas i magen att försvinna helt, men det finns sådant som kan minska symtomen. 

Tuggtabletter mot uppblåst mage och gaser

Simetikon är ett verksamt ämne som kan hjälpa om du får gas i magen som gör ont. Ämnet ökar nämligen ytspänningen på gasbubblorna och gör att de går sönder lättare, och att det inte bildas lika mycket skum i tarmen. När gasbubblorna försvinner brukar det göra mindre ont i magen

Simex är tuggtabletter mot gas i magen som innehåller 80 mg simetikon. De smakar gott av pepparmint och eftersom det är tuggtabletter kan de enkelt användas av såväl vuxna som barn över 6 år. Simex finns både i stor förpackning som du kan ha i hemapoteket, och i en mindre förpackning som du kan ha med i väskan. De börjar verka direkt, men bäst effekt får du efter ett par dagar.

Gas i magen som gravid

Simex kan också användas om du får gas i magen som gravid eller ammande, eftersom simetikon inte absorberas via matsmältningen. Men rådgör alltid med våra farmaceuter om du är osäker.

När är det dags att söka vård för uppblåst mage?

Gasbesvär går oftast över av sig själv och de allra flesta behöver inte söka vård. Men kontakta din vårdcentral om du haft problem i över 2 veckor och speciellt om något av det här stämmer:

  • Konsistensen på bajset har ändrats eller om du behöver gå på toaletten andra tider än vanligt.
  • Du tappar snabbt vikt eller får minskad matlust.
  • Du är över 50 år och får symtom från magen som du inte känner igen sedan innan.