✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Så vet du att du har torra slemhinnor (och så behandlar du det!) 

Artikeln är ett annonssamarbete med VagiVital.

 

Svider sex? Kliar underlivet? De flesta kvinnor har någon gång haft torra eller sköra slemhinnor – faktum är att 50% av alla kvinnor har eller kommer uppleva det i sitt liv! Oftast dyker det upp i tider av hormonförändringar, vilket är många som kvinna... Vid sidan av att det är jobbigt och gör ont, kan det leda till andra underlivsbesvär. Dessutom blir sexlivet lidande. Här är allt du velat veta om torra slemhinnor och framför allt, vad du kan göra åt det. 

Vad är torra slemhinnor?

Torra eller sköra slemhinnor är de besvärande symtom du får när du har vaginal atrofi. Det som händer är att slemhinnorna i slidan och i urinröret blir skörare och känns torra. Huden i vulvan kan också bli skörare och torrare. Dessutom kan bakteriefloran i underlivet rubbas när slemhinnorna är torrare än normalt, då ökar risken för svamp i underlivet och andra infektioner.

Vanliga orsaker till torra slemhinnor

Kvinnor i alla åldrar kan under olika skeden i livet få besvär med sköra och torra slemhinnor, särskilt i tider med stora hormonförändringar. Särskilt vanligt är det att kvinnor drabbas av torra slemhinnor under och efter klimakteriet, till följd av minskad östrogenproduktion. 

10 vanliga orsaker till att slemhinnorna blir torra och sköra

Det finns många tillfällen i livet när slemhinnorna i underlivet påverkas negativt. Runt hälften av alla kvinnor drabbas av torra slemhinnor någon gång i livet! 

2.

Efter en operation.

3.

Efter en graviditet.

4.

I samband med amning

5.

Under eller efter en medicinering.

6.

Du tränar mycket, särskilt sporter som cykling, simning eller ridning. 

7.

Du tar p-piller.

Symtom på torra och sköra slemhinnor 

När fuktigheten i slemhinnorna minskar blir de torra och sköra. Det kan leda till att det svider, kliar och känns ömt och irriterat i underlivet. Besvären kan vara smärtsamma, irriterande, obekväma och förstås, leda till en massa oro. 

Vardagen och samlivet kan bli särskilt frustrerande och besvärligt. Torra slemhinnor kan till exempel göra att det svider och gör ont vid sex.

Har du koll på att... 50% av alla kvinnor drabbas av vaginal atrofi (sköra och tunna slemhinnor) någon gång i livet.

torra slemhinnor

4 tips för att förebygga torra slemhinnor

1.Tvätta inte för ofta

Tvätta dig inte för ofta i underlivet, max en gång om dagen.

2.Skippa starka produkter

Använda bara vatten eller skonsamma intimtvättsprodukter.

3.Trosskydd bara när det behövs

Använd inte trosskydd oftare än du behöver.

4.Lite mer luft

Undvik tajta trosor och byxor.

Behandling för torra och sköra slemhinnor

Det finns många intimvårdsprodukter mot besvär som torra och sköra slemhinnor. Då ofta i form av gel, salvor, oljor och vagitorier. Men vilken behandling du behöver beror på vad dina symtom beror på, därför är det viktigt att söka vård om du känner dig osäker. Vill du ha råd här? Kontakta våra farmaceuter (klicka på den blå ikonen nere till höger).

Återfukta torra slemhinnor utan hormoner och kladd

VagiVital är ett hormonfritt, kladdfritt (inga trosskydd behövs!) och dessutom svenskutvecklat alternativ som återfuktar torra och sköra slemhinnor. Det är en vaginalgel som är särskilt framtagen för att stanna kvar i slidan och återfukta den åker inte ut i trosan och kladdar där den inte gör någon nytta. Anledningen till att Vagivital är hormonfritt är för att alla kanske inte vill eller kan använda hormoner.

VagiVital är kliniskt bevisat av kvinnliga forskare och gynekologer på Karolinska sjukhuset, Akademiska sjukhuset och Norrlands universitetssjukhus.

VagiVital AktivGel 36 g

VagiVital

AktivGel 36 g

Finns i lager
199 kr 

Resultatet från den kliniska studien av VagiVital

  • 79% av deltagarna blev helt bra eller mycket bättre. 
  • 85% av de som använt VagiVital skulle rekommendera det till en väninna.

När är det dags att söka vård för torra slemhinnor?

Om du upplever att dina besvär inte blir bättre med egenvård eller om du är osäker på vad dina besvär beror på är det dags att söka vård. Så här ska du inte behöva ha det.

Sök genast vård om du har:

  • Flytningar som innehåller blod.
  • Illaluktande flytningar.
  • Tecken på inflammationer i slidan.
  • Det gör ont när du kissar.
  • Andra smärtor eller onaturliga flytningar.